Гърция бори безработицата, но заплатите – под 400 евро

На юг масово назначават на непълно работно време
22 авг 2016 09:44,
27
Гърция бори безработицата, но заплатите – под 400 евро
Снимка: Reuters, архив

Безработицата в Гърция намалява, предаде сайтът "Български новини". Данните от Центъра за подкрепа на заетостта и предприемачество са установили обаче, че един на всеки двама назначени от общо 201,793 позиции, предлагани през юли са на непълно работно време.

Голям брой позиции, 38,87% или 78,432 работни места, предлагани са за работа при непълно работно време.

Друг фактор в проучването показа, че служителите на по-млада възраст получават само част от заплатите, печелени от по-възрастните си колеги, което ги прави по-привлекателни за работодателите.

Назначенията през юли показват, че 22,533 позиции са за хората на възраст от 15 до 24 години и само 2,004 позиции са били предлагани за млади хора на възраст от 25 до 29 години, докато във възрастовата група над 30 има повече уволнения от назначения.

Ловът на евтина работна ръка продължава с бързи темпове. От 1 265 383 назначения от януари до юли 2016, 657 698 (51,2%) са за заплати по-малко от 400 евро на месец.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
4
 
! Отговори
ХАМЕРИКА преди 7 години
До фактНА КОЛЕНЕ!!!
19
2
 
7
 
! Отговори
Американ преди 7 години
До Анонимен 22:Много скоро и ще видиш, до 1 година или там някъде.
18
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
КОГАТО ВИДЯ ГЪРКИНЯ ДА СЕ ЖЕНИ ЗА БГ ПЕНСИОНЕР И ДА ОБСЛУЖВА БОЛНИ БЪЛГАРИ И ИНВАЛИДИ- ТОГАВА ЩЕ РАЗБЕРА ЧЕ СА ЗЛЕ, ЗАСЕГА НИЕ СЕ ИЗСИПВАМЕ ТАМ И НЕ СИ МИСЛИМ ДА СЕ ВРЪЩАМЕ.
17
5
 
21
 
! Отговори
zzz преди 7 години
400 евро, ама за половин работен ден... *** чете скалъпена статия без да влага мисъл и бърза да се радва как съседите гърци едва ли не били по-зле от нас...
16
3
 
16
 
! Отговори
Буум преди 7 години
Добре дошли в светът на капитализма,експлоатацията и вечно алчни чорбаджии.По-хубаво няма да стане приятели,гответе се за мнооого по-лошо.Ресурсите свършват с бързи темпове,богатите стават още по-богати,бедните още по-бедни и задлъжняли,а това ще доведе до нов колапс на системата рано или късно,а тогава жална му майка на този който няма собствен имот,дори и в най-смотаното село в България.Храната идва от земята,не забравяйте това никога!
15
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Цестита ви българцка мизерия братя гърци! Охи, охи, еваля!
14
1
 
20
 
! Отговори
кака Стана преди 7 години
Много шефове на предприятия в България започнаха да се усещат,че техния номер няма да стане,да се дава минималната работна заплата.Започнаха леко да я покачват.Казваха,че 400 лева,това е по закон-разбира се гласуван от нашите партийни лидери-милионери бизнесмени.Критиката на ЕС за ниските доходи в България,също дава резултат.Колко алчен шев трябва да си,за да не помислиш за последствията,че един ден предприятие за милиони,ще остане без работници.Евтината работна ръка в България намаля заминаха
13
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До фактИмам поне 20 роднини и познати, които изкарват прехраната си в Гърция! Никой от тях няма намерение да се връща в България, нито пък "бедни" гърци са се засилили в България да работят нискоквалифицирана работа за .... 500 евро на месец! Когато това стане, тогава коментирай колко "зле" са гърците и ние в България колко сме "добре"!?
12
4
 
28
 
! Отговори
Аго Даим преди 7 години
Едно време прадядо ми, като се връщал със стадото от беломорието е довеждал по 20 гърци да му копаят картофите за храна. Спели са в плевнята.
11
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Минималната им пенсия е 400 евро. Влезте в Lidl.gr и ще видите ,че цените са както в България. В курортите им както и в Бг цените са много надути. Така ,че рано е да говорим за стигане на гърците. Все пак 2 000 000 пенсионери кретат с по 80-150 евро на месец у нас.
10
5
 
38
 
! Отговори
еделвайс преди 7 години
Така ли?! Аз пък не вярвам! Българките, слугуващи там не се връщат, българите също. Гъркини и гърци не търсят спасение у нас, така че "фактите" едва ли са факти.
9
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Путин нали им бе дал тонове рубли поне руското *** така разправяше
8
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
на времето дядо казваше че гърците хляб са просели по границата после дошли чарвените и гладните руснаци и обедняваме
7
6
 
16
 
! Отговори
онбашията преди 7 години
ко стана бе, нали били горди и протестирали и синдикати имали? ето какво кухи *** гъркофили, един горд човек не търси помощи и заеми, дори когато има затруднения, защото вземеш ли заем ставаш роб.
6
8
 
22
 
! Отговори
факт преди 7 години
Средната заплата в Гърция стана, колкото средната заплата у нас, е, поне в София. Допреди няколко години никой не би повярвал, че това ще се случи, но вече е факт. Митът за богата Гърция рухна окончателно и като се има предвид огромните им задължения, няма да се измъкнат от мизерията поне още 20 години.
5
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гърците не са бедни или гладуващи, но в сравнение с преди, са по-бедни и май няма оправия
4
2
 
6
 
! Отговори
dominici преди 7 години
До .Имаш преки наблюдения над заплатите на болногледачките (имаш приятели или роднини, които работят такова) или си чувал някакви слухове?
3
2
 
9
 
! Отговори
o.o преди 7 години
"Друг фактор в проучването показа, че служителите на по-млада възраст получават само част от заплатите, печелени от по-възрастните си колеги, което ги прави по-привлекателни за работодателите."Някой ще ми го преведе ли този откъс... или аз съм ***, или автора е ***!?!?
2
13
 
34
 
! Отговори
. преди 7 години
Болногледачка , най-често българка взвма 700-800 евро , на юг се плаща повече , а не по-малко , там са островите , а те са богат , не разбирам защо ни облъчват , че гърците са бедни и гладуващи ?
1
7
 
35
 
! Отговори
Жоре Трабанто преди 7 години
400 евра в Гърция са горе-долу колкото 200 лева в БГ- по магазините е страшна скъпотия и цените са много отгоре в сравнение с България.