Частните кредитори опростиха 50% от вземанията си от Гърция

Така държавният дълг на страната ще бъде намален със 100 млрд. евро
Обновена: 27 окт 2011 14:59 | 27 окт 2011 07:31,
178
Частните кредитори опростиха 50% от вземанията си от Гърция
Снимка: Reuters

Частните кредитори на Гърция се отказаха от половината от вземанията се и така държавният дълг на Атина беше намален със 100 милиарда евро, съобщи френският президент Никола Саркози след продължила десет часа среща на върха на лидерите на страните от еврозоната в Брюксел.

Снощи Саркози, германската канцлерка Ангела Меркел и директорът на Мeждународния валутен фонд Кристин Лагард се срещнаха с банките кредиторки на Гърция в опит да ги убедят да намалят с повече от 50%  дълга на Гърция.

Общият държавен дълг на страната е 350 милиарда евро.

На срещата в Брюксел беще договорено още средствата на Европейския фонд за финансова стабилност да бъдат увеличени до 1000 милиарда евро от сегашните 440 милиарда. Част от 440-те милиарда вече са заделени за подпомагане на Ирландия, Португалия и Гърция.

На срещата на върха са договорени и нови изисквания към банките. За да ги покрият европейските банки трябва да наберат общо 106 милиарда евро допълнително, заяви Банковия регулатор на ЕС.

Изискванията се отнасят за 70 банки. Най-много допълнителни средства за рекапитализация ще трябва да наберат гръцките банки - 30 милиарда евро. Следват испанските банки с 26,16 милиарда евро и италианските с 14,77 милиарда евро. Френските банки трябва да наберат допълнително 8,84 милиарда евро.

От банките се очаква да увеличат капитала си чрез финансовите пазари, макар че в плана на ЕС се предвижда и подкрепа от националните правителства. В краен случай помощ може да дойде от Европейския фонд за финансова стабилизация.

На срещата в Брюксел лидерите на страните от еврозоната приветствали поетите от Италия ангажименти за реформи за подобряване на икономическия растеж, съобщи президентът Ромпой.

Целта на мерките е да намалят огромния държавен дълг на Италия в размер 1900 милиарда евро (120% от нейния БВП), който тревожи пазарите.

                                                                                                                                                                                                        (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


178
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
1
 
9
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
"От гледна точка на Европейците, българите са само полезни ***".Ама с такива политици толкова..... За ЕС ние не сме важни. Те са доволни, да не им изнасяме *** и мутри и да не обвържем случайно пак с Русия, защото тогава няма да може да ни доят повече! Доволни са, да си плащамечленският внос и да ни съсипват икономиката. Доволни са да сме аборигени-роби. Това, че икономически сме зле, че *** престъпност излиза извън контрол, че ни ръководят 22 години мафиоти тях не ги интересува. Казват му "вътрешен проблем" и толкова! Всичко в името на печалбата, всичко в името на парите! Всичко е пари и власт, власт и пари" И са си прави. Не им трябва още една Гърция ! Конграчулейшън(както казва Борисов)....."Първокласна порода стадо".....качествен материал, породата е супер! Конграчулейшън на всички с новият американски президент Плевнелиев!
173
0
 
9
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Както е добре известно "ако имаш дълг от 1000 лева имаш проблем, но ако имаш дълг от 1 милиард банката има проблем".Гърците това добре го знаят и въртят на пръстта си стринa Меркел и бай Сарко.Само как звучи конферентен разговор на Меркел, Саркози и Папандреу.От САЩ пък се обадиха, че фалит на Гърция би бил начало на нова световна криза с непредвидими последствия! Проблема НЕ е Гърция с нейните жалки 300 милиарда дълг. Проблема са САЩ, Франция, Италия, Испания и т.н. Около 20 трилиона. Затова ЕС е военнополитическо джудженце, защото е разяждан отвътре от противоположни интереси. Всеки си тегли неговата черга.А икономическия апокалипсис наближава с невероятна скорост!!!Гърците са на принципа: "Колкото вземем - да вземем, все е кяр". Дали ще фалираш с 300 млрд дълг, или с 400 млрд (100 подарък от щедрите братя немци) - все тая. Хе-хе, гърците буквално се подиграват с кредиторите си. Обещават едно, а правят съвсем друго. Явно са решили, че няма да плащат. Да обявят фалит, да излязат от еврото, да върнат драхмата, девалвират я, и така да изчистят нещата, а другите да пият солена вода от Егейско море!"Все повече германци работят на втора и трета работа"Георгиос си пие узото, а Ханс ще бачка.
172
1
 
8
 
! Отговори
Патилан преди 12 години
Гърците ще изнудват ЕС до дупка и каквото и да стане, пак ще са по добре от нас, защото не са дупедавци!!! Гърция ще спре плащанията по дълга, французи, германци и други кредитори ще пият една студена вода и ще отпишат някой и друг милиард. За това се бори гръцкия народ, за това са и протестите. Защо само те да го отнасят? А тези банки лихвари да излязат сухи от водата ли.....? Както виждам Еврото става заложник на Гърция, явно те много добре са си направили сметката че ако се случи нещо с тях, еврото ще пропадне омагьосан кръг! Германия налива в пробита каца! Гръцкия пенсионер ще продължи да си получава същата пенсия, социалните им придобивки няма да се променят. Проблема е сега с португалци, испанци и италианци, да не повторят същия ход, че тогава последиците може да са сериозни, а за тях вече парички няма......Ако Гърция фалира жална им майка на еврозоната и от там на Германия. Кралят е гол - еврото също!!! Не е луд тоя които яде зелника, а тоя който му го дава !!! Така хитрите гърци дръпнаха над 100 милиарда евро от МВФ и на финала ще стане, че гърците ще има да връщат, а МВФ да взема, което няма да се случи никога, понеже е на път МВФ, да отиде в историята , тоест небитието!!! После Я камилата, я камиларя....Гърците, много умело са си разработили схемата. Не ги мислете че са глупави!Накратко кризата в БГ сега идва, до сега беше само предястието!!!Българите да се подготвят да стават слуги на гърците.
171
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Браво на маляките за пореден път изкяриха много хитри маймуни са така трябва да се прави за съжаление българина никога не може да го направи защото се иска акъл а за това че ревали ами могат реват стиска им а нашите мълчат траят си и после на софрата пеят песни за сведение за безплатния обед ще го има сега гърчолята ще дадат 20 острова пълни с камъни имат около 2500 и ще реват че им зели златната земя а нас ни икупиха за 2и50 щото сме торба акъллии
170
0
 
3
 
! Отговори
хаха преди 12 години
С 350 милиарда евро бате Бойко ще построи магистрала до Дядо Коледа.
169
0
 
3
 
! Отговори
ЕЛ преди 12 години
БРЕХ ТАЗИ МЕРХЕЛ МНОГО ЩЕДРА БЕ.АКО И МОЯ ПОЛОВИН ЗАЕМ ДА ОПРОСТИ НАПРАВО ЩЕ Я РАЗЦЕЛУВАМ
168
3
 
11
 
! Отговори
аууу преди 12 години
И каква стана тя? Гърците яли, пили и се веселили и ще продължат в същия дух, а ние ще духаме супата на финансовата стабилност, която ни прави най-бедни в Евросъюза !
167
1
 
7
 
! Отговори
За Витков! преди 12 години
Е приятели ,явно има смисъл от стачки. 50% нека им е зле. Нека бачкат немците чичо грък да си лести *** У ГрЪчко!
166
2
 
15
 
! Отговори
Уляна преди 12 години
Опростиха им половината дълг, но те пак продължават да реват и стачкуват. Днес даже и празника си развалиха. И целият дълг да им опростят, и нови заеми да им дадат, пак ще са недоволни- те не са свикнали да мислят и работят, а само да стачкуват и празнуват
165
2
 
5
 
! Отговори
Уляна преди 12 години
Опростиха им половината дълг, но те пак продължават да реват и стачкуват. Днес даже и празника си развалиха. И целият дълг да им опростят, и нови заеми да им дадат, пак ще са недоволни- те не са свикнали да мислят и работят, а само да стачкуват и празнуват
164
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До всички,които си мислят,че гърците са ударили голямата далавера ще напиша - БЕЗПЛАТЕН ОБЯД НЯМА!!!Вие немците и французите за толкова прости ли ги имате?Ако наистина бяха такива балами,едва ли държавите им днес щяха да са толкова влиятелни.Убеден съм,че тази гръцка лъжа ще им я изкарат през...Дори няма да се учудя,ако това е просто част от сценарии за "поробване" на Гърция.Ще ги принудят да приватизират на безценица това-онова и познайте кой ще го купи...Когато си на зор, продаваш евтино...
163
0
 
8
 
! Отговори
))) преди 12 години
частните кредитори - ХА ХА ХА - и на вас ще ви опростят 50% от ипотечните ви заеми - ... на 1-ви април - *** аз тия глупости
162
0
 
6
 
! Отговори
freedom преди 12 години
Най-ощетени ще са немците. Единствената ЕС страна , която не е изнесла цялото си производство в Китай, да замърсява на воля, без да плаща. Ако Меркел продължава така да помага, немците съвсем ще я отсвирят.
161
0
 
5
 
! Отговори
Мюра преди 12 години
На леля Ангела, копчетата на сакото едвам издържат.
160
4
 
13
 
! Отговори
GASOLINI преди 12 години
крайно време е Б.Г. правителство да предупреди ,не, да заплаши европейския съюз да разгледа мизерното съществуване на хората в България ,които се топят и ще изчезнат като нация благодарение на мизерията ,в противен случай ще излезем от съюза и ще се ориентира към Русия и Китай.Не може Европа да спасява Гърция с охолен и безгрижен живот за сметка на бедна,загиваща БЪЛГАРИЯЕвропа не ни обича,тя умишлено иска да загинем за да използва след време нашата прекрасна територия
159
2
 
6
 
! Отговори
Генерала преди 12 години
Аз очаквам България да обяви война на Израел и Америка.
158
0
 
2
 
! Отговори
есоес преди 12 години
през това време не им взенат вноските по кредите и ги преразпределят на по дълъг период на връщаемост без промяна на лих процент къде го има това в нашата демократична България,така че ние сме хората които трябва да ги залеем тези ЕК с истината непрекъснато да излагаме бедността си мизерното заплащане а не нашите управници да носят огледало на богатво и задоволеност което не е вярно и да ни пишат само плюсове а ние сме с хиляди минуси/
157
0
 
4
 
! Отговори
0т 77 преди 12 години
продължение затова на нашия дисциплинар може и орден да му присъдят за наи беден и мизерен начин на живот с огромни лихви унищожително здравееопазване .,училищно затъпяване ,бедни и нищожни пенсии на нашите родители които си дадоха здравето за да пируват сега демократичните управници без значение на цвят и палитра .,затова мили хора дерзаите и не слушаите подкупните медии няма никаква криза в европеиските държави ,безработните са осигорени с помощи големи по за една година и през това време
156
0
 
3
 
! Отговори
от 77 преди 12 години
браво на коментара на номер 33 само така с оплакване и хленчене стачки и манифистации умните европеици си получават мангизите и си цживеет по почивки екскурзии опрощаване на заемите а нашите дисциплини ги осмиват зад гърба им колко са глупави да унищожават народа си с глад и мизерия и показват само ширналите се магистрали и позакърпени училища и градини и се молят да има такива балами като нашите управляващи дисциплинари та да гушкат европееиците повече евро за тях затова ще го подкрепят и
155
0
 
4
 
! Отговори
Даола преди 12 години
Дайте ги тук тези частни кредитори, да ни налеят пари, а после да ни опростят дълга.Защо само българският народ е винаги на опашката и плаща с високи лихви всичко - в пряк и преносен смисъл.