Министрите от еврозоната отрязаха Гърция

Ципрас не е уведомил Меркел, Оланд и Юнкер за референдума
Обновена: 27 юни 2015 20:14 | 27 юни 2015 20:12, Бойчо Попов
176
Министрите от еврозоната отрязаха Гърция
Янис Варуфакис. Снимка: БТА

Финансовите министри на еврозоната отказват да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни, предадоха ДПА и АПФ.

В рамките на дискусията гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е помолил за едномесечно удължаване на програмата.

Още по темата
След едва двучасово заседание, Еврогрупата прекъсна в мрачно настроение срещата си. Малко по-късно тя продължи срещата си, но без гръцките представители.

Отказът на Еврогрупата да удължи след 30 юни срока на действие на плана за финансово подпомагане на Гърция крие опасност да нанесе траен удар по еврозоната, заяви в края на заседанието гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, цитиран от АФП.

"Отказът от удължаването (на помощта) със сигурност ще накърни авторитета на Еврогрупата като демократичен съюз и се опасявам, че тази щета може да се окаже трайна", заяви гръцкият финансов министър, чиято страна отхвърли предложенията на кредиторите й, за да избегне обявяване на неплатежоспособност.

Гърция "продължава да се бори за постигане на споразумение в последната минута до вторник", когато страната е изправена пред опасността от фалит, ако не се договори с кредиторите си, допълни Варуфакис.

Ако такова споразумение бъде постигнато, то ние ще кажем на гръцкия народ да гласува с "да" на референдума, който Атина реши да организира на 5 юли, допълни Варуфакис.

Междувременно германският бизнес всекидневник Handelsblatt пише, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е премълчал плановете си за свикване на референдум от германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В петък Ципрас е имал среща с канцлера и френския държавен глава в рамките на срещата на върха на ЕС, но не е споменал нищо за допитването, твърдят европейски дипломати пред медията.

По-късно днес стана ясно, че управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще заседава утре, най-вероятно чрез телеконферентна връзка, за да реши какво да предприеме занапред, след като Гърция се е
запътила към дефолт и банкова паника, предаде Франс прес.

Управителният съвет, който обединява шестимата членове на изпълнителния съвет и управителите на 19-те централни банки на страните от еврозоната, решава поддържането на гръцките банки  чрез спешни заеми, припомня АФП.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Убеждавам се, че има пишещи хора без грам мозък. Англия ще напуска - глупости. Нали го пробваха този номер, но големите финансови компании от Ситито им казаха, че ще напуснат Лондон. Дори движенията като Сириза от Испания, Португалия не искат да напуснат. Непрекъснато се натрапва Русия като единствен спасител. Наистина хибридната война на Русия действа. Ако ставаше така руснаците да са дали 20 млрд и да са решили проблема. И като напуснеш ЕС, дълговете остават, но няма пазари и капитали.
39
9
 
8
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Освен това, не ЕС ги е отрязало, ами те отхвърлиха унизителните им условия! Май ще затвърдим тая последователност, че към който и да е голям съюз да се присъединим, той неминуемо се разпада..
38
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V Evropa chuha duma "referendum" y se stresnaha. Mai po dobre e da sledim primera na Iujna Korea, kakvoto kaje gospojata unisex Merkel y da si traem
37
1
 
5
 
! Отговори
ауслендър преди 8 години
Wolfgang Schäuble hat gesagt-Ohne Griechenland !Или накратко казано Атина потъва!
36
4
 
11
 
! Отговори
... преди 8 години
Кръговрат!!! Май ще дойде време да си пия домашната под лозата а гърците да копат доматите за 2 лева
35
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Айде Сипракис, да пали за Масквакис при Путинакис, да иска рублакис, ако не да взима един Калашникакис и да се гърмакис в главакис :)))
34
5
 
2
 
! Отговори
(г_-) преди 8 години
Упс, имах предвид Швейцария, ама тия нови технологии.. Ай, наздраве!
33
6
 
10
 
! Отговори
:))) преди 8 години
Тез от ЕС са бесни, а гнева е най-лошият съветник! Гневът е признак на страх!
32
14
 
6
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Дано се измъкнат от това чудовище ЕС хората! Да му мислим ние, защото отиваме там, от където гърците се връщат. Някои знае ли защо Швеция не ще и да чуе за ЕС? Ами Норвегия? Щото са прости, нали?
31
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Трудно ще им е на гърците, но ще се справят. Това ще бъде и първият пример, че може да се живее и без прехвалените им ценности и гадния МВФ. Дано ги последват и други нормални народи /ние не сме от тях/
30
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
37 ти не си в ред честно
29
12
 
4
 
! Отговори
каймакам преди 8 години
Никой няма да фалира. Гърците само обявиха че не желаят вече да са машината за пране на парите на ЕС. Милиарди виртуални евра се движат в европейските банки и се харчат в Гърция за туризъм. От години все е така. Да видим в бъдеще коя страна ще пере мръсните пари на ЕС.
28
18
 
8
 
! Отговори
българина преди 8 години
гърция избра свободата извън този гейски и пагубен за всяка нация и етнос организация, американска клоака за бежанци араби турци и роми, Гърция ще се възроди до 5 г и тогава ще стане ясно че има живот извън робството. е за това не ги пускат, зада не избягат всички роби! долу нато и ЕС
27
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми прави са да ги резнат от ЕС-то гръците. Гръците не стига, че нямат пари, а и не искат да връщат - ми че и нагли. Ха да видим сега как ще се оправят без ЕС. А може би са скрили малко пари за черни дни? Или Русия, че ги купи сите гръци с островите им...
26
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хахаха голем майтап, кръчмите в Солун пълни с българи, а гърчулята висят като сополи пред банкоматите и им налитат на бой;)))
25
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ами , сега какво ще папкаме , ами то по гръцки земи имаме над 300 000хил българки преслужнички , сега няма парички за ракия , при бати боко да се оплакваме че непослушаха съветите му да ги остави гладни Ципрас както нас
24
16
 
7
 
! Отговори
Даола преди 8 години
Невероятно, дори национален референдум може да се свиква само с одобрението на евродиктаторите.
23
9
 
3
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 8 години
ELLADA E SARCETO....NA EWROPEISKATA IMPERIQ.......
22
9
 
14
 
! Отговори
Кубратис Пулевакис преди 8 години
Гърците сме велик народ. Не се предаваме. Продължаваме напред. Продължаваме напред.
21
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До (-_-)Те точно тая армия и флот на 95% не е гласувала за ципроидите...та да видим...