Завързахме в турския чувал Бююк, да чакаме ли Бекташ?

МВР шефката и юрист в спор за екстрадицията на бизнесмена
Обновена: 11 авг 2016 11:38 | 11 авг 2016 11:37,
80
Завързахме в турския чувал Бююк, да чакаме ли Бекташ?
Абдулах Бююк. Снимка: "Сега"

Предаването на бизнесмена Абдулах Бююк на Турция е в стил "завързваме го в чувала и го предаваме, защото го искат в проблемна ситуация", настоя Христо Христев, юрист и преподавател по право в СУ "Св. Климент Охридски".

Бююк е издирван от турските власти във връзка с опита за преврат в страната, а вчера й бе предаден.

"Нямаме пълна информация какво точно се е случило. Има кратко съобщение на МВР, което говори, че е предаден по административен ред, защото по реда на Закона за чужденците няма основание да пребивава в България", коментира юристът.

Още по темата

Според него има факти, които говорят, че ситуацията е притеснителна и вероятно е налице тежко погазване на редица български норми.

Екстрадиция на въпросния турски гражданин е искана и е отказана от българския съд, има влязъл в сила съдебен акт, който решава този въпрос. В него е изложено, че съществува риск по отношение на това лице в Турция да бъдат извършени действия, които са в разрез с основните права, които той има, посочи Христев пред bTV.

"Министърът на външните работи на Турция говори за връщането на Бююк, след като му е отказано политическо убежище в България. Това е изключително притеснително, тъй като при нас има странна липса на информация искано ли е убежище и минала ли е процедура", отбеляза юристът и настоя, че няма конкретни данни за връзка на Бююк с опита за преврат.

Не така смята обаче вътрешната министърка Румяна Бачварова, която настоя, че има преценка на службите, че Абдулах Бююк заплашва националната сигурност.

"Бююк влиза в България в началото на февруари с невалидни документи. Те са обявени за откраднати няколко месеца преди това. Следващите процедури са извеждане на лицето, защото то пребивава незаконно", поясни тя.

"Българският съд е отказал екстрадирането му, защото не е имало доказателства за негово участие в тероризъм, пране на пари и други престъпления", коментира тя отказът на съда за екстрадиция на Бююк.

"Той е подал документи за получаване на статут за бежанец преди обжалването на искането за екстрадиция. После сам се отказва от молбата си и от април досега е в България без валиден документ и без желание да уреди статута си. Поискал е политическо убежище, то е отказано", поясни МВР шефката.

Бъчварова бе категорична, че не сме изтъргували това решение в замяна на това Турция да ни върне Фарук Бекташ, който уби двама мотористи при катастрофа край Драгоман.

Тя заяви, че очаква гастърбайтерът скоро да бъде заловен и изправен пред Темида.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


80
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Просто явно Турция са ни натиснали със емигрантите и ние искаме или не искаме сме нямали друг шанс, и сега тнашите управляващи се чудят какво да измислят за да се оправдаят.
16
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Срамота е тази министърка, проста, проста, но герб си отиват вече изпяха си песента, нормалните хора не гласуват за тях.
15
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо не екстрадираме всички други пребиваващи в България без документи или с нередовни такива? От всички, минали през границата ни само той ли не е изряден?
14
3
 
24
 
! Отговори
Уууууу преди 7 години
СРАМ ЗА РОДИНАТА!ОСТАВКА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!
13
2
 
22
 
! Отговори
Горан преди 7 години
А, Цецо Василев си седи в Сърбия, и ще го екстрадират на кукуво лято! Смятяйте!
12
3
 
24
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Да не дава господ да разчитаме за нещо на тая държава!
11
4
 
20
 
! Отговори
Преди век преди 7 години
Стефчов стана и се обърна към предните столове:- Господа, тук се пръскат революционни идеи против държавата на негово величество султана. Аз не мога да остана тука и излазям.Нечо Пиронков и трима четворица още го последваха.
10
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Румелийският санджак прави темане на султана, при това верен приятел на московците. Но нали преди повече от години големият патриот и държавник Стамболов предложил на Абдул Хамид турската армия да окупира ЦБ до Стара планина. Сега са навласт наследниците на Стамболов, бай *** и Киряк Стефчов.
9
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ЧАЛАМБА!
8
4
 
11
 
! Отговори
?!? преди 7 години
Дано сме го изтъргували изгодно. Лично тоя у нас едва ли е работил за благополучие на българите.
7
1
 
5
 
! Отговори
Хибридна бомба преди 7 години
Абдулах Бююк предал Ердоган - Ердоган е приятел на Путин, правим мукает на Анкара, ерго ние правим услуга на Москва.
6
2
 
15
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Те вече са го предали! Свърши тя! *** сега искай нещо... Е, кой и за какво да се съобразява с нас, като... сме такива мижитурки?
5
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Вече е ясно, че става каквото кажат от Турция. Тик си остава видински вилает. Турски дипломати затръшват вратата в съда щом не им харесва решението му. Раята си е рая и кирякстефчовци колкото щеш има. МВР шефа се чуди от кой кладенец вода да донесе за да оправдае срамното решение.
4
4
 
15
 
! Отговори
Исти преди 7 години
Предайте на турците Абдулах само при условие,че те ни предадат Фарук Бекташ- укрилия се престъпник и убиец на пътя! Така правят държавите с мъдро управление- останалите никой не ги зачита и уважава!
3
5
 
25
 
! Отговори
Горан преди 7 години
Ама естествено, че ще им го дадем! Ние каквито сме дупедавци, та един турчин на турците ли няма да дадем! Гадна история! Забравете тая държава да отстоява някаква правда, или права! Тук такива няма!
2
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тая пробита бъчва нема ли кой да я светне.
1
2
 
17
 
! Отговори
Хрисдто Ботев преди 7 години
Кажи ми, кажи, бедний народе,кой те в таз рабска люлка люлее?Тоз ли, що спасителят прободена кръстът нявга зверски в ребрата,или тоз, що толкоз годин ти пее:"Търпи, и ще си спасиш душата?!" Той ли, ил някой негов наместник,син на Лойола и брат на Юда,предател верен и жив предвестникна нови тегла за сиромаси,нов кърджалия в нова полуда,кой продал брата, убил баща си?! Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!Глухо и страшно гърмят окови,не чуй се от тях глас за свобода:намръщен само с глава той сочина *** избрана - рояк скотове,в сюртуци, в реси и слепци с очи.