Партията на Тадич и социалистите ще работят заедно

Социалистическата партия ще подкрепи Тадич на втория тур на изборите
9 май 2012 20:13, Елка Василева
3
Партията на Тадич и социалистите ще работят заедно
Ивица Дачич и Борис Тадич. Снимка: архив, Reuters

Прозападната Демократическа партия на Борис Тадич и Социалистическата партия на Сърбия на Ивица Дачич се договориха да продължат съвместната си политическа дейност. Двете политически сили и досега участваха в управлението на страната.

Социалистите пък ще подкрепят Борис Тадич на втория тур на президентските избори, на които на 20 май той ще се изправи срещу лидера на отцепилата се от радикалите Сръбска прогресивна партия Томислав Николич.

Демократическата партия и Сръбската социалистическа партия ще работят за сформиране на парламентарно мнозинство, както и в управлението на Белград и автономната област Войводина, се казва в съобщение на Демократическата партия.

Подчертава се, че кадровите въпроси при конституирането на централните и местните органи на властта ще бъдат предмет на разговор след приключване на президентските избори в страната.

Засега все още не е разговаряно за това кой ще бъде номиниран за премиер на Сърбия.
Наследникът на Слободан Милошевич начело на сръбските социалисти Ивица Дачич обаче заяви апетити към премиерския пост още в изборната нощ. 

На 6 май в Сърбия се проведоха президентски, парламентарни и местни избори.
Разликата между достигналите втори тур кандидати за държавен глава Тадич и Николич от гласуването на Гергьовден е 1-2% в полза на председателя на Демократическата партия.

Сръбската прогресивна партия на Николич пък спечели 73 депутатски места в 250-местния парламент. Демократическата партия на Борис Тадич печели 68 мандата, а Социалистическата партия на Сърбия на Ивица Дачич - 48 мандата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
1
 
! Отговори
Ясно е.. преди 12 години
Сега вече на всички е ясно че и Тадич е комунист.
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Чедо трябваше да е новият сръбски президент.
1
2
 
6
 
! Отговори
Рамбуйе преди 12 години
Самият Тадич също е социалист.В 2008 год.той "целуна"помирително братската социалистическа партия на Милошевич и говорителят му-Дачич и я извади от небитието.Изобщо в Сърбия всички са социалисти и националисти-десница в страната липсва.Малобройната либерална пртия наа Чедомир Йованович го обвини,че въздигна сръбската социалистическа партия без тя да се е извинила за трагедията ,която е донесла на страната по времето на войната в бЮгославия.