Рекордна скъпотия по гръцките острови, ДДС скача на 24%

Гърците не вярват на Европа, но масово подкрепят еврото
20 дек 2017 13:15, Елка Василева
37
Рекордна скъпотия по гръцките острови, ДДС скача на 24%
Снимка: архив, Reuters

Рекордна скъпотия по гръцките острови, от догодина ДДС скача на 24 на сто, а бензинът на 2 евро за литър, пише в. "Прото тема" по повод приетия снощи от парламента бюджет за 2018 г., включващ нови мерки за икономии, които правителството договори с кредиторите и ще продължи да прилага и след официалния край на третия международен спасителен план през лятото.

Вестникът смята, че скокът на данък добавена стойност ще нанесе огромен удар на островите и върху туризма.

Правителството даже не пощади пострадалите от земетресенията по някои от островите - заради повишения ДДС, загубите от доходите на някои островитяни ще са 5 на сто на година или около 500 евро, допълва всекидневникът

От 1 януари повишението на ДДС ще засегне 27 от общо 32 острова в Егейско море.  Само 5 острова за шест месеца ще бъдат изключени от това поскъпване. Това са островите Лесбос, Хиос, Самос, Кос и Лерос, за които по-високите ставки на ДДС ще влязат в сила от 30 юни 2018 г.

В. "Катимерини" коментира, че сблъсъкът в парламента по време на дебатите за бюджета е бил фронтален и се е разразил между премиера Алексис Ципрас и лидера на опозицията Кириакос Мицотакис.

Вестникът уточнява, че бюджетът е бил приет със 153 гласа и че в негова подкрепа са гласували всички депутати от коалиционните партии СИРИЗА и Независими гърци, и една бивша депутатка от Съюза на центристите.

"Съксес стори и тъжна реалност" - така в. "Вима" в редакционен коментар оценява дебатите, като прави извода, че представената от премиера Ципрас "разкрасена ситуация" може би е в хармония с неговите планове за евентуални избори, но тя била далеч от действителността, в която е заставено да живее обществото.

"Това е реалистичен бюджет и последният под надзора на кредиторите", цитира изданието в заглавие уверението, дадено от Ципрас.

На този фон в. "Нафтемборики" помества изследване на Европейската комисия, което показва, че гърците остават най-големите песимисти в ЕС, що се отнася до икономиката им и до заетостта. Гърците не вярват на Европа, но масово подкрепят еврото. Те заявяват също, че не вярват и на правителството в Атина и на политическите партии в страната, са констатирали от Еврокомисията.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
7
 
14
 
! Отговори
До 7 преди 6 години
Ти ,,професоре" *** поживей малко в Гърция пък тогава обяснявай .Знаеш ли какво е 50% данък.Защо над 10,000 гръцки фирми се прехвърлиха в България.700 милиарда външен дълг и не особенно светли переспективи. Беше тя Гърция много добре ,но с тези непрекъснати заеми и изкуственно крепене на положението,нещата не вървят на добре.И........чакаме нови избори. И още -500 евро там са като 500лева в България.Защо ги удвоявате?
12
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В Гърция българи не ходят, само софиянци. София не е в България. Няма нищо нередно. Всичко си е както трябва.
11
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
УжасТ!
10
3
 
30
 
! Отговори
Потребил преди 6 години
- Гъзарите - по островите, - Обикновените люде - по полуостровите (до Халкидики не ти трябва да зареждаш бенц в Грчко)- Тубрбогъзарите - по бетономорието.И всички са щастливи :)
9
13
 
24
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Каквото и да пишете на BG море НИКОГА
8
5
 
25
 
! Отговори
Дедо Мъди преди 6 години
Дреме ми на шмайзерот!Имам си едно къще което наемам тъчничко за седмица до плажа , взимам си по път от Сандански доматето,сиренье, домашна ракия и бирчка! Па ако ще и 50% ДДС да направят няма да има навалица по таверните!У нас също трябва да се вдигне ДДС за хотелиерите и да са намли за хранителните стоки и лекарствата!
7
5
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе що не виждам гъркини да идват в бг да мият на старците задни.ците? А наши българки за 500 евро даже им ги *** на гръцките старци. Как е възможно във фалирала Гърция на пенсионерита да дадът 1200 евро коледни? Та нали са много зле? Нали една банкянска тиква каза да внимаваме да не станеме като Гърците! Не няма да видиме Гъркини да мият на бг старците задни.ците. Няма да видиме и нашите пенсионери да им дадът по 1200 евро коледни. Докато на власт са мутрите й децата на комунистите!
6
4
 
15
 
! Отговори
Драхмакис преди 6 години
- Върнакис евракис ?- Скатакис !
5
4
 
11
 
! Отговори
Дед Моро́з преди 6 години
3.9 литър бензин хич не ми е евтино.
4
3
 
20
 
! Отговори
епизод Пореден преди 6 години
Лукави гърци,срещу хитроумни евреи банкери....
3
6
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
ами ще спрем да ходим в гьрция и ще се оправят за 1 седмица през август беззакуска 1200 евро за апартамент в частна кьща няма фактура за нищо
2
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пак по - добре в Гърция, отколкото на море при нашите обирджии, къде вадят и по - високи цени, а за качеството на услугите не е нужно да се коментира дори!
1
3
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Без еврото ги чакаше хиперинфлация на драхмата и още по-голям глад и спекула с еврото.