Красимир Узунов: Възможно е да избухне война на запад от нас!

"Отеснели са дрехите на държавиците, родени от Югославия"
28 апр 2017 15:30, Елка Василева
93
Красимир Узунов: Възможно е да избухне война на запад от нас!
Снимка: Reuters

Възможно е да се стигне до война на запад от нас, защото това е бивша Югославия, коментира собственикът на "Фокус" Красимир Узунов по Нова телевизия във връзка с обстановката в Македония, след като снощи протестиращи нахлуха в парламента и нападнаха депутати, провокирани от избора на етническия албанец Талат Джафери за председател на Събранието.

"Македония върви по пътя на кантонизиране, федерализиране и разделяне. Кантонизацията започва с войната 2001 г. и може би тези дни завършва, тоест това е първата стъпка към федерализацията, оттам нататък - разделянето", каза още той.

Според Узунов 20 години след края на войната в Косово, след края на гражданската война в Македония, очевидно не работят формулите, които трябва да се приложат основно от ЕС.

Още по темата

"Дрехите на тези малки държавици, които се родиха от Югославия, очевидно са отеснели. Става въпрос за прекрояване на граници, което е най-страшното за нас, защото това вече не е Крим, който е на 600-700 км от нас, а е тук под прозорците", коментира Узунов.

По думите му конфликтът от вчера може да се приеме и като провокация, но и като нормална реакция след избора на Талат Джафери.

"Той е човек, на когото трябва да се провери биографията. Той е депутат от Демократичен съюз за интеграция - това е партия на някогашните партизански командири от Армията за национално освобождение. Армията за национално освобождение работеше заедно с Армията за национално освобождение на Прешево, Медведжа, Буяновац – това е долината на река Морава, където и онзи ден Йонуз Муслиу - председател на Албанския национален съвет, призова сърбите да са спокойни, че при едно евентуално обединение на Албания с Косово, където ще отидат и нашите Западни покрайнини, Ниш не е в опасност, защото не е поискан от албанците", каза още Узунов.

Той оцени положително реакцията на България на събитията в Македония. Тази нощ позицията ни беше наистина добра и такава, каквато липсваше от дълго време, каза Узунов.

"За съжаление, през последните години бяхме абдикирали от темата Македония. Бяхме я оставили на отделни евродепутати, на отделни хора, наши парламентаристи. В парламента не ни работеше Дружеството за приятелство с Македония", припомни Узунов.

По думите му е било въпрос на време кога ще се стигне до сблъсъци в Македония, тъй като от месец и половина вървят тези протести на т.нар. гражданска инициатива "За заедничка Македония".

"Проблемът е, че и двамата лидери – Никола Груевски и Зоран Заев бяха приели т.нар. албанска политическа платформа, която определят като тиранска", каза още Узунов.

Той обясни, че това означава албанският да стане официален език на страната не само на териториите, в които има 20% етническо албанско население, както беше след Охридския мирен договор от 2001 г., второ председател на парламента е етнически албанец, 8 министри – етнически албанци, включително министърът на вътрешните работи.

"Албанците не предпочетоха този път да подкрепят Груевски, същите условия ги прие Зоран Заев, само че Заев сега е предател, докато Груевски е патриот. Това означава, че ако се отиде на избори, разликата ще бъде минимум 10% в полза на Груевски, а това означава твърда разделителна линия", добави Узунов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До до 27 от русофилНе ни наричай руски дрипи, моля те. В Русия ни е надеждата, твоята е може би в Турция, но аз не те наричам турски ***. ---------Ердоган и Путин си поделят балканите бе, каква Русия те гони. Путин и Ердоган са дупе и ***
38
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ив България най-читавата част от населението са македонците. За справка вижте резултатите на ДПС и ДОСТ в Кюстендилска и Благоевградска област.
37
4
 
4
 
! Отговори
ДДТ преди 6 години
Комшията сега общински съветник от ВМРО ,като млад активист беше ходил в Сърбия в Западните покрайнини за някво събитие с местни българи.Само, че нещо на пияна глава обидил сръбския флаг и една баба доносничка викнала полицията.Разправя, че ги държали две седмици в ареста без храна .Вика ако не бяха едни алнбански бандити гладни щяхме да умрем.От тогава е друг човек възпитан и тих...
36
5
 
6
 
! Отговори
Гатанка преди 6 години
Иван Костов е най -големия политик на България.През 1999 не пусна албански муджихидини в България ,а 2001 спаси Македония като им прати танкове и гаубици .Поклон на този велик държавник .
35
7
 
4
 
! Отговори
до 27 от русофил преди 6 години
Не ни наричай руски дрипи, моля те. В Русия ни е надеждата, твоята е може би в Турция, но аз не те наричам турски ***.
34
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Никаква война няма да има . Всякакви "експерти" си плямпат врели -некипели .И нищо страшно не се е случило в Македония .Случи се това, че на един народ който е на протести с хиляди месеци наред му дойде до гуша и влезе в парламента за да си отстоява езика и вярата .Казаха -тук ще се говори македонски и показаха на самозабравилия се Зайо какво го чака ако не се опомни . Ние българите можем само да се учим от будните макета
33
5
 
17
 
! Отговори
321 преди 6 години
Всичко се отпуши от създаването на това американско недоразумение Косово,и това не е края.
32
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нищо чудно албанците да поискат и горна джумая и покрайнините на запад от София. Ако вашите селянжъри дето ги качвате на клона не си вдигнат гащетата и не си затворят бузките доста х.я ще отнесат у заднио двор на бежавия салон.. Има едни стари поговорки останали от прадедите ни. Ако не биеш ще те бият! Бии за да те уважават. Ако не бяха спазвали тези две неща прадедите ни едвали щяхме да имаме държава. Сегашното поколение е мекушаво с меки китки. Няма нищо общо с Прадедите ни.
31
11
 
8
 
! Отговори
Антрополог преди 6 години
Ако България се намеси в Македония сърбите може да тръгнат към София както след обявяване на независима България....Македония е сръбска за сърбите и нямат намерение да я делят с Бг или Албания.
30
6
 
11
 
! Отговори
лошо преди 6 години
Когато имахме възможността да си приберем Македония през 1990г.нашите политици блееха и крадяха ето сега тя е Албанска и раната боли повече.
29
2
 
18
 
! Отговори
Запознат преди 6 години
Ай стига с тая Кърджалийска република ве, тукашните българи мюсюлмани масово гласуваха против султаната на Ердоган. Повечето гласове на Местан са от Турция и то насилствено накарани да гласуват за него!
28
0
 
12
 
! Отговори
факт преди 6 години
Единствено Албанците имат интерес от конфликт и война,за да си приберат и остатъка от Македония....
27
9
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей с такива изцепки като нападението над парламента от тълпа лумпенизирани падридиоти албанците печелят симпатии.
26
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Със това патриотарско правителство съставено от про руски дрипи които насаждат омраза и деления в българското общество,които ходят да бият гражданите по границата та възможно е скоро да избухне война и у нас
25
0
 
4
 
! Отговори
хапчетата са слаби преди 6 години
До до 22Мини на инжекции!
24
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
МАКАДОНЦИТЕ НЕ СА НИТО В ЕС НИТО В НАТО!!!! С ДВЕ ДУМИ ГОЛИ СА КАТ ПУШКИ!!! СТАНЕ ЛИ ВОЙНА ТАМ ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ ВЪВ ВТОРА УКРАЙНА !!!ВЪПРОСЪТ ТУК Е ДАЛИ ТРЯБВА ЛИ ДА ИМ ПОМАГАМЕ ИЛИ НЕ АКО ПОЧНАТ ДА СЕ ТЕПАТ С ИСЛЯМИСТИТЕ! ИЛИ ДА ИЗЧАКАМЕ ДА СЕ ОТЦЕПИ НЯКОЕ ПАРЧЕ ОТ ТЯХ И ПОСЛЕ ДА ПРЕГОВАРЯМЕ С ДУРОГО ЗА ОБЕДИНЕНИЕ!СЪЖАЛЯВАМ МАКЕДОНЦИ НО ТОВА, ЧЕ НЕ СТЕ ЧАСТ ОТ ЕС Е МНОГО МНОГО ЛОШО НЕЩО ЗА ВАС!
23
7
 
0
 
! Отговори
до 22 преди 6 години
Вече те записахме по ИП, теб лично ще те изпаря!
22
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственото спасение за Македония е да се отърве от сърбоманите да ги натовари в ешалоните и директно в Белград да си сърбоманстват там колкото си искат.
21
2
 
11
 
! Отговори
еволюционер преди 6 години
До Анонимен 4Много ти се ще,ама няма как да стане!На кино е голям купон,ама когато пред очите ти разстрелват *** и баща ти,друга песен ще запееш,тъпaнaр нещастен!
20
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно защо албанците си траят, ами не смажат с тояги тези които посягат на парламентаризма в демократична Македония?