Министрите от еврозоната отрязаха Гърция

Ципрас не е уведомил Меркел, Оланд и Юнкер за референдума
Обновена: 27 юни 2015 20:14 | 27 юни 2015 20:12, Бойчо Попов
176
Министрите от еврозоната отрязаха Гърция
Янис Варуфакис. Снимка: БТА

Финансовите министри на еврозоната отказват да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни, предадоха ДПА и АПФ.

В рамките на дискусията гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е помолил за едномесечно удължаване на програмата.

Още по темата
След едва двучасово заседание, Еврогрупата прекъсна в мрачно настроение срещата си. Малко по-късно тя продължи срещата си, но без гръцките представители.

Отказът на Еврогрупата да удължи след 30 юни срока на действие на плана за финансово подпомагане на Гърция крие опасност да нанесе траен удар по еврозоната, заяви в края на заседанието гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, цитиран от АФП.

"Отказът от удължаването (на помощта) със сигурност ще накърни авторитета на Еврогрупата като демократичен съюз и се опасявам, че тази щета може да се окаже трайна", заяви гръцкият финансов министър, чиято страна отхвърли предложенията на кредиторите й, за да избегне обявяване на неплатежоспособност.

Гърция "продължава да се бори за постигане на споразумение в последната минута до вторник", когато страната е изправена пред опасността от фалит, ако не се договори с кредиторите си, допълни Варуфакис.

Ако такова споразумение бъде постигнато, то ние ще кажем на гръцкия народ да гласува с "да" на референдума, който Атина реши да организира на 5 юли, допълни Варуфакис.

Междувременно германският бизнес всекидневник Handelsblatt пише, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е премълчал плановете си за свикване на референдум от германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В петък Ципрас е имал среща с канцлера и френския държавен глава в рамките на срещата на върха на ЕС, но не е споменал нищо за допитването, твърдят европейски дипломати пред медията.

По-късно днес стана ясно, че управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще заседава утре, най-вероятно чрез телеконферентна връзка, за да реши какво да предприеме занапред, след като Гърция се е
запътила към дефолт и банкова паника, предаде Франс прес.

Управителният съвет, който обединява шестимата членове на изпълнителния съвет и управителите на 19-те централни банки на страните от еврозоната, решава поддържането на гръцките банки  чрез спешни заеми, припомня АФП.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
E tova e nachsloto na kraa na EC..prorochestvoto zapochna..sledva drugoto
59
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
73 Тъпче кога САЩ са ползвали кредитите на МВФ Одисей 1
58
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
69 , как ти отива това число майтапСигурен съм че не си наясно че Ципрас размотава не само кредиторите а всички ни , гърците дължат пари на всички ни и е много жалко , че не го разбирате Одисей 1
57
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Капиталите от ЕС ще се втурнат в посока САЩ и ХонКонг ... С най-твърда позиция бяха марионетките на САЩ = МФВ и поляка Трукс
56
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До54мда и те капиталите ще се втурнат в посока Гърция ,ДОКАЗАЛА ,че взема апри ,които изяжда и изпива и после не връща .Мда те американци ,китайци и други /араби /примерно/ си умират да издържат сиртакитата :))))
55
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърция ще излезне от ЕС - печелят всички САЩ , Русия , Китай - губещ е само е Германия
54
10
 
20
 
! Отговори
Вихър преди 8 години
Браво на гърците!!! ЕС е единствено в полза на богатите страни! Постоянно преливане на капитали от бедните към богатите страни и отвреме на време връщане обратно по някоя троха и за да я изядеш ти поставят хиляди условия за да остане част от трохата не изядена!!!
53
11
 
9
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
Одисей, пак ли ръсиш мъдрост от кухата си манерка? Това, че ЕС всячески иска да прецака един човек, който се опитва да отстоява национален интерес не е никакъв факт. Днес на прайда малко се събрахте май, а?
52
2
 
16
 
! Отговори
Пфу преди 8 години
До Анонимен--54; Тя Русия ако имаше възможност щеше да оправи себе си.
51
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До 59Целия износ на Гърция е за около 27 млрд евро, и ако не са евросубсидиите и него няма да направят, вноса им е около 80 млрд евро и така са от 7-8 години, единствените сектори които функционират що годе в Гърця са туризъм и корабоплаване, ама корабните компании ще са първите, които ще си съберат чукалата при GRexit, а и по принцип те неплащат много данъци
50
4
 
6
 
! Отговори
до 57 преди 8 години
Няма лошо, но гърците бъди сигурен,че няма да го направят.
49
5
 
21
 
! Отговори
Anon преди 8 години
За да се *** всичко си трябва социалист... Lol
48
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас да стяга куфарете и да бега при Янукович, докато е време
47
16
 
11
 
! Отговори
:))) преди 8 години
Ципрас не е уведомил Меркел, Оланд и Юнкер за референдума--------------Тез самозабравили се *** Меркел, Оланд, юнкер и сие ако си мислят, че реакциите им не са предварително предвидени са в дълбока заблуда! :)) Ципрас отново ги води за носа!
46
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
59 Раничко е да се радвате *** , много раничко , точно напротив , дори еврото се стабилизира и май вече всички искат да изхвърлят чегеварчетоОдисей 1
45
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GREXIT е вече факт , в понеделник в Гърция може да има и паника по банките Одисей 1
44
14
 
9
 
! Отговори
До54 преди 8 години
Има и пазари, и капитали. Много тесногръдо е да се мисли, че ЕС целия свят. Щом ви е комфортно да прислугвате на богатите страни от Европа.. Живи и здрави. Проблемът се състои в това, че ЕС загива и гърците са първата страна, която ще се откъсне..
43
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен #56y kakvo losho ima, bulgarite skitame iz sveta da sluguvame na drugite ot nad 25 godini
42
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Гърците ще фалират и ще идват у нас да берът зеленчуци и да гледат възрастни хора-това ще стане като им изпратим нашите политици.
41
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Той Ципрас, ако искаше референдум досега можеше да го направи 10 пъти, ама за всички е ясно че тоя ход с реферндума е за да получи отлагане с 1 месец, те вече му отложиха веднъж за края на юни и тоя номер нема да мине