Министрите от еврозоната отрязаха Гърция

Ципрас не е уведомил Меркел, Оланд и Юнкер за референдума
Обновена: 27 юни 2015 20:14 | 27 юни 2015 20:12, Бойчо Попов
176
Министрите от еврозоната отрязаха Гърция
Янис Варуфакис. Снимка: БТА

Финансовите министри на еврозоната отказват да удължат срока на действие на втората помощна програма за Гърция, която приключва на 30 юни, предадоха ДПА и АПФ.

В рамките на дискусията гръцкият финансов министър Янис Варуфакис е помолил за едномесечно удължаване на програмата.

Още по темата
След едва двучасово заседание, Еврогрупата прекъсна в мрачно настроение срещата си. Малко по-късно тя продължи срещата си, но без гръцките представители.

Отказът на Еврогрупата да удължи след 30 юни срока на действие на плана за финансово подпомагане на Гърция крие опасност да нанесе траен удар по еврозоната, заяви в края на заседанието гръцкият финансов министър Янис Варуфакис, цитиран от АФП.

"Отказът от удължаването (на помощта) със сигурност ще накърни авторитета на Еврогрупата като демократичен съюз и се опасявам, че тази щета може да се окаже трайна", заяви гръцкият финансов министър, чиято страна отхвърли предложенията на кредиторите й, за да избегне обявяване на неплатежоспособност.

Гърция "продължава да се бори за постигане на споразумение в последната минута до вторник", когато страната е изправена пред опасността от фалит, ако не се договори с кредиторите си, допълни Варуфакис.

Ако такова споразумение бъде постигнато, то ние ще кажем на гръцкия народ да гласува с "да" на референдума, който Атина реши да организира на 5 юли, допълни Варуфакис.

Междувременно германският бизнес всекидневник Handelsblatt пише, че гръцкият премиер Алексис Ципрас е премълчал плановете си за свикване на референдум от германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В петък Ципрас е имал среща с канцлера и френския държавен глава в рамките на срещата на върха на ЕС, но не е споменал нищо за допитването, твърдят европейски дипломати пред медията.

По-късно днес стана ясно, че управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) ще заседава утре, най-вероятно чрез телеконферентна връзка, за да реши какво да предприеме занапред, след като Гърция се е
запътила към дефолт и банкова паника, предаде Франс прес.

Управителният съвет, който обединява шестимата членове на изпълнителния съвет и управителите на 19-те централни банки на страните от еврозоната, решава поддържането на гръцките банки  чрез спешни заеми, припомня АФП.

Всичко за кризата в Гърция четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
3
 
13
 
! Отговори
ВМОРО преди 8 години
Е тоя път Солун ке падне
19
23
 
16
 
! Отговори
(-_-) преди 8 години
И кой викате бил демократичен? Защо си мислите, че ЕС е някаква кръчма, в която бедните ядат и пият? Ако все още не ви е ясно - ЕС е картел, в който ние сме сервитьорка.. Гърците обаче се опомнят и ще се измъкнат от старата лихварка Европа. И за тези, които не знаят, Гърция има собствена армия, която във военно време може да събере 250 хил. В това число ВВС и флот.. По време на втората световна война казаха НЕ на Хитлер и за това заслужават евала!
18
13
 
8
 
! Отговори
Ястреб Великия преди 8 години
До ген КолевДо ген КолевСлед 2 години ще веят ветрове през дупките на скъсаните ти потурки, ***! Кавала щял да превзема полугладния балкански кавал!! Най-много да им вземеш на гърците кавала!
17
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първия си отиде,да видим англичаните :)
16
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ципрас Мипрас стига узо и сиртакис , требе и малко работакис .
15
13
 
17
 
! Отговори
ген Колев преди 8 години
От кога го чакаме тоя момент :))) след 2 години над Кавала ще се вее българското знаме, а ония в Кремъл ше хапат турския паток за яйцата
14
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да ги изхвърлят. Иначе това ще стане епидемия. А дълговете ще трябва да си ги върнат иначе започва запориране на активи на гръцката държава. Това не знам защо се пропуска да се каже. Подобен зрелищен фалит май не сме виждали. Тъжното е, че всички европейски данъкоплатци ще трябва да се бръкнат малко или повече да платят гръцките сметки.
13
19
 
25
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 8 години
ЦИПРИС НЕ Е ДЛЬЖЕН ДА УВЕДОМЯВА НИКОЙ ЗА НЩО----ТОЙ УПРАВЛЯВА А НЕ ИЗПЬЛНЯВА ЗАПОВЕДИ---НАЛИ ЗА ТОВА Е ИЗБРАН НЕ КАТО НАШИТЕ ПИОНКИ
12
13
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
70% от гърците си искат пак да бъдат в ЕС!Тоя референдум е САМО КОМУНИСТИЧЕСКИ ТРИК ....за безболезнено напускате на властта от НАСЕРИзаните....!Реално --трябва да бъдат съдени за съсипване на икономиката на Гърция!/...за пропуснати ползи от протакане на преговорите.../
11
5
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До всички смятащи да почиват лятото в Гърция:За какво са ви изобщо пари в брой там ???Изкарайте си като хората почивката, яжте и пийте на корем и като дойде време да платите сметката, заявете че ще направите Референдум с жената, децата и комшиите от съседния апартамент дали да платите !Така е най-демократично, националноотговорно и в защита на суверенния ви семеен бюджет !
10
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Яко паника в Гърция, здрави опашки пред банкоматите, добре че си взех повече кеш :)))Тия ги пиште бегали
9
10
 
13
 
! Отговори
Odnoklassniki преди 8 години
Австрия събира подписи за излизане от ЕС !
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Работата се насеризи окончателно и стана motherфакис...
7
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
след гърция и англия ще прави референдум и ще напусне ЕС и тогава какво правим , тои ще се разпадне
6
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Крайно време беше да го резна тоя наглец, само къса нервите на хората, е там да ходи при Путин да получи помощ един Калашников с 30 патрона та да се гъмне
5
6
 
27
 
! Отговори
Янукович преди 8 години
Цяла вечер ядохме и пихме на корем, сиртакис , узакис...панички на пода аху ихи...ставаме да си тръгваме и ...не щеш ли наглост !Идват едни сервитьори (а зад тях наднича Управителят) и викат - ми вие няма ли да плащате ?Б**и си и наглите сервитьори, а ?;))
4
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тъпчовци. Преди години спечелили в училище на бридж-белот с няколко евтини блъфа и сега си мислят, че ше е същото.
3
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не им ли писна да се занимават с Ципрас? Времето е пари, а и не е приятно да гледаме противната му комунистическа мутра.
2
10
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Скоро ще купуваме ефтини имоти в Гърция, тея без заеми не могат и месец да изкарат...
1
9
 
30
 
! Отговори
Ха,ха,ааааааааа.... преди 8 години
Ципурата се осрааааааааааааа....!!!!!!!!!!!!!!!