Като "черен турчин" Ердоган бил роден за слуга на елита

Журналист: Той гледа само напред, иска да натрупа още повече власт
Обновена: 30 апр 2016 08:04 | 29 апр 2016 20:16, Елка Василева
284
Като "черен турчин" Ердоган бил роден за слуга на елита
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Навремето в Турция никой не си е представял, че човек като Реджеп Ердоган може да направи такава кариера. "Черните турци" като него са били предвидени за прислуги на елита, казва в интервю за Дойче веле журналистката Чикдем Акюл.

Съветниците, които има президентът на Турция Реджеп Ердоган, са негови послушници. Ердоган си изгради система, в която е обкръжен само от покорни лакеи. Те не му противоречат и изпълняват всичко, което им заповяда той като президент, казва журналистката.

По-рано имаше критици - дори и в "Партията на справедливостта и развитието". С течение на времето обаче те бяха прогонени. Междувременно сред неговите последователи вътре в партията цари страх. Те знаят много добре какво ги очаква, ако му се противопоставят или го критикуват, казва Акюл.

Тази черта в характера на Ердоган е свързана с неговото минало. Той е израснал в беден квартал. Минавал е за т.нар. "черен турчин", тъй като произхожда от нисшите слоеве. С много упорит труд Ердоган направи впечатляваща кариера. Той се наложи срещу кемалистката система, въобще срещу всяка съпротива и разви в себе си амбиция, характерна за всеки един аутсайдер. Точно тази амбиция се превърна в негова характерна черта, която не му позволява да оценява трезво нещата, разказва журналистката.

Ердоган гледа само напред. Той иска да натрупа още повече власт. Иска да създаде президентска система с обхватни правомощия. Той е безпощаден и не търпи никаква критика. Сега е насочил всичките си усилия към 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването на Турция. Ердоган иска сам да си вдигне паметник и да продължи да бъде президент. А това е напълно възможно. Ако действително стане така, то той ще застане на едно стъпало с основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк, казва Акюл.

Според нея не е било възможно да се предвиди навлизането на човек като Ердоган в турската политическа система.

Десетилетия наред никой изобщо не можеше да си представи човек като него във властта. Подобни лица по–скоро бяха предвидени за прислужници, които чистят къщите на елита, на "белите турци". Никой не предвиждаше навремето, че такъв човек някога ще е във властта. Затова може да се каже, че неговата кариера е историческа, оценява журналистката.

Според нея сега той си отмъщава на старите елити - това е отмъщение срещу истаблишмънта и същевременно компенсация за всички унижения, които е трябвало да изтърпи.

Ердоган действаше много хитро. За първи път той беше избран за премиер през 2003 година. И направи нещо, което другите пропускаха да сторят десетилетия наред. Той се обърна към голямата част от населението, към т.нар. "черни турци". Държеше се с тях като равен с равен. Ердоган им внуши, че той като човек от народа най–сетне им дава думата. И това допринесе за създаването на мита Ердоган: "човекът от низините", който е стигнал до върха. И мнозина си казваха: "След като той е успял, защо да не успея и аз?", обяснява Акюл.

В началото на неговия мандат може и да е било вярно, че Ердоган е внушил на хората, че е човек от народа. Междувременно той няма нищо общо с народа. Достатъчно е да погледнем двореца му в Анкара с 1.100 стаи и ще видим, че това няма нищо общо с близостта до народа, казва журналистката.

Ердоган беше поп-звезда в Турция. Той беше носител на надежда. Той проведе и много реформи. Нещо, което не се отбелязва в Германия. Той поведе Турция по пътя към ЕС, той разшири свободата на пресата, нещо, което днес не можем да си представим. Той реформира здравеопазването и социалната система. Всички предишни правителства се провалиха в това отношение. Затова хората го величаеха. Междувременно обаче митът Ердоган избледня. Въпреки това в страната няма друг политик, който може да се мери с него. Просто няма алтернатива, оценява Акюл.

Много германски турци са дълбоко свързани с Турция. Те се идентифицират по–силно с Турция, отколкото с Германия. Десетилетия наред те живееха с усещането, че "турците" не са добре дошли в Германия. И тогава се появи този харизматичен човек, който най–сетне им възвърна националната гордост. Това не е за подценяване. Национализмът е много сериозна движеща сила в Турция. Ердоган се обърна към тези хора и им каза: "Вие сте мои братя! И не бива да се срамувате!". По този начин естествено се печелят доверие и гласове, казва Акюл.

*Журналистката Чикдем Акюл от години се занимава с темата за живота и кариерата на Реджеп Ердоган. Наскоро тя издаде биографична книга за турския президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още по темата: ТурцияРеджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
к.Какъв ,,турчин ,,? Баща му е от Батуми - маран ,майка му от Нагорни Карабах -дах(г)- чах-фут.
63
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хер Донган го чака изненада - никой не му вярва, никой не го иска - той си е таралеж в гащите. Единствено може да прави евтини PR кампании, на които да вярват овчарите на юг, докато си таковат козичките.Те тия още вярват, че ги чакат по 40 девственици(или 90 бяха?!?) на ония свят. Бият тия чела в земята, вият като заклани от някакви странни високи постройки... общо взето - западнала нация, която я чака да се сблъска с реалността(и да изтрезнее) или да изчезне от лицето на земята...
62
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Той поведе Турция по пътя към ЕС, той разшири свободата на пресата..."Хахахахх! Често ли бе? Ердо-кой, ердо-как, ердо-куку! : )))
61
0
 
38
 
! Отговори
Toto преди 7 години
Виждам си доста умен "ястреб", затова ще те помоля да коментираш всичко написано от мен, а не избирателно. По доста от нещата написани по долу мълчиш... нормално .. А и не разбрах, ти какво правиш в тази маловажна и ужасна за теб държава България ? Или и ти си част от плана на "големия ястреб" за колонизация на света от Турция ?
60
2
 
33
 
! Отговори
АЛЕКСАНДРОС МЕГАЛУС преди 7 години
Ястреб, защо през 1930 година Кемал Ататурк е премахнал от вашия език --- арабската дума за ГРАД = ШАХИР, ШЕХИР, --- И Е СЛОЖИЛ НА НЕЙНО МЯСТО ГРЪЦКАТА ДУМА ЗА ''Среда, Средище - КЕНТРОН / КЕНТРОН / ЦЕНТЕР == което вие турците сте взели за ''КЕНТ = ГРАД'' ??ЗАЩО, ТУРКОС ??
59
3
 
39
 
! Отговори
Toto преди 7 години
А като чуят за турчин, за какво се сещат по света ? Сподели с нас ? За лидер "ястреб", който като кихне Америка, тича да и бърше носа ли ? Или може би за погледа на осрания "ястреб" в момента, когато Америка се разграничи от Турция при сваления руски самолет ? Една Американска *** , ето затова се сеща света като се спомене Турция
58
1
 
42
 
! Отговори
Toto преди 7 години
Ястребе, сега като няма какво да кажеш, не е нужно да се насилваш по клавиатурата. Ние българите не затова сме създали компютъра. Колкото и да сме маловажни за теб, ние сме били от 1000 години тук и ще бъдем тук и занапред. Що се отнася до вас "ястребите", виждам доста се местите да живеете в нашата маловажна България, но пък не съм чул за българин да иска да живее в страната на "ястребите". Може би , защото "ястреба" с двореца ви е забранил youtube , знам ли ... демокрация...
57
0
 
36
 
! Отговори
До Врабче османлията преди 7 години
Имаш късмет,че се налага да отстъпя компютъра си глупьо,инак ще те правех на пестил чак до сутринта! А ти през това време кажи на хората защо ми заприличваш все повече на сърбомански "македонец" от онези,дето нямат знания и морал,но имат Български инат???
56
0
 
44
 
! Отговори
Toto преди 7 години
Ястребе, Ястребе.. гледам на турски пишеш, в Турция живееш.. и не само ти а и другите "ястреби" дето ги е страх да се върнат, че ще им оскубят перата :) Що се отнася колко неизвестни са българите по света, прочети за откритията на турските "учени-ястреби" и какво важно са дали те на света и после прочети за маловажните Българи :) Добре, че беше българин да даде равна власт на жените и мъжете в "модерна" Турция и да ви оправи образованието, че още щяхте да драскате с калемите по стените.
55
2
 
35
 
! Отговори
До Врабец османлията преди 7 години
Аспаруховите Българи говорели праславянски език подобно на пратюрките.които заговорили турски,когато се смесили с мон-голи и ***-н-га-ли.
54
3
 
34
 
! Отговори
Прости констатации-6 преди 7 години
Уйгурите собствено може да са между 16 и 24 млн.,но китайските мюсюлмани са си 100 милиона,но никога няма да се освободят от игото на китайските "гя-ури". Турция нека се бори за тяхната свобода,вместо да гони ердогански химери из Европа!
53
4
 
34
 
! Отговори
Прости констатации-5 преди 7 години
Чисти турци днес може да открием само в китайски Тукестан и съседните му райони,където 100 млн. мюсюлмани от тюркски произход пъшкат под лютото иго на китайските гя-ури. Те никога няма да се освободят от китайско робство- нито Русия ще им помогне,нито Ердохан. Смесените бракове там са на мода и децата от тях не са тюрки,а китайци. Затова,за хoрa като турците хилядолетния ни народ си има мъдрост:"Който иска рогове,и ушите си загубва!"Така стана с гърците през 1922г.,така ще стане и с Ердога
52
0
 
36
 
! Отговори
АЛЕКСАНДРОС МЕГАЛУС преди 7 години
Ох ох 100 Милиона в Китай---?? в СИНДЗЯН = УЙГУРИЯ, ДНЕС ИМА НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 16 МИЛИОНА КОРЕННИ УИГУРИ, + 8 МИЛИОНА ХАН КИТАЙЦИ = ТОВА ПРАВИ 24 МИЛИОНА В СИНДЗЯН-УЙГУРСКИЯ АВТОНОМЕН РАЙОН В ЗАПАДЕН КИТАЙ..КАКВИ 100 МИЛИОНА !?АЗ СЪМ ЧЕЛ КНИГА ЗА ТУРСКАТА МИТОЛОГИЯ, Е НЕ Е КАТО ГРЪЦКАТА.ТАМ ПИШЕ ЧЕ, ПЪРВИТЕ ТЮРКИ ВЪЗНИКВАТ В ДНЕШЕН СРЕДЕН КИТАЙ В ОБЛАСТ ''ЦИНХАИ''...В ЕДНА ПЕЩЕРА, ВЪЛЧИЦА СПАСЯВА ЕДНО МАЛКО МОМЧЕ, КОЕТО Е БИЛО БЕЗ РЪЦЕ.
51
0
 
40
 
! Отговори
Toto преди 7 години
Хубаво е, че хора като Османлията се интересуват от Българска история. Турският учебник по история няма какво смислено да предложи все пак е една брушурка като американската, нямат и 100-на години още а и може и да не ги отпразнуват , ако продължават в този дух :) Но и да стане нещо, баща им ще прати през океана спасителни лодки с корани, килимчета и строителни материали за нови джамии.
50
1
 
33
 
! Отговори
R преди 7 години
До ястреб /лъжливи/- не си измисляи грешни данни за населението на Европа и България ....истината е , че Византия е заселиа 20 000 -на войска/селжутски турци/за защита от БЪЛГАРКАТА войска.Дала е правото да се женят за местни девойки...след 50 г./2-3 поколения/ чрез асимилация са стенали 200 000...но истината е ,че имали само 25% турска кръв... А Б-я в този период е била според различни източници между 2.5 - 6.8 милиона....а ЕВРОПА над 100
49
2
 
39
 
! Отговори
Toto преди 7 години
Аз съм малко неук и ще помоля турските застъпници живеещи в България /незнайно защо при такава прекрасна Турска "република"/ да ми обяснят, защо всички Европейски нации и половината останал свят мразят турците и защо Турция постоянно води толкова много войни? Нали се разбрахме, че света се движи напред към светъл просперитет а не назад към средновековието ? Ако не ви харесва България връщайте се в родината си, ще ви посрещнат с нова униформа, автомат и карта на кюрдските владения.
48
3
 
33
 
! Отговори
Прости констатации-4 преди 7 години
Чисти турци днес може да открием само в китайски Тукестан и съседните му райони,където 100 млн. мюсюлмани от тюркски произход пъшкат под лютото иго на китайските "***". Те никога няма да се освободят от китайско робство- нито Русия ще им помогне,нито Ердупан. Смесените бракове там са на мода и децата от тях не са тюрки,а китайци. Затова,за хора като турците нашия хилядолетен народ си има мъдрост:"Който иска рогове,и ушите си загубва!"Така стана с гърците,така ще стане накрая и с Ердоган.
47
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ами той си е такъв.Слуга на още по-черен мангаалл
46
5
 
37
 
! Отговори
Прости констатации-3 преди 7 години
При турското нашествие България имала население над 5 млн. души а Англия- 3 млн. По онова време Българите били един от най-големите европейски народи,на чиято многобройност се учудвали дори германците,а в държавата България живеели под 10% от всички Българи. В резултат на турската инвазия България губи 90% от човешкия и също толкова- от териториалния си потенциал. Ако турци и руснаци не бяха се притичвали да ни "спасяват",днес България щеше да има над 100 млн. души население и да граничи не с 3 морета,а с 2 океана.
45
4
 
38
 
! Отговори
Прости констатации-2 преди 7 години
Всичко това означава,че турското нашествие е поставило Българския народ на ръба на оцеляването и той,ако не се бе освободил преди близо век и половина,днес ще наброяваше най-много 1 млн. души. Ето как се оказва,че в резултат на турската инвазия България е изгубила 90% от човешкия и също толкова- от териториалния си потенциал. Ако турци и руснаци не бяха се притичвали да ни "спасяват",днес България щеше да има поне 100 млн. души население и да граничи не с 3 морета,а с 2 океана.