Зорба гъркът бил от... Скопския сокак

Откриха македонска връзка и на прототипа на Алексис Зорбас
Обновена: 27 юли 2011 14:42 | 27 юли 2011 10:28, Елка Василева
122
Зорба гъркът бил от... Скопския сокак
Антъни Куин. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Прочутият Зорба гъркът почива в гробището „Бутел“ в Скопие, пише македонският „Утрински весник“.

Прототипът на известния в цял свят герой на Никос Казандзакис се казвал не Алексис, а Георгиос Зорбас. Този човек живял в Скопие от 1926 до 1943 година, когато починал в „окупирано“ Скопие (както все още говорят в Скопие за 1941–1944 г., когато  във Вардарска Македония има българска администрация).
 
„Същият е като него. Възможно ли е толкова да прилича на баща ми. Само че моят баща не беше рибар“. Така реагирала Екатерина, дъщеря на истинския Зорбас, когато видяла Антъни Куин при прожекция на филма „Зорба гъркът“ на 22 юли 1966 г. в Белград. Ден по-късно „Политика експрес“ отбелязал събитието, което станало повод за журналистически разследвания дали най-известният грък е бил истинска личност.

Разследването отдавна стигнало до скопските гробища „Бутел“. Там в парцел 17, алея 3, в гроб номер 23 почива Георгиос Зорбас, пише „Утрински весник“.
 
„Зорбас години наред живееше и работеше в Скопие. Познаваме се отлично, винаги са ме привличали неговият изключителен живот и необикновеният му характер.

Никога не съм срещал човек, който умееше толкова добре да се забавлява, колкото Зорбас. А как само играеше сиртаки“, бил казал Никос Казандзакис само веднъж пред журналист в Атина.
 
Алексис, тоест Георгиос, бил роден в Катерини в Северна Гърция. Оженил се за хубавицата Елени, дъщеря на богат собственик на мини, в които и самият той работел. Със сигурност се знае, че Елени е била единствената жена, с която Зорбас е минал под венчило. Тя починала млада – на 36 години. След тази трагедия Зорбас заедно с 11-годишната си дъщеря Екатерина отива през 20-те години в Ниш. Там купил рудник, купил рудници и около Скопие. Дъщерята и бащата живеели в хотел „Ловец“ в Скопие. Малко преди смъртта му Екатерина се омъжила за видния скопски търговец Нико Яда, с когото отива да живее в Белград. Имали син Вангел, който запазил единствената снимка на дядо си.
 
Между старите жители на Скопие дълго се говореше, че в едно мрачно пролетно утро в окупирано Скопие, пише „Утрински весник“ и уточнява – в далечната 1943 г., пред хотел „Ловец“, по-добре да се каже – гостилница, която видните скопски жители избягвали, бил поставен ковчег. Хората си шепнели: „Отиде си Зорбас. Как? Беше стар, казват едни. Та кое сърце може да издържи на тоя живот, добавят онези, които се опитват да се представят като добри познавачи на живота на чаршията. Да не се е самоубил, пита някой, да не е бил болен или алкохолът все пак си е казал думата? Много пиеше...“.

Преди 20 години седмичникът „Пулс“ публикува обемна разследване, което потвърди „подозренията“, че най-известният грък от ново време Зорбас, е живял почти две десетилетия в Скопие – от 1926 г. до смъртта си през 1943 г., допълва още „Утрински весник“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
109
6
 
1
 
! Отговори
до 111 преди 12 години
Кой Микис Теодоракис?Македонецо ли?
108
3
 
6
 
! Отговори
бая ви ганя преди 12 години
Ама няма какво да се спори.Всички по-известни личности от балканският полуостров са все македонци.Като се почне от Александър,Паисии,Кирил и Методи,Бербатов,Гунди,Ванга,Г.Димитров,Т.Живков,Клеопатра,Боико,Хитлер и т.н.камо ли Зорба да не е македонец.
107
2
 
2
 
! Отговори
хахо преди 12 години
добре ами ако македонско девойче, се сприатели ,заживее и роди дете от арменец то АРМАГЕДОН ще настъпи .e това е всичкото *** е станал италянец с македонска наденица от град лион
106
3
 
4
 
! Отговори
бай Шано преди 12 години
аз наскоро направих нАучно откритие ----"бостънското пиене на чай"(началото на войната за независимост) всъщност се е провело в ОХРИД и смомена за него е пренесен в САЩ където наглите американци си го присвоили
105
3
 
8
 
! Отговори
Nightborn преди 12 години
Ацо,като сме "глупи гугари" ,защо четеш новините в български сайт и пишеш в български форум ?Чети си ги на измисления македонски език и коментирай в македонски форуми! Ама то ,кръвта вода не става.Все си ви влече към Родината. Мозъците може да са ви ги промили,ама кръвта няма как да се излъже. Тя си знае истината за произхода си .
104
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аман от неграмотници и в България,абе хора ЗОРБАС СИ Е МАКЕДОНЕЦ,НО ГРЪК ПО НАРОДНОСТ БЕ,докога ще се правите на *** и ще отъждествявате името македонец с днешните зомбита в скопие!!!! и Яне Сандански е македонец,но е българин по народност,толкова ли е трудно да го разберете или тук само дечурлига коментират
103
2
 
7
 
! Отговори
Иван преди 12 години
Чекайте. Она га видела Антъни Куин, рекла, че мяза на баща й? И Антъни ли стана македонец? Бе то свестен чиляк на земята не остана - сите макета станаа
102
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоз хич не прилича на Антъни Куин....
101
1
 
2
 
! Отговори
галактика преди 12 години
до 51- Кримена - Допълвам коментара Ви - музиката е на великия Микис Теодоракис. Вероятно го знаете, но може би не сте счели за нужно да уточните.
100
2
 
3
 
! Отговори
do Kremena преди 12 години
mnogo me kefish, davai vse taka! Ironiata ne e za akala na vseki.
99
2
 
8
 
! Отговори
Аз до Ацо преди 12 години
Изпущи воздухо Аце, Ще ги наполнуваш потурите.
98
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ОК, не споря, че героят живее в Скопие, но това прави ли го автоматично маке? И аз мога да се заселя в Токио, ама японка няма да стана. Ще съм българка живееща в Япония. Та не разбрах какво му пречи на героят да е грък заселил се в Скопие?
97
21
 
3
 
! Отговори
Ацо преди 12 години
Епа вистина е бе глупи *** !!!
96
3
 
28
 
! Отговори
Аз преди 12 години
Лелей, луд умора няма. Вчера в същия вестник писаха че Майкъл Джексън е бил съшо маке.
95
4
 
2
 
! Отговори
Кубер преди 12 години
Моля всички, независимо дали се определят като българи или македонци, да видят написаното от един австрийски професор:macedoniainfo/bul/knigi/ik/ik_3.htmlи от завършилия химия в Мюнхен и Щутгарт в края на 19 в. български учен Васил Иванов Кънчов:promacedonia.org/vk_1/index.html
94
0
 
5
 
! Отговори
Кубер преди 12 години
До КАЛА - 100:Кала, с какъв умствен багаж правиш сравнение между сокак и кръчма?Вярно, от статията не става ясно кой е скопския сокак (от турски - улица), където е живял героят на писанието. Не става ясно дали пишещият сам знае какво точно иска да каже с това заглавие. Но това излага само него.По-интересното е:Същият е като него. Възможно ли е толкова да прилича на баща ми. Само че моят баща не беше рибар. Така реагирала Екатерина, дъщеря на истинския Зорбас, когато видяла Антъни Куин при прожекция на филма Зорба гъркът на 22 юли 1966 г. в Белград.
93
3
 
1
 
! Отговори
чолаков преди 12 години
като северните части на западна българия.
92
1
 
12
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Ако сте чели книгата още в пролога става ясно, че след катосе разделят в Крит главния герой отива в Германия, Зорбас се заселва някъде около Скопие, от където е и последната му телеграма. Между другото недейте да се занимавате с глупости, прочетете "Алексис Зорбас". Смея да кажа, че това е една от най мъжките книги, от която можем да се поучим какво е да си мъж и че само една малка част да бяхме като него сега нямаше да сме на тоя хал.
91
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Има нещо много вярно в това, че Зорба е бил македонец. Но това ще го докажат не бюрмаджиите, а гърците, като пернат по ръцете наглеците от бюрм, посегнали на името Македония.
90
10
 
8
 
! Отговори
Кала преди 12 години
"Зорба гъркът бил от... Скопския сокак". Ега ти *** заглавие, ега ти поредната провокация за измерване на умствения багаж на българите, които коментират тук. Никъде в текста не се твърди, че "Зорба бил от Скопския сокак", но това не притеснява анонимниците-преводачи, коментиращи в Днес.бг.Това е все една да твърдиш: "Костас Варналис ... бил от пирейска кръчма." Толкова много злоба и недобронамереност към Македония кого обслужва?