Зорба гъркът бил от... Скопския сокак

Откриха македонска връзка и на прототипа на Алексис Зорбас
Обновена: 27 юли 2011 14:42 | 27 юли 2011 10:28, Елка Василева
122
Зорба гъркът бил от... Скопския сокак
Антъни Куин. Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Прочутият Зорба гъркът почива в гробището „Бутел“ в Скопие, пише македонският „Утрински весник“.

Прототипът на известния в цял свят герой на Никос Казандзакис се казвал не Алексис, а Георгиос Зорбас. Този човек живял в Скопие от 1926 до 1943 година, когато починал в „окупирано“ Скопие (както все още говорят в Скопие за 1941–1944 г., когато  във Вардарска Македония има българска администрация).
 
„Същият е като него. Възможно ли е толкова да прилича на баща ми. Само че моят баща не беше рибар“. Така реагирала Екатерина, дъщеря на истинския Зорбас, когато видяла Антъни Куин при прожекция на филма „Зорба гъркът“ на 22 юли 1966 г. в Белград. Ден по-късно „Политика експрес“ отбелязал събитието, което станало повод за журналистически разследвания дали най-известният грък е бил истинска личност.

Разследването отдавна стигнало до скопските гробища „Бутел“. Там в парцел 17, алея 3, в гроб номер 23 почива Георгиос Зорбас, пише „Утрински весник“.
 
„Зорбас години наред живееше и работеше в Скопие. Познаваме се отлично, винаги са ме привличали неговият изключителен живот и необикновеният му характер.

Никога не съм срещал човек, който умееше толкова добре да се забавлява, колкото Зорбас. А как само играеше сиртаки“, бил казал Никос Казандзакис само веднъж пред журналист в Атина.
 
Алексис, тоест Георгиос, бил роден в Катерини в Северна Гърция. Оженил се за хубавицата Елени, дъщеря на богат собственик на мини, в които и самият той работел. Със сигурност се знае, че Елени е била единствената жена, с която Зорбас е минал под венчило. Тя починала млада – на 36 години. След тази трагедия Зорбас заедно с 11-годишната си дъщеря Екатерина отива през 20-те години в Ниш. Там купил рудник, купил рудници и около Скопие. Дъщерята и бащата живеели в хотел „Ловец“ в Скопие. Малко преди смъртта му Екатерина се омъжила за видния скопски търговец Нико Яда, с когото отива да живее в Белград. Имали син Вангел, който запазил единствената снимка на дядо си.
 
Между старите жители на Скопие дълго се говореше, че в едно мрачно пролетно утро в окупирано Скопие, пише „Утрински весник“ и уточнява – в далечната 1943 г., пред хотел „Ловец“, по-добре да се каже – гостилница, която видните скопски жители избягвали, бил поставен ковчег. Хората си шепнели: „Отиде си Зорбас. Как? Беше стар, казват едни. Та кое сърце може да издържи на тоя живот, добавят онези, които се опитват да се представят като добри познавачи на живота на чаршията. Да не се е самоубил, пита някой, да не е бил болен или алкохолът все пак си е казал думата? Много пиеше...“.

Преди 20 години седмичникът „Пулс“ публикува обемна разследване, което потвърди „подозренията“, че най-известният грък от ново време Зорбас, е живял почти две десетилетия в Скопие – от 1926 г. до смъртта си през 1943 г., допълва още „Утрински весник“.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
89
4
 
3
 
! Отговори
diablo преди 12 години
Mesechino mesechino zemio makedonska.
88
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айде, пак почнаха тъпите макета! То бива комплекси, ама тяхното няма свършване!
87
5
 
15
 
! Отговори
Зорба преди 12 години
"А как само играеше сиртаки", бил казал Никос Казандзакис само веднъж пред журналист в Атина" - какви са тия глупости бе!?! Всеки знае, че сиртакито не е автентичен гръцки танц, а е измислено специално за филма "Зорба гъркът"! Тия "македонци" изнагляват страшно много вече!!
86
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, да знаем! То и Господ е маке! Пък какво остава за Зорба! Някой изобщо съмнявал ли се е? Като се почне от папата и се свърши в Нелсън Мандела и Ози Озбърн всички са македонци! :-)))
85
8
 
3
 
! Отговори
Кубер преди 12 години
Продължение на 92:Моите гости и приятели, с които наистина си общуваме много добре, се радваха на победата на Сърбия като че ли играеше техният национален отбор. Да не ви отегчавам повече. Просто ще ви призова към търпимост. Помислете си дали вие самите можете да се простите с вашите собствени насадени от училище и общество разбирания и предразсъдъци. Не е лесно, нали? Та така е и с народът на днешната БЮРМ.Моля, бъдете толерантни по отношение на втълпените им заблуди!
84
2
 
7
 
! Отговори
кино преди 12 години
този актьор е голям. гледайте "Готи 1998"
83
4
 
4
 
! Отговори
Кубер преди 12 години
ПРОДЪЛЖЕНИЕ на коментар 90:През всичките 28+67 години (за Струмишка околия 23+67) в главите на нашите приятели от БЮРМ е набивана толкова измислена пропагандна "история", та ще им държи десетилетия наред. Без коментар от моя страна ще ви изложа няколко случая, преживени от мен:Мои приятели от Битоля, на единият от които майка му е българка, ми бяха на гости във връзка с доказване на българския му произход. По същото време се игра футболният мач Сърбия-България, завършил с резултат 4:1. Моите г
82
2
 
7
 
! Отговори
За Зорба преди 12 години
В романа наистина пише, че Зорбас е бил по тези земи и се е бил с българи и албанци, влюбил се в българка и режел уши на ългари, поне според Казандзакис. А за сиртакито може и да е прав доктор Хаус. Това не е народна музика, а създадено от Теодоракис течение в музиката на гърците.
81
4
 
4
 
! Отговори
Кубер преди 12 години
До "фрезата" и други подобни:Уважаеми, правете разграничения. Не приравнявайте официалната просръбска политика с народа на днешната БЮРМ. Народът си е много готин и добър.. Противна и алогична е политиката на управляващите. Противна е прапагандата на официалната "македонска" преса, която по същността си е чисто просръбска, за съжаление. В случая като казвам просръбска, имам пред вид АБСОЛЮТНО НЕОБЕКТИВНА.До "Makedonec":Та коя история, казваш, е измислена?
80
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"до смъртта си през 1043 г."???Сигурно е участвал и в кръстонсните походи)))
79
1
 
14
 
! Отговори
д-р Хаус преди 12 години
"А как само играеше сиртаки, бил казал Никос Казандзакис"Който е писал тая простотия явно не знае, че танцът сиртаки е създаден от Микис Теодоракис през 1964 г., специално за Антъни Куин, който не успявал да се справи с традиционните народни гръцки танци в ролята си на Алексис Зорбас в във филма "Зорба гъркът". По това време Казандзакис вече е покойник...
78
3
 
11
 
! Отговори
Дилмана Русевски преди 12 години
В слънчевата система има планета джудже на име Макемаке. Македония на три галактики и на пет измерения!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
77
3
 
5
 
! Отговори
бай макето паркетов преди 12 години
Луно, луно, земьo македонска! :D
76
1
 
3
 
! Отговори
до 47 преди 12 години
Казандзакис е един от големите писатели на ХХ век!Преди да съдиш-прочети и размисли!Иначе се превръщаш в *** фанатик!А какво ще решават попчетата,то си е тяхна работа!Имаш ум,използвай го!От теб зависи!
75
3
 
9
 
! Отговори
tomahawk преди 12 години
Хахахахахахахаха чувал съм за едно село населено с *** в което имало един Българин на когото викали Мирчо *** ХАХАХАХАХАХАХАТази история е нещо подобно :)))))
74
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хахаха,македонците-комиците на Европа :D
73
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Който е гледа филма едва ли би дал пари назаем на грък...
72
4
 
27
 
! Отговори
Наблюдател преди 12 години
Ако тия "умници "се поразровят още из Скопските гробища ,току виж и Хеопснамерили!
71
4
 
6
 
! Отговори
В.Бозаджи преди 12 години
мама си македонска да *** , аз съм най най тъпия македонец , макар да съм бил само два пъти там но съм си маке и голям юнак , да се *** в празната маке кратуна !
70
3
 
21
 
! Отговори
ined преди 12 години
"Яко" бъркаш McDonalds в Скопие се казва Македоналдс