Македония приема да подпише договор за добросъседство с България

Министър Попоски предлага работата да започне час по-скоро
5 дек 2012 15:46, Елка Василева
28
Македония приема да подпише договор за добросъседство с България
Македония приема да подпише договор за добросъседство с България. Снимка: архив, Reuters

Македония приема българското предложение за подписване на договор за добросъседски отношения и сътрудничество и е готова веднага да пристъпи към сформиране на съвместна работна група. Това пише македонският външен министър Никола Попоски в отговор на писмото, изпратено преди дни от българския му колега Николай Младенов, в което са поставени три условия за продължаване на подкрепата на София за евроинтеграцията на Македония, пише македонският вестник „Дневник“.

Още по темата

Попоски изразява желание българските и македонските представители да се срещнат възможно по-скоро и предлага работна група за сътрудничество да синтезира и операционализира целите и действията в една обща рамка. Според него след това може да се пристъпи към сформиране на съвет във формата съвместни заседания на двете правителства.

В писмото си Попоски изразява задоволство от зачестилата комуникация, която прераства по думите му в същински и конкретен диалог, основаващ се на европейските принципи и ценности. Този диалог според македонския министър ще допринесе „ние като съседи да се гледаме без предразсъдъци и да действаме  като истински и искрени приятели“.

Попоски отново декларира, че Македония е за изграждане и развитие на добросъседските отношения и изграждането на мостове за сътрудничество с България. Той се обявява за изграждане на „общо европейско бъдеще, базирано на европейските принципи и ценности и при зачитане на взаимните чувствителности. Всички отворени въпроси и различия ще успеем да преодолеем чрез взаимното си уважение и доверие и със зачитане на европейските ценности, на демократичните принципи и на човешките права“, се казва в писмото на Попоски до Младенов.

Първото условие, което постави Младенов, е да бъде подписана спогодба за добросъседски отношения и сътрудничество по най-висшите европейски стандарти, която да се базира на Декларацията от 1999 г., подписана от двете правителства. Втората стъпка трябва да е изграждане на необходимата инфраструктура за засилено сътрудничество, както и създаване на съвместни работни групи за подобряване на отношенията в ключовите области. Като трето се предлага сформиране на съвет на високо равнище във формата годишни междуправителствени срещи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Вальо преди 11 години
Те могат да подпишат но се съмнявам,че ще го приложат и на практика!!!Още се гонят истинските македонски граждани(Македонските българи) от тайните служби на "Измислена Македония"!!!Така,че се съмнявам в искреноста на фалшивите македонци!!!Когато спрат с тормоза на истинските македонци,тогава!А това ще е скоро,защото светът все повече научава за клонираните сърби,еничари на собствения си български народ,на които са им промили мозъците през миналия век!!!
26
0
 
3
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Само при официално съгласие с нашата история от тяхна страна
25
1
 
5
 
! Отговори
Дааа съгласен .. преди 11 години
... Нека влиза Македония в ЕС, но след като се присъедини към България. Докато това не стане никаква подкрепа за нищо. Заедно можем повече - 'Съединението прави силата'.
24
2
 
5
 
! Отговори
ЕС преди 11 години
Абе к'ва Македония к'ви 5 лева. Такава държава НЯМА, НИКОГА НЕ ИМАЛО, ТАКЪВ НАРОД НЯМА И НИКОГА НЕ Е СЪЩЕСТВУВАЛ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ. Това е една географска област, която винаги е била в пределите на България и е била населена от народ, който говори на български и има българско самосъзнание. НЕ на БЮРМ за ЕС. НЕ, НЕ и пак НЕ. Никога повече национални предателства. Когато признаят, че са българи и че са били част от българската държава от 681 до 1944 г. (изключая периода 1918-1941 г.) тогава ДА!
23
0
 
2
 
! Отговори
Ив преди 11 години
До ФилипФилипе, не забравяй, че много македонци взеха българско гражданство и това може да окаже сериозно влияние на един евентуален референдум.
22
5
 
4
 
! Отговори
попалексов лдп преди 11 години
ХРОНОЛОГИЯТА НА ЕДНО НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВОПредистория 1913 година Македонския въпрос, въпросът за българите, останали в османската империя, не е решен. Благодарение на глупостта на българските управници и подлостта на братска славянска Сърбия, Македония е разделена между новите стратегически съюзници Сърбия и Гърция и българите са подложени на етническо прочистване и геноцид. От 100 години тази политика е факт и приемането на България и Македония в Европейския съюз и изолирането на Сърбия е удар по амбициите на Гърция /и в перспектива и Сърбия/ този геноцид - икономически, духовен и физически да продължи и в условията на Европейския съюз. Банкрутирайки икономически, социално, а оттам и политически, Гърция не е в положение да иска милиарди от ЕС и да поставя условия за приемането на Р Македония в ЕС и НАТО.Евентуална помощ от сънародниците от Кипър, председатели на Съюза, също е невъзможна предвид същото им катастрофално икономическо състояние. Още по-малко помощ може да получи от стратегическия си съзник национално катастрофиралата Сърбия, която нито е член на НАТО, нито на Европейския съюз. И най-големият абсурд в най-новата ни история е, че не друг, а България е тази, която благодарение на неграмотни и продажни управници /премиер и неговите външен министър и президент/ ще осъществява гръцко-сръбските антибългарски интереси в Македония. Цялата държавна машина и гръцкото лоби по света и най-вече в САЩ е мобилизирано да осигури защитата на гръцките национални интереси, довело до новата антибългарска политика на България към Македония.5
21
3
 
2
 
! Отговори
Do 12 (makedonec) преди 11 години
Slu6ai me xubavo ptrodazno skopsko mekere vie ste badeta kato makedonsko ku4e u karuca na kolene i navedeni kam Albancite i v poza *** kam nas tazi poza ste vi prili4a nai mnogo xaxaxaxaxa
20
1
 
2
 
! Отговори
Na6io преди 11 години
4akai ,4akai sega samo na kolene pred nas da laziat tezi gnidi nikakav kompromis g-n Mladenov ako si svali6 ga6tite 6te bade6 izritan i naeban ot celia BGski narod nikakav kompromis s BYRM.
19
3
 
4
 
! Отговори
do 12 преди 11 години
ало.о македонец чакахме вашто позитивно ..мноого време що сега се разбързахте за да си подсигорите вашето БЮРМбъдеще ли
18
2
 
5
 
! Отговори
1 преди 11 години
Завинаги НЕ! Тия са предатели като нас,и затова не е за вярване!И те са айдуци кто нас!И правителствата са мижатурски като нас!Не правете компромис!!!!
17
0
 
2
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Ако Македония подпише договор, Боко ще у среже лентичка - уредено е с албания, турция го одобрява, Дянков ще го финансира, Цецо няма да каже на никой.
16
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Без аванти за бюрмите!
15
4
 
7
 
! Отговори
BAY PANDEL преди 11 години
KE PODPISHAT , DEKA KE ODAT !!!! INA4E SHIPOCITE 4E GI PLQKAT QKO !!!
14
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А сега когато ви натиснаха албанците се сетихте !
13
4
 
16
 
! Отговори
Филип преди 11 години
Тоя въпрос може да се реши само с референдум. Целия проблем е толкова стар, и толкова кръв и болка са се натрупали през годините.... Не вярвам да е останало и едно семейство в България което да няма поне 1 родственик който или да е изселник от македония, или да е умрял в някоя от Балканските или двете Световни Войни в които влизахме все заради тая пуста македония.
12
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
" Да действаме без предрасъдаци " , така ли им е удобно ?
11
7
 
19
 
! Отговори
София преди 11 години
Да, гневни сме на македонците. Сигурно и те са гневни на нас. Но нека и двете страни да помислим - наистина ли се мразим, или някой от 100 г. насам се опитва да разделя и насъсква един народ сам срещу себе си! Според мен искрите между нас и македонците са провокирани умишлено от трети фактори. Те могат да се намират както на юг или на север от Македония, така и из Близкия Изток, или дори по-далече! И още нещо - хайде да престанем да тиражираме гръцката лъжа, че Александър Велики бил грък...
10
2
 
14
 
! Отговори
American boy преди 11 години
Държавата, или по-скоро "държавата" Бивша Югославска Република Македония в този си вид е едно туморно образувание, което трябва да се оперира и отстрани.
9
4
 
8
 
! Отговори
93066 преди 11 години
не вярвайте на македонците...подкрпа само с интерес,за българия ,,ина4е да си се оправят сами..много са диви и пъри4но агресивни...ли4ен опит....повярвайте,,трябват им 200 години малко от малко да заприли4ат на хора,,,;)))
8
1
 
15
 
! Отговори
Истината преди 11 години
Ха дано.....ама НАДАЛИ!!! Ще стане като оная приказка: Изтъка си платното и ритна кросното. Така ще стане и сега.....ще ни се подмажат докато ги приемат в ЕС и после като се обърнат та праааз със сатъра в лицето ни направо. Дано да греша, но фактите натам со4ат.