Договорът за името на Македония – вече в гръцкия парламент

Очаква се до петък гласуването да се проведе пленарната сесия
20 яну 2019 12:00,
32
Договорът за името на Македония – вече в гръцкия парламент
Снимка: Reuters

Договорът от Преспа е внесен в гръцкия парламент, пише електронното издание на гръцкия вестник Efimerida ton syndakton.

Председателският съвет ще се срещне в понеделник, за да реши кога Договорът ще влезе в комисията по външни работи. Според информациите разискването в комисията ще започне в понеделник следобед и се очаква до петък гласуването да се проведе в пленарната сесия на Парламента. Отбелязва се, че проектозаконът не носи подписа на Елена Кунтура, която се намира в Китай.

Още по темата

Междувременно десноцентристката партия "Реката" ("То Потами") ще гласува "за" в комисията, заяви в събота Йоргос Мавротас, слагайки край на въпросите дали има мнозинство, за да се представи Договора за разискване в пленарна зала.

Съгласно обяснителния меморандум Договорът от Преспа прекратява спора между Гърция и Бившата югославска република Македония за името на последната. Също така се предвижда прекратяване и въздържане от иредентистко поведение и враждебна пропаганда, зачитане на историческите и културни символи на Гърция, както и зачитане на гръцката история, култура и наследство на Гръцка Македония от древността до днес.

Също така се посочва, че Договорът напълно съответства с националната позиция на Гърция, тъй като е формирана след междинното споразумение ERGA ONMES, с комплексно определяне на географското наименование, предава "Фокус". С промяната на конституцията в съседната страна (Македония – бел. ред.) договореностите вече са окончателни и необратими.

Затова Договорът установява период на приятелство, добросъседство, сътрудничество и осъвременяване на ниво стратегическо партньорство на двустранните отношения между страните.

Освен това, както е посочено в обяснителния меморандум, споразумението стабилизира целия Балкански регион и поставя Гърция като водеща сила за мира и сигурността в този регион, като значително подобрява международния й авторитет.

Центърът на Атина е блокиран заради очаквания протест срещу Договора от Преспа, пише електронното издание на гръцкия вестник Efimerida ton syndakton.

Организаторите говорят за най-мащабния протест, предвид предстоящото гласуване за ратифициране на Договора от Преспа, което беше внесено в събота сутринта в парламента. Според тях в Атина се очакват най-малко 3000 автобуса, които да докарат между 150 и 200 хиляди протестиращи от Северна Гърция.

Поради тази причина 2 000 полицаи ще бъдат "мобилизирани", а полицейският хеликоптер и безпилотни летателни апарати ще следят обстановката в центъра на Атина. Ще има и ограждения по някои централни улици на Атина. Мерките за безопасност около парламента и имението "Максимос" ще бъдат засилени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Нужен е АНЕКСИ никой от съвременните българи не очаква Вашите днешни македонци непременно да се самоопределят както своите български прадеди. Ние не изискаме от потомците на Вардарските българи как сега да се самоопределят,но това съвсем не значи, че те имат научно, правно (още по-малко морално основание да подменят със задна дата посмъртно идентичността на своите български предци и вековната история на българския народ !
22
0
 
1
 
! Отговори
Нужен е АНЕКС преди 5 години
Ето какво каза Атанас Кировски, Генерален директор на македонската телевизия Телма въз филма Македония. Пет разказа за Европана БНТ1, излъчен на 20.01.2019 г.: Голем дел от бугарите сметат, дека македонците не са посебна нация, току са дел от бугарското национално тело, кое що со ненакви историцки настани се отделиле от матицата, но дека ке дойде време, кога ке се върнат назад. Не, г-н Кировски, не бугарите сметат, а историческите документи казват това !
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До 18 България е била под византийско управление 167год.,а не 200год.,под Османско владичество 482год.,някой райони и повече!
20
11
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ЕВРЕИТЕ ЛИ ЛЪЖАТНе правиш разлика между турци и тюрки. Много са различни. Тюрките са древен народ, който произхожда от българите, китайците и индийците. Оттук и бог Тангра е бг бог взет от тюрките и после част от тюрките са ислями и изоставят Тангра а приемат Мехмед. Бг приемат Исус.
19
10
 
8
 
! Отговори
ЕВРЕИТЕ ЛИ ЛЪЖАТ преди 5 години
До И така..като малки деца !"около 1955 година/ по учебниците пишеше че българите са чисти тюрки"преди 1000 години ние и Турците сме били един народ - за великата империя Тартария чувал ли си !? Евреите я изтриха от всички "исторически" книги, Евреите измислиха 1000 години несъществуваща история !преди 1000 години ние и Турците сме имали един бог - Тангра, днес Турците до наричат Тангрислед това нас ни покръстват а Турците ги помохамеданчват и за това разпалват такава омраза между нас !
18
7
 
4
 
! Отговори
И така.. преди 5 години
До 9 Анонимен-----------------------------България е била 200 години под византийско,около 500 години под турско,45 години под руско управление и сега под европейско.Препоръчвам ти книгата на Стоян Динков.Ще разбереш от къде са прабългарите и още много истини за историята на България.Едно време/ около 1955 година/ по учебниците пишеше че българите са чисти тюрки.След това комунистите изкривиха историята по нареждане на СССР.Приятен ден и наздраве.
17
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Къде е България на тези преговори или мафиота с основно образувание му е все едно!??
16
4
 
6
 
! Отговори
! преди 5 години
България и Македония заедно!
15
0
 
5
 
! Отговори
Византиец преди 5 години
Сами си измислят договори, сами си ги одобряват в парламента ?
14
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Крайно време е и Украйна да си възстанови името Рус !
13
7
 
12
 
! Отговори
българин преди 5 години
Коя е Гърция.Че ще решава в собственият си парламент.Какво да бъде името.На друга държава? Или изхождайки от факта.Че е "членка" на прословутия ЕС може да извива ръцете.На други които не са? Гърция.Да си гледа в държавата какво се случва!
12
2
 
10
 
! Отговори
Синемедк преди 5 години
Щом господарите от САЩ са наредили, ще се приеме името. В гръцкия парламент от зад със сигурност има няколко американски конгресмена и диктуват,като кукловоди.
11
4
 
9
 
! Отговори
Обединението прави С преди 5 години
Българите и македонците сме един народ. Обединение !
10
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Днес в Атина в центъра ще има многохиляден протест. Гърците не искат името "Македония" да присъства в наименованието на новата държава.Те си ги наричат скопияни
9
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
България никога не е била под лoпaтата на византийците. Всъщност точно обратното. Ние сме им налагали данък. 200 години не.. но наистина 150 години сме били в предела на Византия (както и ние сме владяли тяхната държава), но все пак с тях сме една вяра, кухнята ни е сходна, манталитета също, стига с тия тpoлcки коментари. Българите и гърците сме братя и трябва да се уважаваме и подкрепяме срещу врага, който всички знаем кой е. Втори път Балканите няма да паднат.
8
4
 
5
 
! Отговори
Альоша преди 5 години
До 6 Анонимен--------------------------Бъдещето е в България,Румъния и Хърватия.Сигурно се шегуват :)))))))Хахахахахахаааа
7
12
 
8
 
! Отговори
До 5 преди 5 години
МАКЕДОНИЯ Е НА СВЕТЛИННИ ГОДИНИ ПРЕД БГ-ТО.МАКИТЕ ИМАТ КАЧЕСТВЕНА ХРАНА,ПО-ЕВТИНИ ГОРИВА,ПО-ДОБРИ ПЪТИЩА И МУЗИКА.В СЕЛАТА КЪЩИТЕ СА ПОДРЕДЕНИ И ЧИСТИ.
6
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Гърция и Сърбия - лyзърите на Балканите. Затова се цeлуват постоянно. Бъдещето е в България, Румъния и Хърватия.
5
7
 
7
 
! Отговори
И така.. преди 5 години
Без ЕС византийците ще ровят в контейнерите за смет.Гърците не обичат да работя и разчитат предимно на работна ръка от България и Украйна.Нашите са свикнали да робуват на византийците.Все пак сме били 200 години лопати на гърците.
4
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дън Сяу Пин:България, Македония - един народ, две държави !