Притеснение от национализъм след изборите на Балканите

Гръцките реформи са под въпрос, смята Ивайло Калфин
Обновена: 7 май 2012 17:13 | 7 май 2012 17:12, Елка Василева
110
Притеснение от национализъм след изборите на Балканите
Поддръжници на крайнодясната партия „Златна зора“ празнуват след изборния ден в Солун. Снимка: Reuters

Резултатите от изборите в Гърция и Сърбия показват засилване на национализма и пробив на крайните и антисистемни партии, заяви евродепутатът Ивайло Калфин по повод гласуването в двете балкански държави в неделя.

"Това явление не е ново в Европа. Само че аз се притеснявам от балканския национализъм. В историята той винаги е водил до войни, конфликти и разруха", добави той.

Като член на Европейския парламент Калфин беше част от алтернативната "тройка" за Гърция, която излезе с предложения за мерки за растеж и заетост в добавка към налаганите от Европейската комисия, МВФ и Европейската централна банка програми за свиване на бюджетните разходи, за икономии и намаляване на заплатите.

"Гърция влиза в тежка политическа фаза. Както можеше да се очаква, парламентарните избори не решиха нито един проблем, по-скоро поставиха нови. Двете "големи" партии -"Нова демокрация" и ПАСОК все още не знаят дали дори обединени, ще успеят да си осигурят мнозинство", смята евродепутатът.

Според Калфин сформирането на правителство, което да продължи усилията за бюджетна консолидация, ще е трудно, а дори и да се състави, то ще има крехко мнозинство и яростна опозиция.

"Това ще направи изключително несигурни неизбежните тежки реформи. Същевременно съвсем реален е шансът южната ни съседка да се поеме от политици, които са склонни да отхвърлят сътрудничеството с ЕС по мерките за излизане от кризата, съответно и да рискуват с възстановяване на националната валута. Това не са добри новини за кредиторите на Гърция", заяви евродепутатът.

Калфин припомни, че водачът на втората политическа сила "Сириза" Алексис Ципра, който вече предложи на всички леви сили да се обединят зад него за създаване на правителство, отхвърля мерките за реформи, наложени на Гърция от европейската "тройка".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


110
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
6
 
20
 
! Отговори
до 35 от славянин преди 12 години
Приятел, само с демокрация не става, трябва и акъл, заради тази демокрация Европа се ислямизира до такава степен, че естествено се възроди национализма!
29
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
34, 36, който и да беше на власт щеше да направи това. Какво ние като имахме тройната(ужким социалистическа) коалиция да не би да имахме дефецит, а сега като имаме "дясно" правителство да не сме видели излишък. Правителсвото е правиело малкото възможно, за да се догонва с бързи темпове средният европейски стандарт
28
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В демокрацията реален национализъм няма.Има националистични партии, които подемат народният гняв и го тушират.Работят в полза на системата. Така, че не са антисистемни, както ги описва Калфин.Напротив, много добре се вписват в системата и я поддържат да не рухне окончателно.Хитлер в крайна сметка направи възможно създаването на държавата Израел.Холокоста (жертва богу - в превод) има няколко значения.На еврейският народ му се казва, че тъй като са се отдалечили от Тората, бог ги е наказъл.А юдео-масоните от по-високо посвещение знаят, че тези евреи са жертвани на техният бог луцифер.Просто той обича да умират хора.
27
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не бива да се и забравя, че правителството довело почти до фалит на гърция беше социалистическо.
26
3
 
5
 
! Отговори
;) преди 12 години
Че идем скоро у гръчко на почивка, ама некой друг път :)
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не бе, просто нашата политическа класа изпитва голям страх от национализма, защото трябва да бъдат разстреляни до крак, заедно с родата им.
24
4
 
8
 
! Отговори
СЪД преди 12 години
Да си кажем истината , една политическа клика в Гърция ограби държавата и европейските средства които й се отпуснаха и сега искат Народът им да плаща . Нека това е като Червена Лампа и за останалите , защото - Да - гръцкият и сръбският национализми са Опасни !!!!!!!Пасок и Новата им демокрация на Европейски съд !!!!!!!!!!!!!!!
23
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вървим към 3 та световна Народе. Националисти щом са на власт, 51% ще има война. ФАКТ от историята.
22
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Гръцката АТАКА нещо се перчи :) хаха, такива партии носят със себе си, само анархия, глад, войни и т.н. но не и мир и национализъм ! Национализма не е част от Война. Гърците до една година нови избори и ще ги замерят с някоя бомба ми се струва
21
19
 
16
 
! Отговори
Хоп Са :) преди 12 години
Кой иска война + ?Кой не иска война - ?
20
4
 
4
 
! Отговори
do 24 преди 12 години
Ако за теб успех е разрушение и насилие - да, има голям шанс за успех в Гърция. Но на неудачници и маргинали като теб не им остава друга утеха освен да се зъбят, да мразят и да разрушават.
19
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Когато Хитлер идва на власт света се тресе от поредната криза. Сега, когато глобализма и кризите породени от него взимат връх, е норамално да се засили национализма и започне да надига глава. Това ще продължава и ще доведе до или война, или масово отписване на капитали. Просто сегашната, както и всяка предходна криза няма друго решение, поне докато не се смени системата, а тя няма как да се смени в близките 40 години, трбява да израсне поне 1 поколение, което не помни робството на парите
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
успех сега в Гърция съвсем скоро в цяла Европа !
17
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това на снимката е гръцката Атака ... Организации подобни на Атака изпълзяват на повърхността, когато обществото е в криза, пример - националсоциалистите в Германия.Полза от тях няма ... Колкото до Гърция, след няколко месеца пак ще има избори, Европа окончателно ще загуби всякакво доверие в Атина и освен, че ще излезе от евросъюза, Гърция ще продължи да задълбочава кризата си.
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
писах ви преди ,че светът върви към кардинални промени ,защото хората по целия свят се събуждат и прозряха истината за ционисткото юдео-масонско зло на банкерите и глобализма ,няма вече връщане ,навлязохме в ерата на новото съзнание ,това са имали предвид майте за 2012,а не че идвал някакъв край на света с който ви лъжат да ви плашат и стресират ционистките масмедии тепърва ще сме свидетели на кардинални промени ,навлязохме в така наречената златна епоха за която са говорили пророци и светци
15
1
 
19
 
! Отговори
do 7 преди 12 години
Проблема на Гърците не е че не им се работи или че са крали, а още по-малко, че са раздавали заплати. Проблема е, че за да са в ЕС е трябвало да го правят, иначе са щели да останат въобще без гърци в Гърция, така, както става сега в България. Проблема е всеобщ на "западното" общество и се нарича алчност. Цялата система, която води към едно консуматорско общество и засилва постоянно алчността, това им е проблема, както и на всички нас и света го осъзнава все по-жестоко,но се чуди как да се оправи
14
1
 
7
 
! Отговори
anonimen преди 12 години
Drugarj Kalfin po dobre nacionalizam otkolkoto komunizam i internacionalizam ot tia dvete nesta vizdame dokade sme stignali
13
2
 
30
 
! Отговори
славянин преди 12 години
Ами какво друго освен национализъм да се заражда на Балканите след такава вълна на турско-шиптърска ислямизация и *** под крилото на атлантико-еврейската цивилизация!?
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Как пък никога никой политик не се притеснява от антинационализма, който се шири по света?
11
3
 
7
 
! Отговори
Калин преди 12 години
НАЛИ БЯХА МНОГО РАДОСТНИ, ЧЕ ОЛАНД СТАНА ПРЕЗИДЕНТ .. С ПОТРЕСАВАЩ РЕЗУЛТАТ!!!АМА САРКО БЕ ПО КОМУНИСТ ОТ НЕГО.. УСМИХНАТИ ДРУГАРИ.. ТАКЪВ ЕВРОПЕЙСКИ ЩЕ ГО ВЗЕМЕТЕ, ЧЕ ОЩЕ ЩЕ ВИ СВЯТ .. СЛЕД 10 ГОДИНИ :)