Ципрас се ожали: Гърция стана лабораторна площадка!

Евродепутат нахока Гърция, че иска пари, пък България е по-бедна
Обновена: 8 юли 2015 14:07 | 8 юли 2015 12:44, Бойчо Попов
337
Ципрас се ожали: Гърция стана лабораторна площадка!
Снимка: Ройтерс

Гърция е подала днес молба за нов спасителен пакет към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), стана ясно от изявление на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Страсбург пред депутатите от Европейския парламент.

Освен това премиерът изказа оптимизма си, че страната ще отговори в срок на изискванията на своите международни кредитори. "Оптимист съм, че в следващите два или три дни ще сме в състояние да отговорим на задълженията, при това запазвайки интересите на Гърция и на еврозоната", заяви Ципрас. Същевременно той поясни, че служителите и пенсионерите в страната не могат да понесат по-високо натоварване от сегашното.

Още по темата

"Ние сме на кръстопът за бъдещето на Европа", заяви Ципрас. "Мога да ви уверя, че гръцкият народ направи опит да се адаптира към изискванията, но сега сме на края на възможността да поемем ново бреме".

"Никъде другаде програмите за бюджетна дисциплина не са били толкова дълги и тежки, колкото са в Гърция", отчете още гръцкият министър-председател. "Мисля, че не е преувеличаване, когато казвам, че моята страна се превърна в лаборатория за мерките за строги икономии в последните пет и половина години", каза още Ципрас.

Изненадващо ясно Ципрас добави, че не чужденци, а гръцките правителства са виновни за проблемите на свръхзадлъжнялата му родина, предава Ройтерс.

"Ще предприемем мерки срещу олигарсите и картелите по интереси", заяви пред европейските депутати Ципрас. Същевременно той призна, че данъчната събираемост в страната му е срината.

От своя страна председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер отправи остри критики към Ципрас за унищожаване на доверието в Европа. "Губите европейското доверие, запазването на достойнството изисква честност. Не казвате на гражданите си истината и това не е достойно. Знаем какво е положението на хората в България. Как може Гърция да иска солидарност, когато поне в пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък", попита Вебер.

Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела заяви, че Европа е немислима без Гърция. Никога няма да приемем напускането на Гърция, добави той.

Ришард Легутко от групата на Европейските консерватори и реформатори коментира, че има нещо грешно в Европа, но и в Гърция. Струва ми се, че се разиграва театър и нищо не е, каквото се виждат очите ни, добави той.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) посочи, че проблемът не е, че гръцкото общество не е направило усилия, а че гръцката върхушка не си е направила този труд. Така и не видяхме конкретни предложения от вас, сами вървите, а напоследък и тичате, към излизане от еврозоната. Имате 48 часа да предложите ясен календар за реформи, обърна се той към Ципрас.

В надпревара сме с времето да възстановим доверието, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Всички сме отговорни за кризата и отговорността е обща за намирането на изход, добави той.

В пленарната зала гръцкият премиер бе посрещнат с бурни аплодисменти на свои привърженици, но също и с протестни викове. Някои парламентаристи държаха плакати с надпис "Не" над главите си.

Речта на Ципрас идва след ясното послание на европейските партньори, че Гърция трябва до петък да представи конкретни предложения, по които да се вземе решение дали да бъдат подновени преговорите по трети спасителен пакет за Гърция.

Повече за Гърция можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още по темата: ГърцияАлексис Ципрас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
1
 
6
 
! Отговори
tretre преди 8 години
До АнонименСамо дето лихвите на дълга на Люксембург не са 5%, а около и под 1%...
113
2
 
11
 
! Отговори
Tina преди 8 години
Моделът "Ципрас" е най-глупавият начин за борба със световното банкерство, лихварство, колониализъм и заробване.
112
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ВЪВ МИГА В КОЙТО ГЪРЦИЯ Я МАХНАТ ОТ ЕВРОЗОНАТА СЕ ПОЧВА СЪС ГОЛЯМОТО СИРТАКИ МЕЖДУ ГРАЖДАНИТЕ И ПОЛИЦИЯТА !!!А ПРАВИТЕЛСТВАТА ЩЕ ПАДАТ ЕДНО СЛЕД ДРУГО !!ГРЪКА НИКОГА НЯМА ДА РАЗБЕРЕ НА НЕГО МОЖЕ ДА МУ СЕ ОБЯСНИ САМО СЪС СИЛА!
111
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Явно 300 милиарда са трудни за връщане, но тогава как се връщат 15 трилиона?
110
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Василев20 - 30 години сиртохи и охи, а после трохи и сиромохи !
109
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС зароби България с нов рекорден заем от 16 милиарда лева за да остане Тиквата на власт вместо да поиска оставките на ГЕРБ и да подкрепи Атака или БКП. България също върви към гръцки изход или катастрофа, защото беше наложен и валутен борд със замразени или орязани заплати и пенсии за разлика от Гърция.
108
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 143Накарали са ги друг път, ходи накарай грък да направи нещо, ако не го иска. Истината е, че гърците с удоволствие пръскат пари за оръжие, за да се репчат на Турция. Иначе хълцат и се прехласват колко силна армия имат.
107
0
 
9
 
! Отговори
Еврика преди 8 години
Открих нов социален закон. Колкото повече дългове имаш, толкова повече живееш.Ето и доказателството: гърците имат най-висок дълг спрямо БВП в целия ЕС и едновременно с това имат най-висока средна продължителност на живота.
106
1
 
12
 
! Отговори
Tina преди 8 години
"Ще предприемем мерки срещу олигарсите и картелите по интереси"...Ти да видиш!... Изключително нагло - да казваш не на предложенията на другите и в същото време ти да не правиш нищо и пак да чакаш другите да ти решат проблема...Да ме извинят гръко-поклонниците, но никакво уважение не могат да предизвикат у мен подобни глупости.
105
0
 
11
 
! Отговори
Б преди 8 години
Василев1, не плащат данъци, поне не съм виждал касова бележка2, освободени са от данъци, иначе повечето кораби са под чужди флагове3, в гърция за последно ядох испански маслини, мда4, няма данъци, няма заеми - няма пари за 6-7 млн народ на държавна издръжка администрация полиция армия пенсионери
104
1
 
17
 
! Отговори
горките гърци преди 8 години
До АнонименЕй, ама наистина никой не ще да ги разбере гърците. Много искат да са в ЕС и еврозоната, имат само няколко дребни условия - опрощаване на задълженията, отпускане ва още дватриста млрд. за 100-200 години (за да има какво да се опрощава в бъдеще); да не се пипат държавните служители; да не се намаляват пенсиите и да не се плащат данъци. Нищо и половина..
103
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
(валутен фонд), чийто директор е евреинът Bruno del Ama, поставен на този пост с одобрението на чифутина барон Ротшилд, който е глава на еврейския мафиотски синдикат "House of Rothschild". Гърция трябва да остави банките да фалират, подобно на Исландия, и тогава ще има растеж и работни места. Евреите се опитват да спасят банките си, като прехвърлят тежестта и вината си върху гръцкия народ, който да ги спасява със "затягане на коланите".
102
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Много ми хареса това,щото е самата истина. Попитали един грък какво би станало ако средните пенсии от 800 евро се намалят на 80 евро, а средните заплати от 1600 евро се намалят на 160 евро. Гъркът без дори да се замисля отговорил: държавата ни щеше да се казва България
101
5
 
9
 
! Отговори
Друг виц преди 8 години
Отишъл един западноевропеец на секс-туризъм в Гърция. Обърнал се към съответна агенция и им казал, че е пробвал с всякакви ***, но искал нещо местно. От агенцията му отговорили: Имаме българки, румънки, сръбкини, украинки и рускини. Какво предпочитате? Туристът казал: Ама те и при нас ги има всичките тия, не може ли гъркиня? От агенцията отговорили: Не може защото имаме само една - тя е на социални помощи и с тях плаща на другите дето ви предложихме.
100
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НИКОЙ СЕБЕУВАЖАВАЩ СЕ ЧОВЕК НЕ БИ ОТИШЪЛ НА ПОЧИВКА В ИНДИО-ГЪРЦИЯ!
99
8
 
5
 
! Отговори
До 143 преди 8 години
Прав си и още ще добавим. Накараха гърците да закупят оръжие като за две войни. Те си ги поръчаха в Германия и Франция и ВНИМАНИЕ.....ДАДОХА ИМ ЗА ТОВА КРЕДИТИ. ЗНАЧИ ГЕРМАНИЯ ДАВА КРЕДИТИ ЗА ПОДДЪРЖАНЕ НА СОБСТВЕННОТО ПРОИЗВОДСТВО. ПЪРВО ДАВА ПАРИ, ПОСЛЕ ГИ ВЗЕМА ДА ПРОИЗВЕДЕ НЕЩО И ПОСЛЕ ИСКА И КРЕДИТИТЕ. А СЕГА ДЕ!!!!!!!!!!!!!!! О, така и нас ще ни нахакат - ще ни въоръжават със старо желязо за КРЕДИТИ. ЩЕ ДАДЪТ ПАРИ, ПОСЛЕ ЩЕ ГИ ВЗЕМАТ И ЩЕ НИ ДОКАРАТ ОТРОШЛЯЦИ И ПОСЛЕ ЩЕ ИСКАТ ОЩЕ ТОЛКОВА!
98
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Българския лев е вързан към Еврото и заради гърция поевтиня с 10-20%та!!!!КОЛКОТО ПО-СКОРО ГЪРЦИТЕ СЕ МАХНАТ ОТ ЕВРОТО ТОЛКОВА ПО ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ И ЕС!
97
8
 
15
 
! Отговори
Поучително преди 8 години
Данте попитал един грък колко кръга има ада. Той отговорил: 10. Как така 10, нали всички знаят, че адът има 9 кръга и аз съм ги описал подробно - учудил се Данте. Прав си - отговорил гъркът, ама това е само защото никога не си ходил в България.
96
1
 
0
 
! Отговори
zalivi преди 8 години
Efrokomisar disciplinira narodite na belgia i luxemburg s zaplatite i pensiite na elinite.:)
95
0
 
17
 
! Отговори
123 преди 8 години
*** циркаджиите :D Уж OXI , а пак търчат в Брюксел да се реват за парички. Тотално слънчасали !