България и Македония заравят томахавките

Положителна реакция в Скопие на писмото на външния министър Младенов
Обновена: 30 ное 2012 12:41 | 30 ное 2012 12:29, Елка Василева
118
България и Македония заравят томахавките
Никола Попоски. Снимка: архив, Reuters

Министърът на външните работи на Македония Никола Попоски реагира положително на писмото на българския си колега Николай Младенов, в което се предлагат три стъпки за нормализация на отношенията между двете страни, пише македонският вестник „Дневник“.

В писмото се посочват три последователни стъпки: да се подпише споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, което да бъде в съответствие с най-високите европейски стандарти и да почива върху договореното в Декларацията от 1999 г. На второ място, да бъде изградена необходимата инфраструктура за засиленото сътрудничество, като се създадат съвместни работни групи за укрепване на отношенията ни в ключови области. На трето място, България предлага създаване на съвет на високо равнище под формата на годишни междуправителствени заседания.

Още по темата

Министър Попоски каза, че не вижда нищо лошо в писмото. „Не е лошо това, че се предлагат работни групи и на правителствено равнище, нещо, което вече договаряме и със Сърбия и с Албания. Също както не виждам лошо в това, че предлагат да гарантираме, че стоим зад всички наши декларации“, каза Попоски.

Той посочи като положителен факта, че в писмото доминират посланията, че българите са принципни в подкрепата си за Македония, както и че се реагира положително на инициативите, които самият той предложи в края на октомври.

Дипломатически източници, цитирани от македонския вестник, подчертават, че заслужават поздравления положителният подход и подкрепата, които София оказва на Скопие още от провъзгласяването на независимостта на Македония и до днес и смятат, че е крайно време да се интензифицира сътрудничеството в интерес и на македонския, и на българския народ, пише изданието.

„Трябва да се приветства инициативата за договор за добросъседство и приятелство като твърда основа за развитие на отношенията“, казват източниците на вестника. Те дори предлагат съвместно заседание на двете правителства като добър жест на добросъседство и приятелство.

Бившият български заместник външен министър Любомир Кючуков каза за „Дневник“, че българо-македонските отношения налагат един много по-сериозен и задълбочен диалог и на ниво държавни институции и между народите от двете страни на границата.

„Идеята за подписване на договор за добросъседство беше предложена още през 2008 г. от българската страна и смятам, че ще представлява възможност за надграждане на Декларацията от 1999 г. и нова правна основа в развитието на двустранните отношения. Аз лично инициирах идеята за договор през 2008 г. и съжалявам, че се изгуби толкова време и от двете страни. Ако днес имахме договор, това напрежение нямаше да го има. Важно е да се създаде възможност за диалог между различните професионални и експертни групи от двете страни“, заяви Кючуков.

Според него е най-важно да има положително потвърждение, да не се генерира напрежение между народите, тъй като хората от двете страни представляват най-сериозният потенциал за много добро сътрудничество.

„Това е пътят. В ЕС ще се преодолеят всякакви пречки и границите няма да бъдат важни. Българите и македонците ще се чувстват, че живеят в една общност и затова мисля, че Македония трябва да измине своя път, покривайки всички критерии за членство в ЕС, включително и добрите отношения със съседите“, допълни Кючуков. Той заяви още, че според него не трябва да се отлага започването на преговорите за присъединяване на Македония към ЕС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


118
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
2
 
0
 
! Отговори
Вальо преди 11 години
Аве тези фалшиви македонци(сръбските клонинги и еничари)да си ходят към сърбия при техните си лични лекари,а Македония на истинските македонци(българите),защото тези фалшивите македонци сега ще оставят Албанците и Сърбите да им вземат и последната Македонска земя!!!Жално е,че толкова велики българи са дали живота си за освобождението на Македония и те сега от невежестта си да е погубят!!!Фалшивите македонци-вън от Македония!!!Македония на истинските македонци!Майка Македония и отечество България
80
5
 
2
 
! Отговори
Pismen преди 11 години
Братя българи от Мъкедония, правете комитети , възстановете истината и дерзайте, защото усилно време идва , а сами сте обречени - шиптърите малко по- малко ще ви вземат всичко . Трета албанска страна ли искате да станете?! 22 изгубени години - събудете се , не заради Санстефанска България, а заради вашата си земя, заради Охридската Архиепископия - възстановете я, заради бъдещето на децата ви! Бърза смяна на владата, подмяна на учебниците и редакторите сърбомани-македонисти, Конфедерация с БГ.
79
7
 
5
 
! Отговори
маке преди 11 години
МАКЕТА ИЗБИРАЙТЕ :БЪЛГАРИЯ ИЛИ АЛБАНИЯ!
78
7
 
9
 
! Отговори
dan преди 11 години
До Makedonec Я разкажи как вие се грижите за вашите пенсионери, какво работите, колко получавате, какво произвеждате, но преди да почнеш да лъжеш,ще ти кажа,че тази година съм идвал в БЮРМ 3 пъти и съм си говорил с много народ по тази тема
77
7
 
11
 
! Отговори
македония изчезва... преди 11 години
Македония е обречена "страна".Албанците маркираха със знамената си градовете и селата които първоначално ще поискат автономия,а после ще се отделят от македония.Просръбския Груевски тихомълком ще приближава остатъка от държавата към Сърбия защото друго бъдеще няма да се очертае пред тях,а както знаем сегашното ръководство много се старае да се отчуждава от всички други съседни страни.Икономиката им затъва все по дълбоко докато харчат малкото си пари за дивотията наречена "македония 2014".
76
9
 
12
 
! Отговори
Яне Сандански преди 11 години
Доста често комуникирам с господата от югозападна България и мога да кажа , че в 90% от тях не е останало нищо българско за съжаление на техните дядовци които дадоха кръвта си за обединението на Майка България.Ще се снишат докато влязат в ЕС и после антибългарската пропаганда ще продължи.Те немогат да спрат защото това значи смърт на така нареченият "македонизъм".Това е горчивата истина , започвам да си мисля , че направихме колосална грешка с признаването на БЮРМ :(((
75
11
 
6
 
! Отговори
Makedonec преди 11 години
Blagodarq vi che ste tolkova mili bratq bugari. Eto, ot uvajenie kum Vas pisha na balgarski ezik. Az samo edno shte kaja: Makedonija na Makedoncite :) Bavno no sigurno shte si doide nasheto.
74
4
 
10
 
! Отговори
троскан преди 11 години
Абе какво Ви пука кво мислили сърбите кой кво мисли...НИЕ ИМАМЕ ИСТОРИЯ и никой НЕМОЖЕ да се подиграва с нея! Какво обединение ще правим с тея *** ... да се върнем 20 години назаде....и да им плащаме и на тях мързеливия живот до сега !
73
6
 
0
 
! Отговори
bg преди 11 години
Nai-dobria variant e Bulgaria i Makedonija da sa obedineni v edna durjava Bulgaria i da sme izvun ES i NATO-OTAN.S drugi dumi suverena durjava.
72
2
 
2
 
! Отговори
bg преди 11 години
Antihrista idva ot USA i ES.
71
2
 
5
 
! Отговори
bg преди 11 години
ES ne e istinata.Gospod Bog e Istinata.
70
3
 
6
 
! Отговори
Филип преди 11 години
Абе ако заемем твърда позициа против Македония в ЕС, това не значи ли че сме на същото мнение като Гърция. И още повече такава една позиция би била в още по голяма полза за Сърбия която винаги е искала да накара хората в македония да повярват че България и Гърция просто искат да ги окупират, а те сърбите видиш ли да ги освободят. И мене ме боли че съвременните жители на БЮРМ петнят името на общите ни деди. Но нали тия наши деди умираха във войни точно с Гърция и със Сърбия. Референдум трябва!!!
69
6
 
21
 
! Отговори
6666 преди 11 години
България е заровила томахавката отдавна, но макетата се мислят за господари на света и ще си траят само до приемането им в ЕС. Не бъдете наивни, политици нещастни, защото второто полувреме за бой с томахавки ще бъде след приемането на макетата в ЕС
68
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правете разлика между политиката на Македония и мисленето на хората,които живеят там.Това,че има антибългарска пропаганда по техните медии не означава,че обикновенните хора одобряват това и виждат нещата по същия начин,така както аз примерно не одобрявам като цяло политиката на българските правителства от доста време насам,а едва ли съм само аз!По същия начин обикновенния американец няма вина за войната в Авганистан.Вината на обикновенните хора е,че си правят пас,но не те са инициаторите.
67
6
 
20
 
! Отговори
bg преди 11 години
Като чуя, че имаме нова област Македония, тогава ще разбера че са заровили томахавките. Иначе техните "политици и историци" ги знаем
66
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ !!! АКО НЕ ПОСТАВИТЕ НЕОБХОДИМИТЕ УСЛОВИЯ В ПРАВ ТЕКСТ КЪМ ТЕЗИ КЛОНИНГИ ЗНАЧИ СТЕ НАЦИОНАЛНИ ПРЕДАТЕЛИ - НЕЩО КОЕТО НЕ НИ УЧУДВА !!!
65
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заглавието ме кара да правя аналогия с индиански племена от Дивия запад...
64
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Македония е единствената държава в света в която поробителя да е на почит и уважение повече от 100 години!!!!!!!!!!!
63
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
НИЕ НЯМА КАКВО ДА ЗАРАВЯМЕ,ЩОТО НИЩО НЕ СМЕ ВАДИЛИ.НИЕ СМЕ МЕКИ КИТКИ.ТЕ ДА ЗАРОВЯТ НОЖА,КОЙТО ИЗВАДИХА ОТ МАСА ВРЕМЕ.
62
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако Европейският парламенти ни ПРИТИСКА,НАЛАГА,ДИКТУВА УСЛОВИЯТА,НАРЕЖДА и т.н.нека правителството смело да го каже в прав текст на народа,а не да демонстрира измамна самостоятелност и независимост на взетите решения.КОЙ КОМАНДВА ДЪРЖАВАТА?ИСКАМЕ ДА ЗНАЕМ!