Ципрас се ожали: Гърция стана лабораторна площадка!

Евродепутат нахока Гърция, че иска пари, пък България е по-бедна
Обновена: 8 юли 2015 14:07 | 8 юли 2015 12:44, Бойчо Попов
337
Ципрас се ожали: Гърция стана лабораторна площадка!
Снимка: Ройтерс

Гърция е подала днес молба за нов спасителен пакет към Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), стана ясно от изявление на гръцкия премиер Алексис Ципрас в Страсбург пред депутатите от Европейския парламент.

Освен това премиерът изказа оптимизма си, че страната ще отговори в срок на изискванията на своите международни кредитори. "Оптимист съм, че в следващите два или три дни ще сме в състояние да отговорим на задълженията, при това запазвайки интересите на Гърция и на еврозоната", заяви Ципрас. Същевременно той поясни, че служителите и пенсионерите в страната не могат да понесат по-високо натоварване от сегашното.

Още по темата

"Ние сме на кръстопът за бъдещето на Европа", заяви Ципрас. "Мога да ви уверя, че гръцкият народ направи опит да се адаптира към изискванията, но сега сме на края на възможността да поемем ново бреме".

"Никъде другаде програмите за бюджетна дисциплина не са били толкова дълги и тежки, колкото са в Гърция", отчете още гръцкият министър-председател. "Мисля, че не е преувеличаване, когато казвам, че моята страна се превърна в лаборатория за мерките за строги икономии в последните пет и половина години", каза още Ципрас.

Изненадващо ясно Ципрас добави, че не чужденци, а гръцките правителства са виновни за проблемите на свръхзадлъжнялата му родина, предава Ройтерс.

"Ще предприемем мерки срещу олигарсите и картелите по интереси", заяви пред европейските депутати Ципрас. Същевременно той призна, че данъчната събираемост в страната му е срината.

От своя страна председателят на групата на Европейската народна партия Манфред Вебер отправи остри критики към Ципрас за унищожаване на доверието в Европа. "Губите европейското доверие, запазването на достойнството изисква честност. Не казвате на гражданите си истината и това не е достойно. Знаем какво е положението на хората в България. Как може Гърция да иска солидарност, когато поне в пет държави от ЕС, включително в България, жизненият стандарт е по-нисък", попита Вебер.

Председателят на групата на социалистите и демократите Джани Питела заяви, че Европа е немислима без Гърция. Никога няма да приемем напускането на Гърция, добави той.

Ришард Легутко от групата на Европейските консерватори и реформатори коментира, че има нещо грешно в Европа, но и в Гърция. Струва ми се, че се разиграва театър и нищо не е, каквото се виждат очите ни, добави той.

Ги Верхофстат (АЛДЕ) посочи, че проблемът не е, че гръцкото общество не е направило усилия, а че гръцката върхушка не си е направила този труд. Така и не видяхме конкретни предложения от вас, сами вървите, а напоследък и тичате, към излизане от еврозоната. Имате 48 часа да предложите ясен календар за реформи, обърна се той към Ципрас.

В надпревара сме с времето да възстановим доверието, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Всички сме отговорни за кризата и отговорността е обща за намирането на изход, добави той.

В пленарната зала гръцкият премиер бе посрещнат с бурни аплодисменти на свои привърженици, но също и с протестни викове. Някои парламентаристи държаха плакати с надпис "Не" над главите си.

Речта на Ципрас идва след ясното послание на европейските партньори, че Гърция трябва до петък да представи конкретни предложения, по които да се вземе решение дали да бъдат подновени преговорите по трети спасителен пакет за Гърция.

Повече за Гърция можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още по темата: ГърцияАлексис Ципрас
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Анонимен 207,Къде го видя този дълг на Люксембург ? По Евростат 2013-та, Брутен държавен дълг 10,51 милиарда евро, 23,1% от БВП. Дълговете на фирми с регистрация в Люксембург нямат касателство към външния дълг на самата държава. Държавата има отношение и отговорност само към държавно гарантирания дълг. Държавният дълг на Люксембург е един от най-ниските в Европа, както бруто, така и като процент от БВП. Отделно имат бюджетен излишък около 20 милиона.
133
1
 
5
 
! Отговори
Гецата преди 8 години
Само валутен борд за Гърция !!!
132
0
 
3
 
! Отговори
istinata преди 8 години
Ne iskat da vrushtat unizitelno e.ok.zashto togava iskat da vzemat oshte pari?stranna logika
131
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До циникаТези икономисти, чия страна държат? Американската! Те разбира се гледат своя интерес.Прочети какво казват германските икономисти като например президента наинститута за икономическо изследване ( IFO) Dr. Sinn. Мнението му е, че само с въвеждането наДрахмата ще излезе Гърция от бъркотията.
130
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименПрез цялата си съвременна история Гърция само е вземала и живяла назаем - репарации (ние сме им изплатили колосални суми), кредити-опрощаване-кредити прим. Германия им Е изплатила репарации през 1960г., след това им дава помощи в стоки за около 200 милиона марки, при присъединяването на Гърция към ЕС, около 13-14 млрд марки безвъзмездна помощ, имаше и още някакви суми. Гърците така са свикнали да живеят - някой друг да им плаща масрафа.
129
3
 
22
 
! Отговори
ефе преди 8 години
Този е нахален, та чак нагъл - Гърците НИКОГА НЕ СА ИМАЛИ НАМЕРЕНИЕ ДА ВРЪЩАТ ПАРИ - само трупат заеми и НЕ РАБОТЯТ, свикнали са да ядат европейски пари и НЕ ГИ ИНТЕРЕСУВА как живеят останалите членове на европ. съюз, например България! Даже се подиграват защото работим, а получаваме безумно малко пари, с коите ОЦЕЛЯВАМЕ!Да минат и те на режим ОЦЕЛЯВАНЕ, а не ние да ги храним... както поговорката Болен здрав носи!Време е Европа да си даде сметка ДОКОГА ЩЕ ГИ ХРАНТУТИ БЕЗ НИЩО НАСРЕЩА!
128
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Банките няма да отворят, защото са празни а ЕЦБ няма да даде нито цент. Гърците ще съжаляват за "OXI" само след 2 седмици.
127
1
 
21
 
! Отговори
хх преди 8 години
Не пет, а поне 15 народи в ЕС са по-зле финансово от гърците. Византийците крият над 50% от доходите си, после изнасят парите в швейцарски банки и офшорни зони.Гърция като държава е бедна, няма пари защото не си събира данъците.Същевременно гърците са сред най-богатите хора в Европа, но да плачат на САЩ и ЕС за пари е техен национален спорт. В последно време въртят опашка и пред Русия, засега безуспешно, предвид огромните финансови проблеми пред които е изправен путин
126
0
 
0
 
! Отговори
петър преди 8 години
Ние не поставяме взаимовръзка между приноса и размера на сумата за финансиране. Съществува общо съгласие, според което системата от активи на двете страни ще бъдат балансирани
125
2
 
6
 
! Отговори
Напомняне преди 8 години
До Григорий РаспутинРазбира се че дългът е към частни банки, а после се прехвърля на данъкоплатците! Не направиха ли същото с КТБ? Тя схемата отдавна е отработена...
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До i'm3.4 трилиона е външен дълг на Люксембург, а не вътрешен, че да си ги дължи на вътрешни кредитори. Вътрешният им дълг е съвсем малък - около 1.5 милиарда. При 3.4 трилиона дълг, с лихва 5% това прави около 200 милиарда годишно да се плаща само за лихви. А имат БВП само 63 милиарда. Ако ще и целия БВП да дадат за плащане по лихвите, пак трябва да теглят всяка година по 150 милирда нов заем, и така се трупат трилионите.
123
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
по коментарите за ''достойанта ''Гърция може да се разбере защо имаше ,има и ще има мутри в БГто.Не е важно да се спазват правилата ,трябва се измъкват пари ,не ме гледайте какво обещавам и подписвам ,дайте пари ,искам да вземам пари, не ща да ги връщам ,длъжни сте ми,не ме обиждайте ,гърци ,мутри ,роми -щом им се възхищавате на гърците ,поемете си последствията от ''достойните действия'' на мутри и роми.Последните 2 групи така действат -искаме парите ви ,вземаме ги ,вие мълчете бе
122
7
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 8 години
Направо направиха евала на Тиквата.Най бедни сме в Европа и вече ни дават за пример.Мисля , че и вече на Земята.Радвайте се братя.Влязохме и ние в световните новини.
121
3
 
14
 
! Отговори
до 175 преди 8 години
До Tinaмоделът Ципрас е -''дайте ни пари щото ние сме добри '' /а иначе вървете и заробвайте други, не ни пука ,не ни пука какво правите с такива като българите ,ние същи го правим ,обичаме да унижаваме други народи ,да ни слугуват без пари ,иначе ние гърците сме важни робовладелци ,не че сме притив заробването ''...
120
3
 
5
 
! Отговори
i'm преди 8 години
Защото дълга на Люксенбург на практика не съществува, освен на хартия. Те са си длъжни на себе си, ако не си разбрал. Или с други думи...По голямата част от парите из Европа са на онези дядковци и баби, които живеят в държави като Люксенбург! Тези 3.4 трилиона си ги дължат сами на себе си. Давали са/взимали са заеми, сами на/от себе си. Това е една държава, която съществува само на хартия.
119
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
хм ,ГЪРЦИЯ -на Балканския п-ов,,какви няха там дуржавоте ,а да една Бълагрия имаше ,там ,нали,щом гърците така парвят -ясн ое какв иса балканците ,ниаккви заем иза тях,а ако иам заеми -с огроман лихва ,ако искат да вземат ,абе защо няма инвеститори в Бггетото,да дойдат гадните терористи да си влагат парите тук ,пък ние ще ги ''върнем'' като гърците.това се косвените последствия от ''достойното поведение'' на гърчолята.Иначе горките гърци -обичат да се гаврят с български работници и прислужници
118
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТЕМАТА Е НАПЪЛНО ИЗЧЕРПАНА!!!
117
4
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 8 години
Истината е че винаги така е било и така ще бъде. Едни си взимат кредити и си живеят а други им ги плащат. Наистина е интересно кой и защо отпуска кредити на държави като Люксенбург (някой компетентен да каже). Защо някои държави плащат лихва 3% други 6
116
3
 
17
 
! Отговори
Shark преди 8 години
Какво ще се жали Ципрас, като ядоха и пиха май не мислеха че ще трябва да плащат, а! Няма какво да хленчат, да се стягат, да работят и да си връщат заемите. И стига вече сте им се възхищавали, умеели да си защитават правата, ами да, ама в случая това е за наша сметка. Защото ако не си върнат дълговете, ще ги връщаме всички не тези пари, кредитора никога няма да е на загуба. Нека си защитават колкото и каквито искат права, но не за чужда сметка!
115
6
 
11
 
! Отговори
168 преди 8 години
Дават ни за пример колко зле може да е една евро държава и как народа си трае *** наглите депутатци етати и резила срам и позор за нас ама тука като стачкуваш виж какво става в бобов дол 4 месеца без заплати и айде не ти харесва стой си вкъщи костов е виновен