Румъния ще изнася ток в Албания за 1 млрд. евро годишно

Двете страни съгласуваха договор за това
17 апр 2014 16:38, Елка Василева
45
Румъния ще изнася ток в Албания за 1 млрд. евро годишно
Снимка: архив, Reuters

Румъния ще изнася електроенергия за Албания на стойност един милиард евро годишно. Такъв договор са съгласували румънският министър на икономиката Константин Ница и албанският му колега Арбен Ахметай, предаде агенция Аджерпрес.

"Министърът на икономиката Константин Ница води преговори и си стисна ръцете с албанския си колега за договор за един милиард евро годишно. Договорът предвижда износ на 2,5 TWh електричество годишно", заявиха днес за Аджерпрес правителствени източници.

Подробностите около договора и източниците на енергията ще бъдат обсъдени в предстоящия период.

Според докладите на Националната агенция за електрорегулиране (ANRE) потреблението на електроенергия в Румъния е било 49,6 TWh миналата година, тоест количеството, което ще бъде изнасяно в Албания, представлява 5 процента от потреблението на Румъния през 2013 г.

В същото време миналата година страната е произвела 55,7 TWh електроенергия. Румъния е изнесла миналата година 2,47 TWh електричество, сочат още данните на ANRE.

Румънският министър на икономиката се е срещнал вчера с албанския си колега Арбен Ахметай и с албанска делегация, в която са били министърът на енергетиката и промишлеността Дамян Гикнури, депутати, президентът на албанската електрическа компания KESH Агрон Хетоя и посланикът на Албания в Букурещ.

Представителите на двете страни са обсъдили необходимостта от увеличаване на търговския обмен, сътрудничеството в енергетиката и инфраструктурата, както и възможността румънски фирми да участват в проекти за развитие в Албания, като строителство на ВЕЦ-ове, пътна инфраструктура, земеделие, текстилна промишленост.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
РУСИЯ ЩЕ СТРОИ АТОМНА ЦЕНТРАЛА В ТУРЦИЯ. СЛУГИ НА САЩ-ЦИОНИЗАМА РАЗБРАХТЕ ЛИ ПРЕ...Я БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЕКА ГЛЕДА КАКВИ ПРЕДАТЕЛИ Е ИЗБРАЛ
9
2
 
21
 
! Отговори
До № 10, Витков преди 10 години
Не бъдете толкова прости. В България 25 години се разгражда.А в Румъния се запази индустрията и се доразви. Нашите НЕОЛИБЕРАЛИ откраднаха това, което може да се изнесе лесно, останалото отиде на скрап и сега чакаме Стойнев да възстановява. Трябват нови 45 години и НАРОДЕН СЪД! В това е спасението!
8
3
 
15
 
! Отговори
за Витков! преди 10 години
А къде е пелтека Стойнев да ни обясни как съживява икономиката Защо нашите ходят по Виетнам и Бахрейн,а в същото време под носа ни подпесват зделки за милиони или не можеме да ги произведеме тези теравати е..хти шматките. Свалиха такса пренос за да може румънците да си продават тока ,а нашите централи да стоят студен резерв е...ахти та..ка! Пандиз за вас предатели.
7
0
 
1
 
! Отговори
липса преди 10 години
Липсват коментари
6
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До DDRМалко ни е скъп тока, щото се прави от въглища в скъпите американски марици. За тва не се и продава и целта е да сме евтина работна ръка, държава без индустрия земеделие и икономика изобщо. тук само колцентрове ще има, ние сме индията на европа.
5
5
 
16
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Стойнев, Стойнев, а ти само мечтаеш за износ. България гладна остана заради глупоста ти.
4
0
 
30
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Значи Румънците изнасят за Албания ток а ния к'во....Еб....ти ПОЛИТИЦИТЕ
3
18
 
7
 
! Отговори
DDR преди 10 години
до 1 и 2до сега някой да ни е пречил да изнасяме за Албания?
2
0
 
8
 
! Отговори
Dublin преди 10 години
Kunevica, Pariba -rumunskata AEC...a za nas -hubavi spomeni i nastoiasta poza parter......aaa, da ne zabravia-pak glasuvaite za krivoustata...
1
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Улисани да лижат *** на ЕС и НАТО,пропуснахме НИЕ 1 милиард евро!!!!!Бре ТОЗИ ***,ИКОНОМИЧЕСКО РАЗУЗНАВАНЕ НЯМА ЛИ??????ВСИЧКО НА УКАЗАНИЯ ОТ ЕС И НАТО ЛИ ДЕЙСТВА???????КАК Я СМЯТАТЕ ДА Я КАРАМЕ ТАКА НЕКАДЪРНИЦИ И НЕЩАСТНИЦИ ОТ ЕВРОПРАВИТЕЛСТВА И ПАРТИИ?????