ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата

Партията на Борисов по-лесно би съставила кабинет със сателити
Обновена: 25 мар 2017 06:25 | 24 мар 2017 11:36, Камелия Цветанова
427
ГЕРБ дръпна на финалната права, води с 3% на Столетницата
Снимка: Булфото, архив

Поредно социологическо проучване дава преднина на ГЕРБ на предсрочния вот в неделя. Според данните на "Екзакта Рисърч Груп" 31.2% от избирателите ще гласуват за ГЕРБ, а за БСП за България – 28.1%.

Обединени патриоти получават доверието на 10.5% от имащите правота на глас в страната, ДПС на 7.6%, Воля на 6.5%.

Точно 4% от избирателите, колкото е и бариерата за влизането в парламента, са декларирали, че ще гласуват за РБ – Глас народен.

Под чертата оставата АБВ-Движение 21 с 2.6%, Нова Република - 2.6%, Да, България - 1.5%.

Така че според "Екзакта Рисърч Груп" в следващото Народно събрание ще има шест политически формации.

Изследването в самия край на кампанията – четири дни преди вота за парламент показва, че на 26 март 2017 г. биха могли да гласуват около 3,7 млн. избиратели. При анкетата са интервюирани 1000 пълнолетни българи. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю. Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп".

При очертаващите се изборни резултати съставянето на следващо управление ще изисква широка коалиция.

"Няма съмнение и по това, че ГЕРБ е партията около която би било по-лесно, при очертаващата се картина, да се състави нов кабинет", анализират социолозите.

От началото до средата на кампанията ГЕРБ остава първа политическа сила, макар и с минимална преднина от около един процент.

В последните дни от кампанията ГЕРБ увеличава леко дистанцията пред БСП до 3%. Въпреки това, разликата между двете основни партии остава в рамките на стандартната грешка за подобен род проучвания, коментират анализаторите.

Данните на "Екзакта" показват, че в самия край на кампанията мобилизацията на електоратите на ГЕРБ и на БСП е съизмерима и висока.

За разлика от началото на кампанията, когато еуфорията на БСП се пренесе от президентския вот към парламентарните избори и това създаде визия за "летящ старт" и висока ефективност, в края на кампанията този ефект избледня и БСП все по-малко може да привлича вот на колебаещи се и конформистки настроени избиратели.

Социолозите признават, че данните им не позволяват да се направи достоверна прогноза за очакваното представяне на Обединение ДОСТ. --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Проучването на "Екзакта Рисърч Груп" е проведено в  периода 17-22 март 2017 г.

По домовете им са интервюирани 1000 пълнолетни българи в 125 гнезда, в 91 населени места. Методиката на регистрация е пряко полустандартизирано "face to face" интервю.

Изследването е независимо от външно финансиране и е проведено със средства на "Екзакта Рисърч Груп". Максималната грешка при 50%-овите дялове е +/- 3%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
288
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някои да ги е виждал тези социологически проучвания?Пълна манипулация.
287
5
 
1
 
! Отговори
П.Петров преди 7 години
До ognyanzНе питах как, а с какви пари и Борисов не съм го споменавал!Не правите елементарна логическа връзка !За социална политика трябват пари (истински, а не напечатани като вестници), за да има пари трябват инвестиции в рентабилни производства, за да има инвестиции трябва ред, законност, стабилна законова рамка, нулева корупция, качествено образование и квалификация.Как си представяте изгонената от СДС за корупция Нинова да бори корупцията или да се бори за независима съдебна система?!
286
7
 
2
 
! Отговори
анализ преди 7 години
До ognyanz 320лесно си го написал, обаче е вярно това което съм написал за Бсп. Тов просто е крещящо видно.Обобщаващата дума за Бсп в този изборен цикъл е едно - АГРЕСИЯ и ОТМЪЩЕНИЕ и то ной-вече насочена към един човек.
285
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Много много вярно 318
284
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Оказва се,че патерицата на Бойко,Воля,била учредена с фалшиви документи.Ами сега?КОЙ му остана?Май само КОЙ?
283
3
 
9
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До анализ:ГЕРБ няма да бъдат първи най-вече заради три неща:- Бойко е изключително компрометирана и противоречива фигура - бивш член на БКП, бивш охранител, приятел на Сретен Йосич- ГЕРБ официално захвърлиха "старата кожа" - дясното, както змията сменя кожата си на пролет- Изключителната и натрапваща се Агресия, Реваншизъм и Мъст които излъчваше ГЕРБ през целият изборен период, започвайки от президентските избориГЕРБ няма да са първи!P.S. Написах ти това, само за да видиш колко е лесно
282
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нинова хвана първия срещнат ( той пък може да излезе сполучлив ) и хората го избраха, без да го познават. Смятайте,до каква степен, не могат да понасят ГЕРБ,че да се доверят на БСП !
281
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не е истина с колко милиона лева крадена народна пара Бойко Тиквата от село Банкя захлеби тия два дена маса социолози,политолози и всякакви медии,само и само да *** клеясалия ауспух.А за народа е приготвил един голям еди какъв си.Това означава само едно-безсилна злоба и неистов страх от неизбежния му провал.Дори стигна дотам,че да води по студията типове като Антонио Лопез(шефът на ЕНП) и Алекс Алексиев(доказан американски шпионин) да агитират за него и да плюят Нинова.Явна външна намеса.
280
1
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До 312: А Бойко към кои комунисти да го причислим? Все пак е бивш член на БКП.
279
14
 
4
 
! Отговори
анализ преди 7 години
Бсп няма да бъдат първи най-вече заради три неща:- Нинова е изключително компрометирана и противоречива фигура - зам-министър в СДС, далавери в техноимпекс, излъчва агресия, нахалство и самонадеяност- Бсп официално захвърлиха "старата кожа" - лявото, както змията сменя кожата си на пролет- Изключителната и натрапваща се Агресия, Реваншизъм и Мъст които излъчваше Бсп през целият изборен период, започвайки от президентските избориБсп няма да са първи!
278
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
След години внучето на Бойко ще казва-дядо беше богат и трудолюбив.Направи милиарди.Ама социалистите го убиха в ареста.
277
8
 
3
 
! Отговори
философ преди 7 години
Ако срещнеш гладен комунист, дай му храна. Ако срещнеш жаден комунист, дай му вода. Ако срещнеш гол комунист, дай му дрехи и обувки. Но никога, никога, никога не давай власт на комунист, защото тогава всички ще бъдат гладни, жадни, голи и боси. Освен управляващите комунисти!
276
2
 
10
 
! Отговори
До 306 преди 7 години
Точно така.Младите комунисти от ГЕРБ са деца и внуци на старите комунисти от БКП.И да,искат да си върнат властта,защото кой се отказва от благинките.
275
10
 
2
 
! Отговори
дядо Йоцо вижда преди 7 години
Докато има наивни и простовати хорица, които се лъжат лесно на ало измамниците ще има и такива, които ще гласуват за БСП . Това са едни и същи хора! Надявам се болшинството от народа вече да е прогледнал!
274
3
 
5
 
! Отговори
ognyanz преди 7 години
До "П. Петров": Как се води социална политика и се възражда икономиката знаят тези, които имат политическата воля да го направят. На Бойко не му стигнаха два мандата (недоизкарани) нито за едното, нито за другото. Да му верваме ли, че ще го направи, ако пак направи правителство? Не, два опита му стигат. Никой не е венчан за властта. Време е за промяна.
273
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Младите социалисти са вече капиталисти и не ридаят за изгубените привилегии от време онова.Пишеш глупости
272
2
 
4
 
! Отговори
До 299 преди 7 години
Ами убавото е само за Марешки,не и за нас.Например,че бил председател на две партии,не знам закона позволява ли това?Например,че е източвал държавния резерв с гориво с разрешение на Бойко,за да го продава по-евтино и срещу подкрепа за ГЕРБ ако влязат в НС.Това го каза бивш съветник на бивш министър на Бойко.Ако е истина е престъпление,за което трябва да отговарят и двамата.Това е нещо като санирането-да се дадат едни луди пари за едни хора срещу гласове за изборите.Това е.Ясно и просто.
271
2
 
4
 
! Отговори
Не забравяйте преди 7 години
Не забравяйте, че младите социалисти са деца и внуци на старите комунисти, които ридаят за изгубените си привилегии. Борбата им е да вземат властта и отново да продадат страната на руснаците, за да си осигурят още 30-40 години безгрижен живот като колониална администрация на Задунайская губерния.
270
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
На тези избори Борисов ще изпее лебедовата си песен-пада другаря в смъртен бой,за да изгрее и стане той малка червена звезда.
269
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Новината" цели само да мобилизира електората на най-омразната Партия която върна България със 100 години назад през 1945 година.