Оценките на българските власти се нереални, заяви Скопие

Македонският външен министър: Нищо не потвърждава твърденията на София
1 ное 2012 17:55, Елка Василева
97
Оценките на българските власти се нереални, заяви Скопие
Никола Попоски. Снимка: архив, Reuters

Обвиненията на българското държавно ръководство за нарушаване на добросъседските отношения от страна на Македония и за дискриминационно отношение към македонските граждани, които се чувстват българи, не отразяват реалността, заяви македонският външен министър Никола Попоски, цитиран от македонската агенция Макфакс.

Според него няма нито един конкретен пример, който да потвърди твърденията на София.

„Тази оценка не отразява реалността. Не съм в състояние в момента да намеря нито един конкретен пример, който да представлява приложение на този тип квалификации в определено конкретно действие“, каза Попоски.

„Какво означава добросъседство? Смятам, че определението за добросъседство е искреност в отношенията. Ние сме изключително искрени в отношенията, при изграждането на добри отношения с всичките ни съседи. Това е най-висш приоритет и в такъв климат смятаме, че трябва да се градят отношенията предвид общото бъдеще, което очакваме да имаме в ЕС“, каза македонският първи дипломат.

На срещата си вчера с еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле президентът Росен Плевнелиев заяви, че е крайно време е управляващите в Скопие да приключат с антибългарската си кампания, с подмяната и манипулирането на историческите факти. Той допълни, че отговорният европейски подход към съседите и към следващото поколение е да запазим и съхраним историята такава, каквато е.

За съжаление в Македония се наблюдава тенденция на националистическа риторика, на дискриминационно отношение към гражданите с българско самосъзнание и поставяне на административни пречки пред българския бизнес, каза Росен Плевнелиев. Той допълни, че в основата на тази тенденция е едностранната интерпретация на историята в силно националистически дух.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
7
 
7
 
! Отговори
Чичо преди 11 години
Ей, най-после, бе!Намират се и умни хора! Едните просто се заяждат, като 60, други изразяват това, което мислят и мислят много логично, като 66.Не на границите!Е, щом умните европейци махнаха границите помежду си, ние на балканите кого чакаме?Да ни приемат поотделно сите у ЕС? Будали!Или чекаме нещо друго?Да дойдат германците?Не, управниците по тия ширини след разпада на Османската империя никога не са проявявали здрав разум. Винаги са докарвали нещата до конфликти. Естествено в стремежа си да се докарат на богатите западняци, които никак не ни искат нас, източноевропейците и по-точно балканците там, при тях. Защо сме им там. Тук те идват, участват съвсем почтено в приватизацията на българските предприятия, които обаче не са производствени, а просто търговски, печалбарски.Всички знаем кой държи най-печелившите компании в областта на услугите телекомуникации, ЕРП-та, водоснабдяване, големи търговски вериги и т. н. А и обслужването им не е както трябва. Като за българли, балканци.Тези компании просто скубят български пари. И си правят картелни споразумения и когато ние се опитваме да накараме нашите, българските контролни органи да разследват случая, ония впрегват цялата си политическа мощ да ни прегазят. То даже Меркел се скара на БатБойко за проверките в МЕТРО, например.Така че за какво сме им там? Ще търсим равноправие във всичко, защото ние, балканците умеем да работим според заплащането и там няма да се посрамим. И естествено като работим колкото местните, ще искаме да ни плащат колкото на тях, станем ли легални работници. Уважаеми балканци, да подемем инициативата"БАЛКАНИ БЕЗ ГРАНИЦИДа си направим Балканите цветущо кътче за живеене! Без разпри и междуособици! Да си живеем по нашенски! Ние го можем!
57
7
 
6
 
! Отговори
222 преди 11 години
Не сте интересни вече с тоя мистър Бийн, нашите политици да не са манекени ако започнем с Фидосова........ поплювкото и изобщо нямам думи егати държавата
56
5
 
16
 
! Отговори
ии преди 11 години
България - Македоноя граница не трябва да има.Ние сме си един народ.Въпроса е ако успеят нека си се управляват сами .... тука е страна на мутри ... и няма смисъл да се обединяваме. Така или иначе всички вече сме в новата Империя EU.
55
3
 
8
 
! Отговори
шоп преди 11 години
Що е "македонец" се е редко *** ***...И който се занимава с подобно най-много да се опръска и да се усмърди!
54
1
 
8
 
! Отговори
anti- (MK) преди 11 години
Starata pogovorka e (da ne bi mirno sedelo ne bi 4udo videlo)Va6eto 4udo teparva zapo4va slavni anti4ki cavuli ot BYRM-FIROM sa6tio zadnik,ebano vi e u dupe lainomedi i selski tarikati TORMOZ I BLOKAZ do dupka .
53
6
 
4
 
! Отговори
Северина преди 11 години
Росен пак седи и чака някой отгоре да му каже какво да преави. То е ясно, че е кукла на конци, но поне да не си личеше чак толкова. Това е подигравка с народа.
52
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Блокиране на европейското им бъдеще докато не се решат историческите проблеми с Гърция и България и спирането на тероризирането на хора с българско самосъзнание.
51
3
 
12
 
! Отговори
простак преди 11 години
Пред тоя мистър Бийн е направо манекен и гений!
50
2
 
17
 
! Отговори
bezpartien преди 11 години
Тоя трябва да се радва, че нашия президент е "мека мария", иначе тия македонци трябва да си ходят с ветото за ЕС от нас! Много нагли взеха да стават, а нашия президент трябва да заеме далеч по-твърда позиция от тази, която е в момента.
49
3
 
23
 
! Отговори
Iva Hikova преди 11 години
Плевнелиев предлага общи празници, докато над 70 гръцки организации изпращат в Брюксел документи, че Скопие фалшифицира историята на България... Което говори отново за неадекватността на българските власти и в частност на президента при защитаването на родния интерес и дългогодишната гавра с историята ни.
48
5
 
11
 
! Отговори
twin_peaks преди 11 години
Аз не мога да разбера, защо Росен Плевнелиев му е такава закъсняла реакцията за това, което прави Македония към България? Той вече е президент на тази страна цяла една година! Защо още в началото не повдигна въпроса по тази тема, ами чак сега, когато ножът започна да опира до кокала?
47
5
 
18
 
! Отговори
един от всички преди 11 години
Недейте така бе хора. Те, македонците от седУмдесет и седУм иляди годин пишат на съвременен литературен македонски език бе. Ал. Мак. е чукал Клеопатра, нищо, че има триста годин разлика от единия до другата. Недейте така. Дайте по-добре да се забавляваме с ДиснилендОт дека го дигнаха у центъра на Скопие.
46
2
 
6
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
ZAPADNATA PROVINCIDONIQ/Q NA BULGARIQ /BULGARSKA MACEDONIQ/ DA PO4AKA ZA PRIEMANE V ES ,DOKATO UZREQT TIKVITE NA POLITICITE IM
45
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След като драги Македонци сте толкова арогантни и нагли, България спокойно ще блокира всякаквои ваше членство в ЕС, докато не се научите да се държите както трябва.
44
4
 
12
 
! Отговори
Анти мак преди 11 години
Господа фиромци, вашият Груьо, преименуван на груевски, верно, можеше да е и Груевич, няма ли нещо ***? А да не би да е внедрен татарин? Въпросът е ритиричен
43
2
 
4
 
! Отговори
Анти мак преди 11 години
Че ни мислят доброто: язденето е добре като спорт
42
2
 
6
 
! Отговори
Анти мак преди 11 години
Селски народ, говорещ на ке, измислили "Самуиловата държава" и историята на "МакедонскиОт народ", но не може да им се отрече
41
2
 
15
 
! Отговори
Анти мак преди 11 години
Господа, eто цитат от мк вестник Вечер: "Koga tatarite zadno so albancite i italjanite ke go slavat Don Korleone, poshto se e mafija kaj niv, togash mozat da postavuvaat uslovi. Goltari koi so sila vlegoa vo EU, a ne po zaslugi, sega ke ni prodavaat pamet. Odi javajte konji po Mongolija."Коментарите са излишни
40
4
 
4
 
! Отговори
Makedonec преди 11 години
Isti ste so srbite. Ne se znae koj e polos'. Albancite se gospoda za vas, a i za srbite.
39
21
 
6
 
! Отговори
Makedonec преди 11 години
Vie vo BG ste totalno poludeni, ovde nikoj ne ve spomnuva a vie pobudalevte ! Smesno e ova sto pisuvate. Vie znaete li deka ste primeni vo EU vo uloga na TARABI, EU so vas i so Romanija se ogradi od istokot. Ovde se zivee pet pati podobro od BG, kako i sekogas. Adio.