България злорадства за гръцката криза, призна Дянков

Гърците са по-зле и това помага на правителството ни, казва той
Обновена: 24 окт 2011 14:58 | 24 окт 2011 12:50,
199
България злорадства за гръцката криза, призна Дянков
Снимка: Булфото
България печели от кризата в Гърция и това предизвиква известно злорадство, казва финансовият министър Симеон Дянков в интервю за германския Die Welt. 
 
„В последната година много българи, които работеха в Гърция, се върнаха в България и се налага впечатлението, че гърците са по-зле от нас. Това много ни помага в правителството“.
 
Симеон Дянков подробно обяснява причините за „злорадството“: „Въпреки че не е хубаво, има известно злорадство, защото България винаги е била сравнявана с Гърция. Често се казваше, че България можеше да е успешна като Гърция, ако не беше попаднала в съветската империя“.
 
От гледна точка на правителството Данков казва, че тезите за свиване на разходите и поддържането на балансиран бюджет са били противопоставяни на примера на Гърция. Сега обаче това се е променило.
 
„Винаги сме казвали, че трябва да свиваме разходите и да съкращаваме работни места, за да е в ред бюджетът ни, и винаги ни показваха Атина – вижте, имат дългове, но пак получават пари от Европа и живеят добре. В последната година това се промени“. 
 
По отношение на „печалбите“ за България от гръцката криза Дянков съобщава, че през последните две години около 2000 фирми са се преместили от тази страна на границата. Става въпрос за средноголеми предприятия, които са мотивирани от по-ниските данъци у нас. Те местят централите си, но продължават да работят в Гърция. По данни на Данков те са създали около 40 000 работни места в България. Половината от тези фирми са стъпили в България през последните шест месеца. 
 
По-интересен обаче е друг феномен – много гърци са преместили парите си в български банки. През тази година в банките у нас се е вляла „рекордната“ сума от 2,5 млрд. евро, като 1 млрд. от тях са дошли от Гърция. 
 
Все пак около „злорадството“ Дянков има и притеснения, защото гръцката криза вече е европейска криза, която забавя икономическия растеж на континента и въпреки финансовата си стабилност България страда от това. 
 
Независимо от „печалбите“ за страната ни от влошения бизнес климат в Гърция, Дянков „би предпочел съседите ни да бяха по-добре икономически, това би насърчило трансграничната търговия“.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Хмм не виждам какво злорадства толкова.Европа ще им подари едни 200 милиярда евро, за да продължат да си живеят добре. А на нас едни пикливи 4 ни дават и Дянков направи се насира от кеф
15
0
 
2
 
! Отговори
Учителя преди 12 години
Много правописни грешки тц-тц-тц-тц
14
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Diankov e ***. Dori i s krizata garcite sa v puti po-dobre ot nas. Vsaka godina po4ivam v Garciq , bqh tam avgust. Ne mojem da im stapim na malkiq prust.
13
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тези министри до кога ще продължават да ни излагат пред света с изказванията си?
12
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ех,какъв ореол са му избарали.Ще кажеш,че е най-големия Светец.
11
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
1, фактите са си факти и пред тях и боговете мълчат!
10
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Евросветец! Браво за снимката! :D :D
9
5
 
12
 
! Отговори
2012 преди 12 години
Аз не сакам да съм добре,сакам Вуте да е злеНа тоя му хлопа дъската
8
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя нали не си вярва ???!!!???пази БОЖЕ БЪЛГАРИЯ от дянковци
7
6
 
20
 
! Отговори
Мнение преди 12 години
Само *** човек може да злорадства, когато у съседа е пламнала къщата.
6
6
 
17
 
! Отговори
tankist преди 12 години
тоя явно не си пие хаповете, чисто не е нормален, *** той и така си изглежда тя шизоренията се познава отдалеч.
5
3
 
12
 
! Отговори
thaddeus преди 12 години
Цяла Европа е пред колапс, а тоя *** седнал да злорадства. И като са влезли 2.5 млрд евра какво е станало с тях. По депозити са...депозитна маса нагоре...все едно кредитирането е на изгодни нива, че да сме щастливи от този факт.
4
10
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е как няма да злорадстваме. Те ни смятат за нисша раса (и не само нас), а после да не сме злорадствали! Ако тяхното правителство не беше взело 400 милиарда заеми за да плаща високи пенсии и заплати сега техните доходи щяха да са по-ниски от нашите. И това ще стане в следващите 10 години. Аз възнамерявам след време да наема някоя гъркиня да ми чисти у нас. Вервайте ми и това ще стане след 8-10 години.
3
7
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков филосовства без логика - погледни как живеят българите и как живеят гърците? За жалост намерихте един заспал народ и го яхате както Ви е наредено!
2
29
 
26
 
! Отговори
Костов преди 12 години
Дянков е пич!
1
21
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дянков? Смени си личния лекар!