Като "черен турчин" Ердоган бил роден за слуга на елита

Журналист: Той гледа само напред, иска да натрупа още повече власт
Обновена: 30 апр 2016 08:04 | 29 апр 2016 20:16, Елка Василева
284
Като "черен турчин" Ердоган бил роден за слуга на елита
Реджеп Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Навремето в Турция никой не си е представял, че човек като Реджеп Ердоган може да направи такава кариера. "Черните турци" като него са били предвидени за прислуги на елита, казва в интервю за Дойче веле журналистката Чикдем Акюл.

Съветниците, които има президентът на Турция Реджеп Ердоган, са негови послушници. Ердоган си изгради система, в която е обкръжен само от покорни лакеи. Те не му противоречат и изпълняват всичко, което им заповяда той като президент, казва журналистката.

По-рано имаше критици - дори и в "Партията на справедливостта и развитието". С течение на времето обаче те бяха прогонени. Междувременно сред неговите последователи вътре в партията цари страх. Те знаят много добре какво ги очаква, ако му се противопоставят или го критикуват, казва Акюл.

Тази черта в характера на Ердоган е свързана с неговото минало. Той е израснал в беден квартал. Минавал е за т.нар. "черен турчин", тъй като произхожда от нисшите слоеве. С много упорит труд Ердоган направи впечатляваща кариера. Той се наложи срещу кемалистката система, въобще срещу всяка съпротива и разви в себе си амбиция, характерна за всеки един аутсайдер. Точно тази амбиция се превърна в негова характерна черта, която не му позволява да оценява трезво нещата, разказва журналистката.

Ердоган гледа само напред. Той иска да натрупа още повече власт. Иска да създаде президентска система с обхватни правомощия. Той е безпощаден и не търпи никаква критика. Сега е насочил всичките си усилия към 2023 година, когато се навършват 100 години от основаването на Турция. Ердоган иска сам да си вдигне паметник и да продължи да бъде президент. А това е напълно възможно. Ако действително стане така, то той ще застане на едно стъпало с основателя на републиката Мустафа Кемал Ататюрк, казва Акюл.

Според нея не е било възможно да се предвиди навлизането на човек като Ердоган в турската политическа система.

Десетилетия наред никой изобщо не можеше да си представи човек като него във властта. Подобни лица по–скоро бяха предвидени за прислужници, които чистят къщите на елита, на "белите турци". Никой не предвиждаше навремето, че такъв човек някога ще е във властта. Затова може да се каже, че неговата кариера е историческа, оценява журналистката.

Според нея сега той си отмъщава на старите елити - това е отмъщение срещу истаблишмънта и същевременно компенсация за всички унижения, които е трябвало да изтърпи.

Ердоган действаше много хитро. За първи път той беше избран за премиер през 2003 година. И направи нещо, което другите пропускаха да сторят десетилетия наред. Той се обърна към голямата част от населението, към т.нар. "черни турци". Държеше се с тях като равен с равен. Ердоган им внуши, че той като човек от народа най–сетне им дава думата. И това допринесе за създаването на мита Ердоган: "човекът от низините", който е стигнал до върха. И мнозина си казваха: "След като той е успял, защо да не успея и аз?", обяснява Акюл.

В началото на неговия мандат може и да е било вярно, че Ердоган е внушил на хората, че е човек от народа. Междувременно той няма нищо общо с народа. Достатъчно е да погледнем двореца му в Анкара с 1.100 стаи и ще видим, че това няма нищо общо с близостта до народа, казва журналистката.

Ердоган беше поп-звезда в Турция. Той беше носител на надежда. Той проведе и много реформи. Нещо, което не се отбелязва в Германия. Той поведе Турция по пътя към ЕС, той разшири свободата на пресата, нещо, което днес не можем да си представим. Той реформира здравеопазването и социалната система. Всички предишни правителства се провалиха в това отношение. Затова хората го величаеха. Междувременно обаче митът Ердоган избледня. Въпреки това в страната няма друг политик, който може да се мери с него. Просто няма алтернатива, оценява Акюл.

Много германски турци са дълбоко свързани с Турция. Те се идентифицират по–силно с Турция, отколкото с Германия. Десетилетия наред те живееха с усещането, че "турците" не са добре дошли в Германия. И тогава се появи този харизматичен човек, който най–сетне им възвърна националната гордост. Това не е за подценяване. Национализмът е много сериозна движеща сила в Турция. Ердоган се обърна към тези хора и им каза: "Вие сте мои братя! И не бива да се срамувате!". По този начин естествено се печелят доверие и гласове, казва Акюл.

*Журналистката Чикдем Акюл от години се занимава с темата за живота и кариерата на Реджеп Ердоган. Наскоро тя издаде биографична книга за турския президент.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


284
Още по темата: ТурцияРеджеп Ердоган
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
40
 
! Отговори
Прости констатации преди 7 години
При турското нашествие България имала население над 5 млн. души а Англия- 3 млн. По онова време Българите били един от най-големите европейски народи,на чиято многобройност се учудвали дори германците,а в държавата България живеели под 10% от всички Българи. Настъпилите в резултат на турското нашествие разпад,еничаризация и денационализация довели Българите до 3 млн. след 4 века "присъствие",докато в същото време англичаните станали 35 млн. Днес Българите са около 10 млн. а англичаните- към 80.
43
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
А жена е бяла като саламурено сирене
42
4
 
36
 
! Отговори
Към 113 преди 7 години
На там ходят нещата човешки ....как един ден пак всичко ще е под минаето ! България няма армия ...Русия иска България да ИМА армия .............с кой да сме бе предатели ?
41
5
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Такива черни(с по-тъмна кожа) по принцип са така наречените Хорахане Рома-мюслумани в България или по някои краища на България още като Турчеещи се роми , и така не е всно и не пише в Историята кога са се турцизирали , само да не забравяме че в България имаме и Бългреещи се роми или така наречените Дасикане Рома-християни но това за друг път
40
5
 
38
 
! Отговори
Герб преди 7 години
Ердоган е бога ни !
39
13
 
40
 
! Отговори
Младши преди 7 години
Турците и гърците са най-смесените народи в Европа за разлика от Българите,които сме един от най-чистите народи. Елинският ген в днешна Гърция е 7-8%,типичния тюркски ген в Турция е 3-4%,а Българските гени у нас достигат (сумарно) 97-98%. В България няма и 1% тюркски ген за разлика от Турция,където 70-80% от гените на населението са Български. Затова един патриот и съмишленик често обича да повтаря,че турци всъщност няма- има тюркизирани Българи и е време светът да научи това.
38
0
 
36
 
! Отговори
чубака преди 7 години
И в Брюксел ЕС си построи огромна модерна сграда за седалище на организацията,струваща милиони евро,но това бързо се забрави.Ердо е набелязан и няма измъкване.
37
8
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За пет века турците са направили доста зулуми по нашите земи. А сега се сетете за нещо добро от това време, или нещо добро останало след тях!Само разруха и зверства. Това не са креативни хора. Това са използвачи. Чисти. Христианските колониалисти са носели със себе си и смърт, но и култура, и прогрес. Тези ни донесоха само ужас и гнет. Тези нямат място при нас. Може да сме 28-мата дупка на кавала в ЕС, но тези не ги щем.
36
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Сюлейман е псевдоним на Соломон,Тю да им се у евреете.Те отварят вратите на Търнаво и го предават на турците.Ех,Сара,*** стара!
35
0
 
39
 
! Отговори
хисторик преди 7 години
До АнонименТракийците са си тук.Е,не 100 % чисти,но турците да не са кристалинно чисти? Има си хас една конница,па била и аспарухова да засели цяла държава.
34
6
 
44
 
! Отговори
Младши преди 7 години
Лаоник Халкокондил (визант.историк-XVв.) пише:"Турците,идващи на Балканите са толкова бедни,че са облечени най-често с дрипи и препаски. Те нямат метал за оръжие затова,като изключим ръководната им класа,са въоръжени най-често с тояги и камъни. Не знаят какво е да живееш в къща понеже от малки растат в юрти затова,когато превземат някой християнски град и военачалникът им раздаде къщите на избитите християни,те наместо в тях се настаняват да живеят в дворовете,където издигат своите палатки."
33
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само като видях "Дойче Веле" и спрях да чета. Мачкай напред, Реджепе! Ти си човека!
32
13
 
38
 
! Отговори
ЯШАР МУСТАФА преди 7 години
ТУРЦИТЕ СА ИСТИНСКИТЕ ТРАКИ...НА ГРЪЦКИ ЕЗИК -- ТУРЧИН --- СЕ ПИШЕ И ГОВОРИ (ПРОИЗНАСЯ) КАТО ''ТУРКОС'' = А ТОВА Е ''ТРАКОС'' !ТОВА Е ДРЕВНОТО АНТИЧНО ИМЕ И ДУМА -- ''ТРАКОС'' !ТУРКИА = ТРАКИА ... ТУРКИ = ТРАКИ !
31
1
 
34
 
! Отговори
искам бе преди 7 години
Изконна е първична,а исконна е искам да гепя.Там е разликата.Тракия е първична,а румелия е гепична.
30
12
 
36
 
! Отговори
До 59 преди 7 години
Най-ранните турци първо били роби на нас Българите,след това на китайците,после на арабите,на персийците,на татарите и накрая- на евреите. В цялата си 2000 годишна история турците били свободни само 6 века за разлика от нас,които на фона на 8000 годишната ни история сме били под реална чужда власт (не под робство!) само 5 века! Това са истинските цифри- останалото са заблуди. Ръководили сме света и пак ще го ръководим- където е текло пак ще тече!Кво ще ръководиш ти вееее??Оператор на овче стадо!
29
2
 
50
 
! Отговори
Joker преди 7 години
Нека имаше човек като него ,че минималната пенсия в България да беше 1000 лв Нека имаше човек като него ,че минималната заплата в България да беше 1300 лв Нека имаше човек като него ,че да не умираха болни от недостиг на лекарства от здравната каса Нека имаше човек като него ,че училището "Алеко Константинов " а и много други училища да бяха пълни с ученици както преди Нека имаше човек като него ,че България да не се топеше по 50 000 човека на година Нека имаше човек като него ,че 2,5 мил . бългаски граждани ( млади,умни и интелигентни ) да не се лутаха в чужди държави
28
0
 
31
 
! Отговори
до 67 преди 7 години
Ко каза,ко?
27
7
 
42
 
! Отговори
Младши преди 7 години
Германския дипломат Стефан Герлах,наблюдавал "Великолепния век" на турците отблизо няколко години,пише:"Турския султан не слага на висши държавни длъжности никакви турци а само християни,понеже смята християните за по-добри от турците във всичко. Веднъж без негово знание назначили двама турци в управлението а той,щом научил това,веднага наредил те да бъдат уволнени и на мястото им да бъдат назначени християни."Какво правим сега,братя мюсюлмани- това очевидец го е писал,не Камил Ататурк??!!
26
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Източна Турция е изконна арменска земя.Сега арменците са се сврели в една десета от предишните си територии.Време е за реванш.
25
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Кюрдите ще направят това, което османците са направили с Византия. Пълно унищожение на цялата турска държавност. Процесът е започнал и е необратим. Кармата е незаобиколима. "Който към нож посяга - от нож умира.", както е казал Исус.