Притеснение от национализъм след изборите на Балканите

Гръцките реформи са под въпрос, смята Ивайло Калфин
Обновена: 7 май 2012 17:13 | 7 май 2012 17:12, Елка Василева
110
Притеснение от национализъм след изборите на Балканите
Поддръжници на крайнодясната партия „Златна зора“ празнуват след изборния ден в Солун. Снимка: Reuters

Резултатите от изборите в Гърция и Сърбия показват засилване на национализма и пробив на крайните и антисистемни партии, заяви евродепутатът Ивайло Калфин по повод гласуването в двете балкански държави в неделя.

"Това явление не е ново в Европа. Само че аз се притеснявам от балканския национализъм. В историята той винаги е водил до войни, конфликти и разруха", добави той.

Като член на Европейския парламент Калфин беше част от алтернативната "тройка" за Гърция, която излезе с предложения за мерки за растеж и заетост в добавка към налаганите от Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка програми за свиване на бюджетните разходи, за икономии и намаляване на заплатите.

"Гърция влиза в тежка политическа фаза. Както можеше да се очаква, парламентарните избори не решиха нито един проблем, по-скоро поставиха нови. Двете "големи" партии -"Нова демокрация" и ПАСОК все още не знаят дали дори обединени, ще успеят да си осигурят мнозинство", смята евродепутатът.

Според Калфин сформирането на правителство, което да продължи усилията за бюджетна консолидация, ще е трудно, а дори и да се състави, то ще има крехко мнозинство и яростна опозиция.

"Това ще направи изключително несигурни неизбежните тежки реформи. Същевременно съвсем реален е шансът южната ни съседка да се поеме от политици, които са склонни да отхвърлят сътрудничеството с ЕС по мерките за излизане от кризата, съответно и да рискуват с възстановяване на националната валута. Това не са добри новини за кредиторите на Гърция", заяви евродепутатът.

Калфин припомни, че водачът на втората политическа сила "Сириза" Алексис Ципра, който вече предложи на всички леви сили да се обединят зад него за създаване на правителство, отхвърля мерките за реформи, наложени на Гърция от европейската "тройка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
до 82 преди 12 години
Кога???? кажи кога? През балканската война? През 1ва световна, през 2ра?
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
ПРЕДИ МАЛКО КАЗАХА ПО ТВ НОВИНИТЕ ,ЧЕ ЗА ЗЛАТНА ЗОРА СА ГЛАСУВАЛИ МЛАДИТЕ ХОРА В ГЪРЦИЯ....БРАВО МЛАДИТЕ МОГАТ ДА МИСЛЯТ А ТАКИВА ПАРТИИ СА БЪДЕЩЕТО НА БЯЛА ХРИСТИЯНСКА ЕВРОПА СВОБОДНА ОТ КРАДЛИВИ ЕВРЕЙСКИ БАНКЕРИ И АФРИКАНСКИ МАЙМУНИ И БРАДАТИ НЕЧИСТОПЛЪТНИ АРАБЕЛИ
68
0
 
0
 
! Отговори
До 69 преди 12 години
Вземи ти да прочетеш малко история. Гърция е нападала България и ние сме били във война с тях. publikuvaj/index.php?option_content&view=article&id=116:-1925-&catid=1:latest-news
67
1
 
4
 
! Отговори
до EЛЛHNHKH ГАМОТО преди 12 години
и не е маляка а малака!!!! Кат ще се праиш на умен поне го прави правилно!!!
66
2
 
6
 
! Отговори
до EЛЛHNHKH ГАМОТО преди 12 години
щом не плуя срещу гърците значи трябва да съм грък а? е не съм... просто ме е срам от коментарите на неграмотни ***!!
65
1
 
3
 
! Отговори
до СТЕФАНАКИ ПЕТРАКИ преди 12 години
Пич що се прайш на грък за да запалиш малко разговора... не те ли е срам? Личи си че не си грък а поредния селянин хеитер...
64
7
 
5
 
! Отговори
КРУМ СТРАШНИ . преди 12 години
Да пием от никифоровата тиква !!!!
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Еврократите, банкерите на Дянков и Борисов, комунягата Калфин и всички други фигури, които искат да затрията думата ''държава'' от речниците, всички от Брюксел, всички се притесняват от национализма, от това пробуждане на хората, което те се оптват да представят като вредно и негативно, хората отвярят очи и виждат, че са роби в собствените си държави, за това се напекла Калфата! Дано Българите също се събудят !!
62
1
 
2
 
! Отговори
до 72 преди 12 години
отговори на въпроса и мани ти какво лъха от мен!! Кеф ли ти е че на съседите ни им е тежко а? Давай сега с комплексите ти двуневронно създание...
61
3
 
2
 
! Отговори
EЛЛHNHKH ГАМОТО преди 12 години
Номер 72,ти да не си гръцки маляка?!
60
3
 
4
 
! Отговори
до 70 преди 12 години
Дообре..Прав си!! Петричкия инцидент е показен за ГОЛЯМАТА Гръцка агресия...ай са ти "гражданино" и гении ми преброй колко пъти България е нападала Гърция - без да броим селски инциденти...
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 69:Явно селянина и *** си ТОЧНО ТИ!!!Я потърси малко инфо за Петричкият инцидент от 21 октомври 1925 година...!***!
58
4
 
6
 
! Отговори
до Тревожно... преди 12 години
Пич, кога по точно Гърция е имала териториални претенции към БГ? Кога Гърция е нападала БГ? Та ние сме тези, който имаме претенции, и които винаги сме нападали гърците!!! защо говорите глупости? каква е тази селения!! Колко българи са работили в Гърция от 90 до момента? защо вместо съседски да сме загрижени за тези, който са до нас ние плюем и хулим и се кефим на проблемите им!!! Сега сме и загрижени за територията ни!! Ех бай-*** безсмъртен си!!!!
57
3
 
3
 
! Отговори
ай на бас преди 12 години
1. Ото е назначен от големите сили като крал на Гърция, и не е той освободител. Гърците се освобождават сами от Турско робство през 1828г! 2. Ото е изгонен защото отказва да даде конституция и настоява за тотална монархия - от тогава площада пред националния дворец (сегашния парламент) се нарича Синдагма - Конституция. 3. Ако мислиш като класически българин че някой ще те оправи, дали Германец или който и да е си заслужаваш съдбата!4. Учи историята а не чети през редовете...
56
3
 
5
 
! Отговори
Тревожно... преди 12 години
Това,което става в съседна Гърция е много тревожно за България!Неминуемо хаосът в Гърция ще доведе до фашистка военна диктатура(хунта)!Тогава гръцките ултранационалисти ще отправят териториални претенции към БГ!Гърчолята са имали такива претенции след 2-рата световна война-искали са всички земи до Пловдив включително!В момента БГ НЯМА АРМИЯ!Армията е сведена до един файтон хора!Европата в случай на въоръжен гръцко-български конфликт ще се направи на "дръж ми шапката"!Бог да й е на помощ на БГ...
55
1
 
6
 
! Отговори
Койота преди 12 години
Притеснение от национализъм !!!КРАДЦИТЕ ОТ ЛЯВО, ДЯСНО, ЦЕНТЪР И Т.Н се страхуват жестоко защото знаят, че скоро отиват в затвора заради антисоциалната си политика и кражби !!! Какво лошо има в това да си националист - т.е. -родолюбец ? КАКВО СТРАШНО ИМА В ТОВА БЕ КАЛФИН *** ?СКОРО И АТАКА ДАНО ДА ДОЙДЕ НА ВЛАСТ В БЪЛГАРИЯ !
54
4
 
4
 
! Отговори
до 62 преди 12 години
не си живял/а под диктатура затова пишеш това , ако беше, нямаше да го напишеш.ДИКТАТУРАТА НИКОГА НЕ Е ИЗХОД
53
4
 
3
 
! Отговори
ай на бас преди 12 години
1843 година Ото фон Байерн става първи главокомандващ на южна гърция освобождава ги от турско робство 4-5 години след това го гонят от Гърция, по това време Гърция е започнала да върви по западен модел, гърците обаче нещат искат комунизъм, на ви комунизъм който е изгонил германците днес духа супата който е с тях живее и се труди, франция отново ще е с тях няма друг начин.
52
1
 
3
 
! Отговори
... преди 12 години
Пъзелчето вече съвсем почна да се нарежда, икономически,а вече и политически разбити, съседите ни вече са на колене...остава РАЗПРОДАЖБАТА на територии :}
51
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Изходът за Гърция е диктатурата на Хитлер. Гърция трябва да промени конституцията си и да се разреши на фашистите да направят свое правителство или да се суспендира или наруши сегашната конституция и да няма повече избори и военните или президентът на Гърция да направят военнофашистка диктатура.