Скандал в Сърбия заради изложба, представяща непристойно Христос

Гей парадът в Белград е под въпрос от съображения за сигурност
Обновена: 3 окт 2012 17:06 | 2 окт 2012 10:39, Елка Василева
208
Скандал в Сърбия заради изложба, представяща непристойно Христос

Представянето на Исус Христос по непристоен начин на изложба по случай седмицата на хомосексуалистите в Сърбия предизвика силни реакции на фона на предупрежденията на сръбския премиер Ивица Дачич, че планираният на 6 октомври в Белград гей парад не е изключено да бъде отменен от съображения за сигурност, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Дачич, който е и министър на вътрешните работи, осъди заплахите срещу хомосексуалистите, отправяни от крайнодесни групировки, но същевременно предупреди организаторите на парада, че провокативните изявления от тяхна страна също може да застрашат сигурността по време на шествието.

Още по темата

Дачич напомни за изложбата, на която Христос е бил изобразен по непристоен начин, сравнявайки това с антиислямския филм и карикатурите, обиждащи пророка Мохамед. "Ако подобни провокации продължат, е невъзможно сръбският народ да приеме този парад," изтъкна той.

Една от противоречивите рисунки, чийто автор е шведска художничка, изобразява Исус Христос с дамски обувки, а на друга той е в басейн с двама мъже. Рисунките са общо 12, като на тях Исус е представен с транссексуални, ХИВ позитивни и гейове.

В единствения гей парад, който бе организиран в Белград през 2010 г., 5500 полицаи се биха срещу 6500 хулигани в продължение на часове, докато около 1000 хомосексуалисти и лесбийки и техни поддръжници проведоха кратко шествие. Общо 160 души бяха арестувани, а 250 /предимно полицаи/ бяха ранени по време на сблъсъците. Първият път, когато хомосексуалистите в Сърбия се опитаха да проведат прайд парад през 2001 г., десетки от тях бяха тежко пребити от екстремисти. Миналата година министерството на вътрешните работи забрани парада по съображения за сигурност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


208
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЙДЕ СЕГА ДА ПУСНЕМ НАЙ НОВИЯ КИЧЕК ЗА ВСИЧКИ ЗА НАРОДА С КИЧЕКА........ КОРАБА КОРАБА КОРАБА ИДЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ ХАХАХАХАХАХААХАХ
74
0
 
2
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До @ 95 учените допускат да има сили които не разбират...аз ще стигна по-далеч даже-аз съм сигурен, че има сили които все още не сме разбрали:) Къде тук е Бог не разбрах?!?!
73
0
 
4
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До Анонимен абе момче-в килийното училище някой обяснил ли ти е разликата между атеист и нихилист?!?Щото ти не говориш за атеисти, а за нихилисти. Ама това в Библията не го пише и него:) Ти чел ли си я въобще?
72
1
 
4
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
До 100Да приравняваш духовността /както и морала и нравствеността/ с религиозността е ужасно примитивно. В днешните, обусловени от научно-техническия прогрес, времена, на човека отдавна не са му нужни суеверни примитивни четива, за да знае кое е добро и кое е зло. Кое е ценност и кое недостатък. Кое е качествено и кое пошло. Ако на теб ти трябва да ти го посочи поп в някаква книга, за да си наясно с тези категории, много ми е тъжно за теб.
71
1
 
5
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До Анонимен и между другото-аз съм агностик. Отиди сега бързо прочети кво е това:) в килийното училище не се учи за него:)Освен това имам 146 коефициент на интелигентност и две бакалавърски степени и една магистърска. Една научна публикация(толкова:) за повече ме домързя). Мога и имената да си дам да провериш какво казвам. А ти кой си?
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вярата е нещо лично и индивидуално, тя е също толкова измерима колкото любовта към родители, братя, сестри, приятели и т.н.атеистите, които не вярват (без значение в какво) - каква е количествената мярка на любов, привързаност, сантименталност, отговорност, характер, принципи, мъжество, злонамереност и т.н. - кг, нютони, сименси, фаради, светлинни години?най-лесно е да отричаш нещо, което не разбирашразликата е, че истински вярващ човек никога няма да те накара на сила да приемеш нещо, докато фанатикът (било християнин, мюсюлманин, атеист и т.н.) ще направи всичко по силите си да те сломи и да възприемещ неговата истина
69
1
 
1
 
! Отговори
Ето и аз съм с име преди 11 години
Хех забележката ти е хлапашка и дребнава , както и приказките ти :)
68
0
 
1
 
! Отговори
@ 95 преди 11 години
Чисто емпиричните ми наблюдения и празните ти приказки убеждават всички ни , че от статистики полза няма. Би ли ми посочил едно научно доказателство , което да доказва ,че няма Бог ? Нека не противопоставяме наука , знание и вяра , защото учените са все още безсилни пред стотици загадки и самите те допускат съществуването на висша сила. Вместо да изразходваш енергия тук и да трупаш отрицателни емоции си вярвай (или не вярвай) в каквото искаш и остави и другите да го правят , както е по християнски между другото , имаш свободата да избираш. Лек ден :)
67
0
 
3
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
смешното е, че аз и Монти Бърнс сме все пак с някакви имена, а религиозните фанатици са си анонимни...Религиозният човек вярва в система от противоречия и недоказани твърдения, ученият човек(дори да има външна утопия) обикновено не заявява кое е вярно и кое не. Но рядко ще видиш учен човек който да е религиозен в смисъла на тоя анонимният-обикновено интелектуалците са с леви разбирания. *** прочети кво значи това.
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НА СНИМКАТА:ДЕБЕЛ *** С СОМАЛИЙСКИ ПРОИЗХОД(ОТКЪДЕТО СА ДОШЛИ ВСИЧКИ СЪРБИ(ПОЗНАТИ КАТО БАЛКАНСКИТЕ *** ЗАЕДНО С ГЪРЦИТЕ И ТУРЦИТЕ) ТА КОЛКОТО ЗА ГЪРЦИТЕ И СЪРБИТЕ ПРЕДЛАГАМ ДА СИ ГИ ПРИБИРАТ ОБРАТНО В АФРИКА(В ЕТИОПИЯ И СОМАЛИЯ) А ТУРЦИТЕ ДА ГИ ВЗИМАТ В АРАБИЯ ТАМ(НО СА ДОСТА ГРЕШНИ И ЕДВА ЛИ ЩЕ ГИ ПРИЕМАТ) ТУРЦИТЕ НЕЗНАМ КЪДЕ ЩЕ НАМЕРЯТ МЯСТО ЧЕ ОТВСЯКЪДЕ ГИ НАТИСКАТ ТАМ ПЕРСИЙЦИ,СИРИЙЦИ И ДРУГИ И ПРОСТО НЕ ВИЖДАМ КЪДЕ ЩЕ НАМЕРЯТ МЯСТО НАЙ ДОБРЕ ДА ТРЪГВАТ С СЪРБИТЕ И ГЪРЦИТЕ ХАХАХАХ
65
1
 
1
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
До 87Глупчо, да наричаш атеизмът "вяра" е все едно да наричаш НЕсъбирането на марки "хоби".Логическа каша ти е в главата...
64
0
 
1
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
До 96 даааам...здравомислещ човек си ти...
63
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 94 ама ти ли си правил това изследване дали е това причината?!?! Или така ти се иска просто? Както ти се иска да има Бог?"Бабо Мецо, ще има ли дренки тая година?""Ще има, баби!""И по какво позна?""По нищо, ама ми се иска"
62
0
 
1
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
до 92 в момента съм си пуснал никълбек:) малко е комерс, ама това е:) Ще ида да ти взема малко парастас и да те обадя на Дядо Николай, пловдивският владика, че си послушно момченце:)това ли ти е аргумента на теб? Лична нападка? *** с промити мозъци...
61
2
 
5
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
До 87Изследванията показват, а и то отвсякъде е видно, че атеистите са с много по-висок коефициент на интелигентност от религиозните суеверници. И което е още по-показателно - статистиката категорично сочи, че в общия случай атеистите са много по-сведущи по теологичните въпроси, отколкото вярващите.
60
1
 
2
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
до 89 хахахахаха:)ти си някое необразовано келеменце без да е прочело две книги през живота си нали:)Един от най-близките ми приятели е богослов по образование с него сме си беседвали по въпроса. Как да е де... Вярата е обратното на наука. Науката се позовава на доказателства(повтаряемост на опита, например), а вярата се позовава на интуиции и личен избор.
59
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз съм твърдо против дискриминацията! И гейовете.
58
3
 
2
 
! Отговори
kireza преди 11 години
В старият завет ясно пише как бог е постъпил с градовете Содом и Гомор,повелява как да постъпване с п....тата!Еретическите либерастки идеали,проповядвани от сатанистите целят единственно за настъпване на ера на унищожението на всички идеали на силите на светлината,на утвърждаване властта на антихриста!!!Антихристите вече бесуват в България цели 23 години и населението ни е достигнало 5 млн. човека,стъкмистиката лъже за 7,5 млн - 2-та милиона живеят в чужбина и никога не ще се завърнат в бандитс
57
1
 
6
 
! Отговори
хех:) преди 11 години
монти бърнс е прав пича. А тия дето са се изказали след него се обзалагам, че не са прочели Библията даже. Щото трезво мислещ човек, който да не вижда противоречията вътре не е възможно да има. А до 80-вземи прочети малко философия. Атеизмът не е единственият вариант ако не си религиозен, но трудно е да се обясни на кухи чутури.Разликата между крайните ислямисти и крайните католици и протестанти(в Ирландия например) и явно крайните православни в Сърбия е точно никаква.
56
1
 
9
 
! Отговори
Монти Бърнс преди 11 години
До 80. Това категорично не е вярно. Именно религиозният човек не знае в какво точно вярва. Защото няма нито едно практическо доказателство за свърхестествения фундамент, на който се крепят религиозните учения. Сляпо се вярва в написаното в някакви книги, наречени свещени. Чието съдържание от днешна гледна точка е откровено примитивно.Атеистът вярва в науката и естеството. А доказателства за естествения произход на човека и света - колкото щеш.