Лидерът на сръбските социалисти с мандат да състави кабинет

В управляващата коалиция ще е и партията, основана от Томислав Николич
Обновена: 28 юни 2012 14:22 | 28 юни 2012 14:22, Елка Василева
0
Лидерът на сръбските социалисти с мандат да състави кабинет
Ивица Дачич. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Сърбия Томислав Николич връчи на лидера на Социалистическата партия на Сърбия Ивица Дачич мандат за съставяне на правителство.

На срещата Николич е получил уверението, че социалистите са събрали необходимото парламентарно мнозинство. То ще включва и Сръбската прогресивна партия, начело на която беше самият Николич до избирането му за държавен глава на 20 май.

Партията беше основана  през 2008 г. от Николич, който със своите съмишленици напусна Сръбската радикална партия. Преговорите за съставяне на кабинет на Сърбия започнаха веднага след 6 май, когато се проведоха парламентарните избори.

Още по темата

"Правителството на Сърбия трябва да бъде малобройно, ефикасно и отговорно", заяви  Николич на пресконференция след връчването на мандата днес.

"Не питай какво твоята страна може да направи за теб, а какво ти можеш да направиш за своята страна", каза още Николич, очевидно имайки предвид думите на американския президент Джон Кенеди.

Ивица Дачич е роден през 1966 година в град Призрен, който сега е в Косово. Още в университета става член на комунистическата партия на Югославия, която по-късно се трансформира в социалистическа партия.

През 1990 г. става председател на младежите социалисти в Белград. След смъртта на лидера на социалистите Слободан Милошевич начело на партията застава Ивица Дачич.

В досегашното правителство Дачич беше вицепремиер и министър на вътрешните работи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари