Папандреу за дълга: Това е успех на всички гърци

Гърция избегна опасността от фалит със споразумението за намаляване на дълга
Обновена: 27 окт 2011 13:12 | 27 окт 2011 10:53, Елка Василева
165
Папандреу за дълга: Това е успех на всички гърци

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу определи като „успех на всички гърци“ постигнатото тази нощ споразумение за намаляване на гръцкия дълг с 50 на сто, което се равнява на 100 млрд. евро, пише пресата в съседната страна.

Вестниците изтъкват задоволството от това споразумение, изразено от президента на ЕС Херман ван Ромпой и от председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Съобщава се още, че еврозоната и МВФ ще предоставят на Гърция допълнителна помощ от 100 млрд. евро.

Още по темата

"Гърция затваря страница, имаме възможност да закрием сметките с миналото и да навлезем в една епоха на растеж, основаващ се на собствените ни сили", каза премиерът Папандреу, цитиран от в. "Етнос".

В. "Катимерини" извежда думите на Папандреу, че с това споразумение Гърция е избегнала смъртната опасност от фалит.

"Споразумението е шанс за Гърция да скъса с миналото", посочва в. "Та неа" с коментара, че европейските лидери са били принудени да поставят на масата своя коз за гръцкия фалит, за да заплашат и да убедят кредиторите да поемат тежестта от дълговата криза.

Германският канцлер Ангела Меркел обаче е предупредила, че занапред Гърция ще бъде изкъсо следена и че европейски комисари трайно ще се настанят в страната, за да наблюдават реализирането на реформите в страната. За целта се предвижда да бъде подписан меморандум за разбирателство с Гърция.

"Нуждаем се от промени, а не от избори", уточнил Папандреу.

В. "Елефтерос типос" отделя място на реакциите на консервативната опозиция. Говорител на партията Нова демокрация окачестви като погрешни подходите на правителството за случилото се в Брюксел. Той призова Папандреу да не приема страната да загуби национален суверенитет заради намаляването на дълга.

"Национално унижение" пък нарече споразумението националистическият водач на партията ЛАОС Георгиос Карадзаферис. "Преди 71 нашите бащи и дядовци са се борили срещу това унижение, а днес Папандреу върви доброволно към него", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
5
 
! Отговори
76 преди 12 години
Само Германия има право на заем на 2%,Франция е под наблюдение от Модис и лихвата им е на 3% макар че все още мат ААА.На Гърция лихвата е 7%,има да бачкат 20 години само за лихвите,а главницата ще почака.ФМИ направи голяма далавера.Добре че бяха англичаните,та да откажат да дадат и една стотинка на еврозоната,иначе сарко искаше да натиска за парички и държавите извън еврозоната като България
83
1
 
8
 
! Отговори
Инджинеро преди 12 години
До сега Гърция падаше без парашут, а от сега ще пада със парашут. Общо взето и в двата варианта ще затъва мощно. Докато не бъдат приведени нивата на харчене до техните реални измерения ще минат поне 15 години- време което може да бъде сравнено с българския преход. Реалностите са такива, че Гърция е на нивото на България по производителност и съответно и тяхното БВП следва да бъда свалено до българското, но шока от това ще е много голям за съседите. Не е изключено това да доведе и до война..
82
1
 
33
 
! Отговори
bg преди 12 години
"Папандреу за дълга: Това е успех на всички гърци"Е как да не е успех, да ядат и пият на корем толкова години и накрая друг да им плати сметката.
81
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Условията по опростяването на дълга са доста тежки и им отпуснаха точно толкова, колкото могат да плащат с големи усилия. Освен това доста голяма част от отписването трябва да направят гръцките пенсионни фондове, което означава ликвидиране на половината от спестяванията за пенсия...
80
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гърция не е избегнала фалита, това кредитор да изгуби от облигации си е чист фалит, облигацията е най-сигурния инструмент. Гърция повече едва ли ще бъде финансирана от дълговия пазар, кой ли би им имал доверие след тази тлъста загуба от 50% ? Остава им този спасителен фонд, който надявам се е ясно, че щом е единствения кредитор ще ги контролира както си иска. Това е доста позорно за имащите голямо самочуствие без покритие гърци.
79
0
 
1
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
Това е перфектно казано! Евала по-добро обяснение не бях виждал!Много точно!
78
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ами успех е, тяхната м.***. Айде и на мен да ми дадат 100000лв да си ги изям, а после след години да им върна 50000лв. И те като Сърбия винаги на кяр - и с политика, и с пари, и с земи. Но Сърбия вече е колкото Западна България. Кога ли ще дойде и реда на Гърция?
77
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Меркел и сарко предложиха на няколко акционера на банките да си купят гърция на промоция,затова и опозицията негодува.Папатаандреу е пионка на няколко милиардера.Защо Борисов не закупи северната част,не че ни трябва ей така на пук на дървените философи
76
3
 
1
 
! Отговори
MURDOC преди 12 години
Гърците са големи лакомци и готованчовци няма се учудя пак да се оакат . "МВФ ще предоставят на Гърция допълнителна помощ от 100 млрд. евро." никой не се сеща че сега банда чиновници и директори на МВФ потъркват доволно ръце че даденото днес ще се иска после тройно и четворно с лихвите.Ще им съкратят парите за здраве ,образование и тн само и само да могат да си върнат дълга .Няма безплатен обяд ,ако се наложи и съседките ще задължат да "помагаме"нали сме УЖ семейство така ще ни задължат . Да ги бяха наказали и изгонили ,заради тях ние ли трябва да страдаме ?
75
1
 
8
 
! Отговори
До 59 преди 12 години
Научи се да смяташ и махни поне една нула. Освен това са им опростили 100 млрд., а не 300. Не че ги защитавам и аз не разбирам защо не вземат да ни подарят на нас 100млрд. вместо на гърците. Сетих се, защото ние само си седиме не компютрите и си пишеме а гърците излизат по улиците и протестират (не-мирно)!!!!
74
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Германия и кредиторите изобщо придобиха контрол над държавата, останалото са празни приказки. Не се тревожете, 1 лев няма да отиде там, ние освен че нямаме да им дадем, няма и защо да го правим. Погрешно Гърция си мислят, че вече са стабилни, те не могат да генерират ръст, достатъчно голям за да се оправят. Те не могат да съществуват без заеми всяка година. Там нещата никога няма да са същите. Ако споразумението беше така прекрасно, защо опозицията е скандализирана и защо хората са им бесни ?
73
3
 
16
 
! Отговори
Пенсионер преди 12 години
За нас таван на тавана, а за гърците мин. 1200 ЕВРО??? (понеже са по-работливи!!!). Егати Европата, егати ЕС, егати демокрацията. Прав ще излезе Т.Ж. - ще ми целувате *** след време. Натам върви. Не може след повече от 20 г. все комунистите, това-онова, а за това време гърците да гушнат 350 милиярда и сега да ми орежат предстоящата ми пенсия с таван, за кого?
72
0
 
3
 
! Отговори
до 64 преди 12 години
Дам, това е чистата и неподправена истина. И всички длъжници на банките свършват като кредитните милионери...или Гърция? А португалия кой ли ще купи? И тя става за курорт на Френската администрация, че им е най-близка и удобна дестинация. :D
71
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе сарко е пример за продажността,гнилостта на гърците.Тоя продаде държавата на майка си за жълти стотинки.Гръцките инвеститори да напуснат България,преди да са я ограбили
70
2
 
10
 
! Отговори
Azz преди 12 години
измекярщина...всички да се наречем гърци, да теглим милионите и да лягаме на гръб да чакаме да ни ги опростят...направо съм поразен за какво лицемерие става дума.
69
0
 
8
 
! Отговори
AYYYYY преди 12 години
Гърция загуби суверинитата си за 100 милиарда евро!!!?Трябваше България си купи за жълти стотинки малко земя ама без населението.Кризата не е избегната,следва Италия с 1800 милиарда евро и Франция с дълг 1600 милиарда евро
68
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Нещата са елементарно прости, а именно - еврозоната няма да издържи дълго, а след нея ще се срути и политическия съюз.Няма как да просъществува съюз в които северна Европа само работи, а южна Европа само стачкува, лежи по площадите и иска пари.За това трябва да се подготвят наще политици, а не да чакат със свалени *** какво ще нареди Брюксел.
67
0
 
15
 
! Отговори
God преди 12 години
Е как няма да са доволни гърците? Изядоха, изпиха и проспаха 100 млрд. евро на кредит и сега няма да ги връщат. Ей така се прави - трупаш дългове 20 години и след това казваш: "не искам да плащам, ама не искам и да работя". На България нямам спомен да е опрощаван външен дълг. Той беше преструктуриран под формата на т.нар. Брейди облигации, които впоследствие заменихме с еврооблигации. Така че, ние и досега си плащаме дяволъка на БКП!
66
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
*** на Европа!!!!Това съ гърците! Живеят на помощи и като им опростят дълговете се радват и го наричат победа и успех! Нещастници!
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Поговорката е "Само сиренцето в капана на мишката е безплатно", а отговора е " Но и за него някой ще плати"