Румънците се прибират за протест. А българите – за да отидат на зъболекар!

Гражданското общество на съседите ни в действие
13 авг 2018 10:45,
218

Румъния отново е на улицата с искане за сваляне на правителството на Виорика Дънчила. Събрали сили и енергията на работещите зад граница - хиляди румънци отново изпълниха площадите на Букурещ, Клуж, Сибиу, Тимишиора и Констанца с настояване за оставка на лявоцентристкото правителство и подновяване на борбата с корупцията.

Кой ще надделее в тежката битка: Човекът, свалил двама премиери и премахнал неудобен главен прокурор, или народът, настояващ за върховенство на закона?

Още по темата

"Румънците са свободни граждани. Десетки хиляди румънци се връщат от чужбина, за да ударят по масата и да сложат край на корупцията. А нашите съграждани се прибират в България, за да отидат на зъболекар или на море. Затова у нас корупцията процъфтява, а в Румъния се борят. Румъния се бори сама със себе си", отбеляза адвокат Николай Хаджигенов.

В студиото на "България сутрин" журналистът Анатолий Стайков уточни, че сегашните събития в Румъния са естествен завършек на дългогодишни процеси.

"На Балканите имаме не особено приятното качество да предизвикваме невероятни и невиждани ситуации, особено в ЕС. Властта вече е осъзнала, че хората няма да се откажат. Каквото и да направят управляващите, румънците ще излязат отново да протестират. В Полша се случва същото, но Брюксел им скръцна със зъби, а в Румъния изобщо не се обаждат. Рано или късно това ще се разбере. Румънците са свикнали сами да си създават бъдещето", подчерта той.

Пред Bulgaria ON AIR Хаджигенов направи паралел между България и северната ни съседка, който може да бъде обобщен най-просто с: Нямаме нищо общо!

"Румъния има гражданско общество. У нас не. Разстрелването на Чаушеску по телевизията беше варварски акт, но нужен. Очаквам в нас да се случи нещо смислено. Ние се целим в глупости. У нас няма правосъдие. Няма сравнение между нас и Румъния", категоричен бе той.

В темата се включи и Юлия Баховски от Букурещ, която е очевидец на протестите.

"Нямаше напрежение вчера, всичко беше тихо и мирно. В петък се получиха големи инциденти, тъй като румънската власт е уплашена от обществото. Имаше агитки, които предизвикаха напрежение. Но за тях се твърдеше, че са повикани именно от властта. За съжаление, засега румънските власти не показват по никакъв начин, че ще отстъпят", каза тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


218
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
117
3
 
0
 
! Отговори
119 преди 5 години
Бегай,чии хапчетата
116
5
 
19
 
! Отговори
Azbeaz преди 5 години
Далече сме от Румъния далечеее, и по-далече ще ставаме докато ги търпим нашите ш.мундели
115
1
 
21
 
! Отговори
Do 93 преди 5 години
До Факира МитиЩе дойдат други, но те ще знаят, че ги очаква същото, ако започнат да се държат като настоящите.И ако не се сетят, народа пак ще е по площадите.Така се извоюва демокрация и силно общество, а не като си гледаш само в своята купанка и ти да си добре...и единственото, за което мислиш е да имаш две кебапчета на масата и бутилка ракия.Румънците вече са толкова пред нас, че дори не можем да им видим гърба.
114
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 113Първо не са комунисти и второ, кому-ниски, кому-високи, за нас ще са 100 пъти по-добре от боядисаните цветарчета!!!!
113
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аха, внасят, ама в роднините си, а не в бюджета.Ами то това е по-добрият начин бе, пич :) Ти, като внасяш в бюджета, та какво, доволен ли си как се употребяват парите ти, за къщи в Барса и леене на шампанско в Куршевел? Така поне заобикаляш ония лапачи в управлението.Иначе няма грижи, нека спрат да пращат, да видиш тогава чудо. Цели региони ще изпискат, щото това са директни пари за икономиката, а не прибрани от разни олигарси.
112
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Боряна Павлова, към протесте ли призовавате с това заглавие????И да дойдат пак Комунистите на власт ли искате????
111
10
 
4
 
! Отговори
Циник до 107 преди 5 години
Глъмак - да се върна, че да те спасявам ли?АааааахахахаВ кофите ще си скоро!Ще се конкурираш с ***!Тренирай!
110
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мачкай цоцалиститее на всякъде и по всяко време. Напред оркиииии, нито крачка назад пред тея окупатори.
109
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ПРЕДСРОЧНИ ИЗБОРИ В РУМЪНИЯ И БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА.
108
5
 
9
 
! Отговори
Bit преди 5 години
То, пък, като имаш граждаска позиция и кво?????Скачане, викане, два пърста, един пръст, танцуване......все същите са на власт.На хората, като мен им писна меко казано да се "морим" за каузата "да живеем в една по-добра България". Писна ми да се хабя залоду, ей го днес бензина по-скъп, тока също, в магазина цените не съм видял нещо трайно да се снижава, напротив. Долу "тея", идват "онея" ама те същите дол дренки, после сваляне, пак качване.....някой да почуваства промяна?? Не!Само ядове. Извод?
107
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Българската диаспора е много по-различна от румънската. Повечето вече удобно са забравили, че са българи, а и често тайно и не много тайно плюят по държавата и техните събратя останали да се борят за страната си. У нас протестите се случват подтиквани от други политически партии или от определени съсловия (таксиметрови шофьори, полицаи и т.н.) Мащабен български протест скоро няма да има, защото българинът, който е успял, си затваря очите за нищета на останалия народ ! Жалко за България !
106
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** до 103аууу колко заплашителен катунарин хахахахахаха, опъмаш би магаричката като дедо си
105
7
 
10
 
! Отговори
Циник до 103 преди 5 години
Ъхъ...катунарите - скоро ще ти казват - къде да вървиш глъмак!След 10 години - 3 000 000!Учи ромски - да можеш да си купиш хляб!Селянино ***!:-)
104
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 83Май не знаеш ти какви ги плещиш! За какво се борят румънците????? Утрепаха си Чаушеско, избраха си либерасти да ги управляват, вкараха в затвора кого ли не (злите езици говорят, че така се "отстрелват" конкурентите!), пък сега пак недоволни!!! От КОГО СА НЕДОВОЛНИ, ОТ СОБСТВЕНИЯ СИ ИЗБОР!? Магаре сте си избрали, ще я карате по магарешки.............виж ние колко сме хрисими...........хи-хи-хи..........
103
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Пропаднала и гладна Румъния ли е примера за България?
102
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До *** до 98тихо плачи бе катунар хахахахаха
101
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Повечето гурбетчии са зидари, биячи и гледачки. Като са некадърници там им е мястото.
100
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
МОЛЯ, КРАДЛИВИТЕ ПРОСТИ И ДРИПАВИ НАСЛЕДНИЦИ НА НЕКЪПАНИ ПРОШЛЯЦИ ОТ ПУСТИНЯТА ДА НЕ ПИШАТ ПРОТИВ БЪЛГАРИ И РУМЪНЦИ ЗА ДА НЕ СИ ОТИДАТ ОБРАТНО В ПУСТИНЯТА.
99
5
 
5
 
! Отговори
Циник до 98 преди 5 години
80% процентовия...скимтиш ли?Или виеш?Хак ви е правителствАТАНяма по овчедушно племе!
98
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Румънците са народ, евреите им завиждат защото са по-некадърни от тях