Сърбия забрани и тази година гей парада

Не са ни нужни сблъсъци и жертви, каза премиерът Ивица Дачич
3 окт 2012 18:00, Елка Василева
45
Сърбия забрани и тази година гей парада
Насроченият за 6 октомври гей парад в Белград няма да се състои. Снимка: архив, Reuters

Сръбското правителство забрани гей парада, насрочен за 6 октомври в Белград. Премиерът и вътрешен министър Ивица Дачич каза, че решението е взето предвид очакванията за сериозно застрашаване на обществения ред и сигурността на гражданите.

„В настоящия момент смятаме, че на Сърбия изобщо не й е нужно да се стига до сблъсъци и жертви“, изтъкна Дачич, цитиран от Танюг.

Той подчерта, че МВР по никакъв начин не се меси, нито пък оспорва които и да са човешки и граждански права и свободи.

Още по темата

„Това решение не е насочено срещу правата на когото и да е. Решението е взето, за да се защити сигурността на гражданите на Белград и да бъдат предотвратени евентуалните сблъсъци и конфликти, както и избухването на безредици, които могат да застрашат и дипломатическите представителства на чужди държави“, посочи Дачич.

Коментирайки през септември очакванията за гей парада и предвид настояването на западни страни той да се проведе, сръбският премиер Дачич каза:  „Майната му на такъв Европейски съюз, входен билет за който е гей парад“.

„Зарежете вече тези приказки за човешки права. Какви човешки права? Става въпрос за сигурността на хората! Има страни, в които няма гей паради, а са членки на ЕС. Възможно ли е това да бъде главна тема, да продължаваме да се занимаваме с гей парада като основен проблем, като билет за вход в ЕС, което е смешно“, каза Дачич.

В единствения гей парад досега, който бе организиран в Белград през 2010 г., 5500 полицаи се биха срещу 6500 хулигани в продължение на часове, докато около 1000 хомосексуалисти и лесбийки и техни поддръжници проведоха кратко шествие. Общо 160 души бяха арестувани, а 250 /предимно полицаи/ бяха ранени по време на сблъсъците. Първия път, когато хомосексуалистите в Сърбия се опитаха да проведат прайд парад през 2001 г., десетки от тях бяха тежко пребити от екстремисти. Миналата година министерството на вътрешните работи забрани парада по съображения за сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
3
 
2
 
! Отговори
ot 39 преди 11 години
До jan...ти със сигурност не си толерантен, от постовете ти лъха на омраза към хора, които не познаваш и никога не си срещал, с талибанско удоволствие ще подкрепиш всякаква репресия към различния и кво сега, които не мрази гейовете е природно отклонение така ли. Аз пък се радвам, че детето ми, жена ми и всички мои приятели сме модерни хора, за които религия, цвят, сексуална ориентация не са определящи, когато си изграждаме мнение ...няма какво повече да ти кажа - мрази различните колкото искаш.
38
3
 
0
 
! Отговори
jan преди 11 години
до39Децата ми са вече възпитани, образовани/журналист и химик/ и може да са на твоите години. Радвам се, че нямат твоите виждания. И никой от нас не страда по тоталитарното.Често пътувам по света и мога да ти кажа, че така представяните гей-паради /чрез средствата за масова информация/ не са така посрещани от от обикновените хора, както на теб ти се иска. И още еди път прочети 33. Понеже сме хора и се опитваме да бъдем толерантни. Но вие сами разбирате, че сте природно отклонение и това боли.
37
1
 
2
 
! Отговори
ot 37 преди 11 години
До jan...Това, че си срещу "всякакви съвременни разбирания" не е повод за изтъкване ама не ме изненадва...има едни общества, който се борят срещу "моралното разложение" на Западна Европа. Препоръчвам ти да идеш да поживееш там и там да възпиташ децата си - кеф ти Куба, Иран, Северна Корея - все държави, в които Държавата съблюдава хората да живеят морално и праведно. Но къде се живее по-добре, хората го показват, като гласуват с краката си(не съм видял наплив на желаещи към тези държави)
36
2
 
0
 
! Отговори
jan преди 11 години
до 37Не допускаш ли възможността в сравнение с мен да си от детските ясли. Аз съм от старата генерация и всякакви съвременни разбирания, водещи до морално разложение и нагледно показващи упадъка на съвременна Западна Европа ми са чужди. Опитват се и на нас да го натресат. Колкото до семейството, децата, внуците.....не искам да живеят с такива като тебе.
35
1
 
1
 
! Отговори
ot 34 преди 11 години
До jan, ***, когато създадеш семейство и се грижиш за него, когато обмисляш и носиш отговорност за действията си дори и пред монитора, тогава можеш да се наречеш мъж. Само от няколкото думи в постинга ти разбрах, че си малко озлобено, комплексирано човече. Знам, че нямаш работа и жена, и си го изкарваш на нормалните, неозлобени хора като нас със семейство и приятели. Животът ме е научил, че това дали един човек струва нещо, няма нищо общо с това кво прави под завивките и ти го доказваш
34
2
 
2
 
! Отговори
Jan Bibiqn преди 11 години
GAY PRADE in Serbia!!!!!
33
3
 
2
 
! Отговори
jan преди 11 години
до гея от 34Ходи си го слагай, когато имаш нужда, но защо искаш да ти ръкопляскат, че халката ти е скъсана?
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
съгласен съм донякъде с 33 относно показността на иначе изцяло интимни и лични неща като сексуален живот и предпочитания. Но това си е наше мнение...може да не ти е приятно, да не ги приемаш...но нямаш право да призоваваш на саморазправа. До номер 32 ти си абсолютен ***: въобще осъзнаваш ли какво всъщност представлява престъплението - увреждане или заплаха на личността или имуществото на гражданите. Как това, че някой е гей, те уврежда по някав начин бе магаре.
31
6
 
9
 
! Отговори
другара Тодар Живков преди 11 години
Много си е прав премиерът на Сърбия.Няма какво да се крием зад паравана на демокрацията.Никой не оспорва правото на гейовете да са различни,но нека да не го афишират пред цялото общество и да дефилират облизвайки ,кавали , облечени с прозрачни чорапогащи и със стърчащи от задните им части паунови пера.
30
7
 
8
 
! Отговори
анонимен преди 11 години
Още малко и ще поискат парад на педофилите, изнасилвачите, садистите, клептоманите.... Ай сиктир! Представям си как двама плешиви чичковци с кореми си го набиват пъшкайки в гъзовете а до тях седи някой като Уорлик и ми обяснява как това било израз на демокрация. Ми *** се в гъзъ, но не ми разправяйте че сте нормални! Парад на гнусотата! Добре че природата се е погрижила за вас, семе в *** не расте!
29
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Премиерът и вътрешен министър Ивица Дачич каза, че решението е взето предвид очакванията за сериозно застрашаване на обществения ред и сигурността на гражданите."Не че обичам ***, но покрай такива изцепки тъпите сърби останаха без държава. И нямат намерение да се променят. Светът им рухна, но те още си живеят в измислената идилия на Югославия и бълнуват "Косово е Сърбия". Косово никога вече няма да е Сърбия. Прекалено много кръв се изля. Големи *** са сърбите.
28
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе по принцип немам нищо против ***, ама като си кротуват.Да се обичат там като им харесва , ама те нарочно парадират с обърканата си сексуалност и колкото и да съм толерантен като видя двама мъже с бради да се целуват на публично място и ми иде да им пръсна кратуните /лесбиките да се целуват кадето искат проблеми няма/.
27
1
 
7
 
! Отговори
До 29 преди 11 години
И аз мисля като теб.До 26Тук-там има,но от това не са прокопсали.До 14Ако е същият,за когото си мисля,няма какво да се чудиш.Баща му и чичо му бяха професори там и подлудиха хората с доноси и натегачество пред силните на деня.Чу се, че в наше време синът на единия си живурка в УНСС безпроблемно и са му подарили професура точно за рожедения му ден.Името се среща рядко,сигурно е същото семейство - подлизури-мекокитковци.Това,че е бил съветник на Гоце, го чувам сега от теб,но не се учудвам.
26
3
 
5
 
! Отговори
нормален преди 11 години
Абе едно време манифестацийте и парадите бяха форма на масова "демократична" демонстрация на народа за израз на единомислие с властта на управляващите и уж бяха доброволни, ама си бяха ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ и който не участваше го голям отнасяше!Сега някой умишлено отново афишира и възстановява парадите и дали това не е намек, че идва време да ни задължават отново масово под строй да участваме в тях за да изразяваме подкрепата си за обратните като израз на народа за по демократично и европейско мислене !
25
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала на сръбския премиер! Евала, че казва истината на гейовете от Европа, нещо, което нито един булгаристански политик не би посмял да направи.
24
1
 
5
 
! Отговори
кино преди 11 години
гледайте филма "Парад" - сръбски. Те имат здраво кино и не са преставали да правят кино като нас и за проблемите си. Филмът е може би най-доброто, правено по темата, поне за нашия регион и начин на мислене.Аз го гледах в Пловдив на Филмовите нощи
23
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никой не е нарушил правата на гейовете и лесбийките. Те живеят като всички други и си лягат като всички останали - с когото поискат. Няма нужда от парад за това. В Испания и Бразилия има всякакви паради - с гейове, с лесбийки, по цици, по патки. Там всички се чукат със всички. Да отидат на парад там.
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това решение не е насочено срещу правата на когото и да е. Решението е взето, за да се защити сигурността на гражданите на Белград и да бъдат предотвратени евентуалните сблъсъци и конфликти, както и избухването на безредици, които могат да застрашат и дипломатическите представителства на чужди държави, посочи Дачич. ................................Хитро!
21
6
 
39
 
! Отговори
вайкащ се преди 11 години
Боже, божкеле, докъде я докарахме, щом гей парадите станаха тест и мерило за демокрация!!!
20
3
 
5
 
! Отговори
джентълмен преди 11 години
Сърби ме ***. Тва кво значи?