Николич положи президентска клетва в Скупщината

"Сърбия никога няма да се откаже от суверенитета си над Косово"
Обновена: 31 май 2012 17:15 | 31 май 2012 15:58, Елка Василева
5
Николич положи президентска клетва в Скупщината
Томислав Николич положи клетва като президент на Сърбия. Снимка: Reuters

Томислав Николич положи клетва като президент на Сърбия на тържествено заседание на Народната Скупщина.

Така от днес започва да тече мандатът на новия държавен глава на западната ни съседка. Инаугурацията му ще се състои на 11 юни.

Текстът на произнесената от Николич клетва гласи: „Заклевам се, че ще посветя всичките си сили за запазване на суверенитета и териториалната цялост на Република Сърбия, включително Косово и Метохия като нейна съставна част, както и за реализирането на човешките и малцинствените права и свободи, зачитането и защитата на Конституцията и законите, запазването на мира и благосъстоянието на всички граждани на Република Сърбия и че съвестно и отговорно ще изпълнявам всичките си задължения“.

След полагането на клетвата Николич заяви, че желае Сърбия да бъде обединена, хората да имат по-добър живот, да не се страхуват за утрешния си ден и страната да стане член на ЕС. Тя  обаче никога няма да се откаже от суверенитета си над Косово, заяви новият сръбски държавен глава.

Томислав Николич дойде в сградата на Скупщината заедно със съпругата, децата и внуците си. На тържественото заседание на парламента присъстваха и всички кандидати, участвали в президентските избори на 6 май.

По-рано днес се състоя учредителното заседание на новата сръбска Скупщина, на което депутатите положиха клетва.

Заседанието беше председателствано от най-възрастния народен представител - 86-годишния Захарие Търнавчевич, комуто помагаха четиримата най-млади депутати.
Заседанието приключи, без да бъдат избрани председател и заместник-председатели на парламента, тъй като все още няма сформирано управляващо мнозинство.

250-те народни представители бяха избрани на вота на 6 май. За първи път жените имат толкова силно присъствие – те съставляват почти една трета /81/ от депутатите.

Томислав Николич беше избран за държавен глава на втория тур на президентските избори, провел се на 20 май, който той спечели с преднина от около 2 % пред Борис Тадич.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сръбдката Сбирщина като Нашто Сърбание!
2
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този националист нямаше ли да прогони всички *** и така нататъка?
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Друга песен пееше този уж националист преди да дойде на власт? А сега де? Поредния който докараха илюминатите на Сърбия ! Волен е същия по зле даже