България готова да помага на Сърбия за влизането й в ЕС

Орешарски пред Николич: Нямаме сериозни открити въпроси
19 сеп 2013 15:27, Елка Василева
25
България готова да помага на Сърбия за влизането й в ЕС
Томислав Николич и Пламен Орешарски. Снимка: БТА

България е по-напред в интеграцията си в ЕС и може да бъде от полза на Сърбия със своите съвети. Това заяви министър-председателят Пламен Орешарски на срещата си с президента на Сърбия Томислав Николич, съобщи правителствената пресслужба.

Орешарски изтъкна, че в процеса на присъединяване на България едни от най- добрите съвети страната ни е получила именно от съседа си – Гърция. „Готови сме да окажем съдействие на Сърбия в хода на присъединяването. Отворени сме за диалог”, заяви министър-председателят и добави, че България е заинтересована от интеграцията на страните от Западните Балкани.

Президентът Томислав Николич отбеляза, че Сърбия е направила много, за да започне преговорите за присъединяване. „Знаем, че може да разчитаме на вашата подкрепа. Вие проправихте пътя, а за нас е по-лесно да вървим”, каза Николич.

Премиерът Орешарски отбеляза, че между България и Сърбия няма сериозни открити въпроси, а по всичко, което е не докрай решено, може да се работи и занапред. По думите му е важно да могат да се правят поуки от историята и да се върви напред.

Министър-председателят отбеляза още, че търговските отношения между България и Сърбия могат да се развиват и да се насърчават инвестициите между двете страни. „Готови сме за сътрудничество и да поддържаме бизнес контакти”, подчерта  Орешарски.

По време на срещата е била обсъдена и темата за газопровода „Южен поток“, която също свързва България и Сърбия. Пламен Орешарски изтъкна, че страната ни е наваксала изоставането и подчерта координацията с Европейската комисия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
... няма да отидат при българите от Западните покрайнини,а в сръбски фирми на приближени до властта, и ВЕТО,докато не изпълнят нашите искания!
20
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
връщане на името на преименуваната българска църква на "Иван Рилски",а не "Jovan Rilski",сужене на български и свободната му употреба,свобода на словото,възстановяването на бг-гробища и паметници,ами ще засили антибългаризма,който се налага и в БЮРМ!?Всеки втори сърбин нарича българите-"турци","татари","глупи",от които нищо не зависи!?На печащия ракия,полуграмотен шешелев кадър-Николич ,да му кажем,първо обещднията,после подкрепата!Никакви пари за Сърбия от европейските фондове,защото тези пари
19
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сръбската национална пполитика към българите в Сърбия не се е променила и няма да се промени от 100 насам!А тя е курс към асимилация на българите,започнал с незаконното присвояване от Сърбия на Западните покрайнини и подаръкът на великите сили-българска Македония.За официалната сръбска политика всички българи в Сърбия са македонци!?Белград не само че няма да изпълни дадените обещания-спазване прав ата на българите в Западните покрайнини-учебници на български,право на събирания,чествания
18
1
 
3
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
А пък Србja от своят страна е готова да продължава да не пуска българи на поклонение в Западните покрайнини и да продължва изкуствено да подържа районите населени с българи по-назад в икономическо отношение от останалата част на страната , добра сделка !П.С. Нямам нищо против сръбския народ , когато кажа Сърбия имам предвид естествено политиците.
17
2
 
3
 
! Отговори
чико преди 10 години
България е винаги с разтворени крака.
16
2
 
1
 
! Отговори
Eitherway преди 10 години
I ednata I drugata dyrjava sa pylen proval, mizeriq I siromashtiq a za bg Shengen haha TVA e Vic !! Never ever !! Pozz od wh ho..
15
0
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
Г.Димитров: "За българския народ дружбата със Съветския съюз е тъй жизнено необходима, както слънцето и въздухът за всяко живо същество"Тито към Сталин: Спри да ми пращаш убийци. Ако ли не, аз ще изпратя един до Москва и няма да има нужда да изпращам втори Това изчерпва въпроса.
14
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подай ръка на Сърбия за да забие нож в гърба както направи Балканската война -те подкрепят лъжите на македония -нали те първи казаха в вестниците че сме най големия им враг .права на западните покрайнини -Български език и свещеник и инфоструктора и Българските паметници на културата !!!!Скоро пак ни направиха мрасотия като пуснаха извънземните да фалшифицират културата ни!!!
13
0
 
3
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
До 13I kato si izpi lekarstvata kakvo stana?
12
2
 
2
 
! Отговори
bg преди 10 години
V Bibliata pishe 4e Rusia e unishtojitelkata na Vuzrodenata Rimska Imperia(Z.Evropa I USA).A Bog kazva 4e shte unishtoji vsi4ki evrei zashtoto sa podli I lujovni I ne sa mogli da razpoznaat Mesiata si,i 4e ostavi samo 144 000 ot the,po 12 000 evrei ot vseki ot 12-te evreiski plemena.V momenta jiveat okolo 13 miliona evrei,zna4i Bog 4e iztrebi okolo 13 miliona evrei,4e ostavi samo 144 hiljadi.
11
2
 
3
 
! Отговори
Registriran преди 10 години
Да им помогнем, да видят хубаво ли е, така най добре ще съсипем икономиката и културата им.
10
0
 
1
 
! Отговори
ivan ivanov преди 10 години
No mnogo skoro shte se otkaje.NORMALNO i OBICHAINO.
9
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сърбия да, но Македония - не!
8
5
 
19
 
! Отговори
darcas преди 10 години
Българите в Западните покрайнини ще се интегрират много по-бързо, ако Сърбия влезе в ЕС. Като се отвори границата ще е много по-лесно. А това, че Орешарски си затваря очите за проблемите на българите в Сърбия е още един повод за оставка. ОСТАВКА!
7
3
 
25
 
! Отговори
Един Българин преди 10 години
Значи погазването на човешките права , обучение на майчин език (вкл. и учебници?), свобода на самоопределение и нечовешка асимилация са незначителни въпроси за "отличника" Орехов!!!ОСТАВКА, не можеш да водиш страна от ЕС, пренебрегвайки погазването на основни ценности на ЕС!!!
6
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Воленчо, нали навремето лаеше как трябва да си върнем Западните пкрайнини, как Ньйския договор бил нелегитимен вече, как трябва час по-скоро да се постави въпроса на Сърбия!? Е, ето го правителството, което ти и твоята миризлива партия подкрепяте, на среща със сръбския премиер - какво по-удобно място да си изложиш тезите. Защо мълчиш подлого долна продажна!
5
14
 
20
 
! Отговори
wtf преди 10 години
Бедния *** ще дава акъл на богатия с акъл... Единственото с което можем да бъдем полезни на Сърбия е ако просто изчезнем от картата на Балканите. Тея хора през комунизма не бяха роби на руснаците, а живееха свободно и по европейски. Да не говорим че преживяха войни и териториално разделение и пак да светлинни години пред нас...
4
3
 
30
 
! Отговори
някой преди 10 години
За *** съдбата на българите в поробените земи никога не е била сериозен въпрос. Лошото е, че и сред другите основни партии положението е същото.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
о сирбите ще съсипят!!
2
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За безродниците няма открити въпроси - какво значат там някакви си българи в сравнение с властта до която са се докопали!