Папандреу за дълга: Това е успех на всички гърци

Гърция избегна опасността от фалит със споразумението за намаляване на дълга
Обновена: 27 окт 2011 13:12 | 27 окт 2011 10:53, Елка Василева
165
Папандреу за дълга: Това е успех на всички гърци

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу определи като „успех на всички гърци“ постигнатото тази нощ споразумение за намаляване на гръцкия дълг с 50 на сто, което се равнява на 100 млрд. евро, пише пресата в съседната страна.

Вестниците изтъкват задоволството от това споразумение, изразено от президента на ЕС Херман ван Ромпой и от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Съобщава се още, че еврозоната и МВФ ще предоставят на Гърция допълнителна помощ от 100 млрд. евро.

Още по темата

"Гърция затваря страница, имаме възможност да закрием сметките с миналото и да навлезем в една епоха на растеж, основаващ се на собствените ни сили", каза премиерът Папандреу, цитиран от в. "Етнос".

В. "Катимерини" извежда думите на Папандреу, че с това споразумение Гърция е избегнала смъртната опасност от фалит.

"Споразумението е шанс за Гърция да скъса с миналото", посочва в. "Та неа" с коментара, че европейските лидери са били принудени да поставят на масата своя коз за гръцкия фалит, за да заплашат и да убедят кредиторите да поемат тежестта от дълговата криза.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче е предупредила, че занапред Гърция ще бъде изкъсо следена и че европейски комисари трайно ще се настанят в страната, за да наблюдават реализирането на реформите в страната. За целта се предвижда да бъде подписан меморандум за разбирателство с Гърция.

"Нуждаем се от промени, а не от избори", уточнил Папандреу.

В. "Елефтерос типос" отделя място на реакциите на консервативната опозиция. Говорител на партията Нова демокрация окачестви като погрешни подходите на правителството за случилото се в Брюксел. Той призова Папандреу да не приема страната да загуби национален суверенитет заради намаляването на дълга.

"Национално унижение" пък нарече споразумението националистическият водач на партията ЛАОС Георгиос Карадзаферис. "Преди 71 нашите бащи и дядовци са се борили срещу това унижение, а днес Папандреу върви доброволно към него", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
59:Лъчо, знаеш ли защо е така?Когато дължиш на банката 50 хил. евро, това е твой проблем.Когато обаче й дължиш 50 млн. евро, това вече е проблем на банката. И тогава тя започва да търси механизми, с които да ти помогне да си стъпиш на краката, защото иначе потъва заедно с теб.
63
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За България най добре ще е моментално да напусне Евросъюза, и да се стреми да влезе в бъдещия Евразийски съюз.
62
2
 
15
 
! Отговори
BG-европеец преди 12 години
Къде е нашият Папандреу?Нещстастието на тази държава винаги е било в политиците (некадърници да работят нишо друго).
61
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Да, да ... вица за гладната кокошка няма да ти го казвам.
60
3
 
11
 
! Отговори
до 55 преди 12 години
След 1-2 години, ние ще ходиме да си избираме дебели и космати гъркини за забавление!
59
0
 
9
 
! Отговори
Лъчо преди 12 години
И ас имам дълг към банка .които не искам да плащам защо не ми опростят половината това не е чесно ДИСКРИМИНАЦИЯ .Гърците са около 7 милиона като разделеш 300 милиарда се получава по 428000 евра на човек искам а ас толкова .КЪДЕ ДА СЕ ЗАПИША ЗА ГРЪК
58
0
 
13
 
! Отговори
Анализ? преди 12 години
И какво стана ясно след тази история? Че като излезеш на улицата и блокираш страната с дни и седмици ти опрощават половината от задълженията? Че чрез рефинансиране на банките уж хората ще се почустват по-добре? Че ако крадеш, ядеш на корем и не ти пука за нищо, като нашите "любезни" съседи гърците, е достатачно да кажеш на тези от които си откраднал че не можеш да върнеш откраднатото и всичко да се размине? Ми ние приатели защо тогава изобщо работим и се мъчим а не сме на улицата? ЗАЩО?????
57
4
 
15
 
! Отговори
мим преди 12 години
ЕВАЛА НА ГЪРЦИТЕ И ТЕХНИТЕ УПРАВНИЦИ.НИЕ САМО МОЖЕМ ДА МЕЧТАЕМ ЗА ТАКИВА УПРАВНИЦИ И ДА БЪДЕМ ТАКА ЕДИННИ.НИЕ СМЕ ЕДНО ГОЛЯМО ***...................
56
0
 
8
 
! Отговори
Иво преди 12 години
Нещата изобщо не са така, както са описани в статията.Факт е, че има общо решение за подкрепа на Гърция от ЕС при условие, че банките кредитори намерят механизъм да отпишат 50% от дълга. После на същите банки е обещано рекапитализация за около 106 млрд евро.От страна на банките принципно съгласие е дала някаква тяхна асоциация и може би устно са го потвърдили някои от по-големите кредитори. Няма конкретен механизам за 50% отписване, нито някой си има идея как ще се случи това.На мен примерно не ми е ясно как гръцките банки ще направят това 50% отписване - това означава да фалират вкупом и на секундата. Каква полза, че после ще ги капитализират т.е. национализират.Освен това не ми е ясно пенсионните фондове и други подобни нвеститори извън банковия сектор ще отписват ли дълг или не. Те държат повече дълг от банките и поне до момента не съм чул някой да се готви да ги рекапитализира.Абе просто европейските лидери бяха обещали новина и я произведоха
55
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ха честито. Кога гърците идваха по Сандански да купуват българки за секс, както се купуват овце, тогава имаха пари. Сега пак ще купуват само, че с наши пари.
54
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тръгваи към Гърция кат искаш няма нужда тук да става като Гърция
53
0
 
7
 
! Отговори
elinor преди 12 години
Гърците вече официално могат да се запишат като Бундес Република. А ние снашия пусти късмет, ще стягаме още коланите и ще им наливаме в мелницата, и ще им бъдем слуги, както си е било до сега. :D Абсурд до абсурд, болен здрав да носи. Ако Борисов разреши да се наложат още налози на без това обеднелия до безобразие редови данткоплатец, за да спасява съседката, на която пък хич не и пука за нас ще трябва да се приготви да последва съдбата на Попандреу.
52
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От цялата новина единствено схванах, че Германия си е купила излаз на Средиземно море, правейки пърата вноска, а ще го плаща цяла европа и то години напред.
51
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нали се сещате, че те са умни.
50
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Е нали се сещате, че гърците вече не са независима държава. Ще станат един красив курорт за почивка на европейската администрация. Но на хората им дай да лапат, независимост не им требе! В този случай и едните доволни и другите също.
49
0
 
13
 
! Отговори
мен преди 12 години
продажните политици уж се биха с банките, уж подстрижки, а в действителност само спечелиха няколко месеца. 30 миларда подарък за банките сещайте се от чии джоб ще излезнат защото банкерите, меркел, саркози и другите ротшилдски *** не работят и не произвеждат нищо. войната срещу бедните навлиза в последен стадйй. това което се случи в либия скоро ще започне да се случва в америка, европа и тн уж бели държави.
48
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
гърците дадоха на меркел и саркози по един голям космат с вени
47
2
 
1
 
! Отговори
До 44 преди 12 години
Даже и не предполагаш, колко много вакум има в овала, който се крепи на шията ти.
46
5
 
12
 
! Отговори
...- преди 12 години
До всички, които плюят в момента: вземете да прочетете повече за управлението на българския външен дълг в периода от фалита ни през 1990 г. до 2010 г., вижте и на нас къде какво са опростили и тогава плюйте по Гърция!Разбира се, че е успех и аз се радвам, защото опрощаването на 100 млрд.евро е също и наш успех. Понеже ако съседите бяха фалирали, щеше да има голяма *** и за нас, уверявам ви!Така че налейте си по едно узо довечера и ясо, паликари!
45
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чета и пак виждам,че българите нищо не разбират. "Няма безплатен обяд...." е само половината от поговорката !!! Другата половине е : " ,ако си получил безплатен обяд, това означава, че го е платил някой друг." !!!. Опростената част на гръцкия дълг ще бъде платена от всички европейци, включително българи под някаква форма. Може да бъде намалено количеството пари за България в новата финансова рамка на ЕС ( 2013-2020 ). Може да бъде увеличен БГ дялът в Евро+, или каквато и да е друга форма.