Символичното значение на загубата на Ердоган

Турция преживява най-тежката икономическа криза от 17 години
1 апр 2019 14:40, Бойчо Попов
33
Символичното значение на загубата на Ердоган
Снимка: Ройтерс

"Трябва да приемем, че там, където спечелихме, завладяхме сърцата на народа си, а там, където загубихме, не бяхме достатъчно успешни".

Още по темата
Не, това не е анализ за футболен резултат, а идва от устата на човек, който не е известен със способността си за самокритика - държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган.

Самият той обяви вчерашните регионални избори в Турция за съдбоносни. Страната преживява най-тежката икономическа криза от идването на Ердоган на власт преди 17 години и сега Партията на справедливостта и развитието (ПСР) и нейният партиен лидер бяха наказани. Анкара попада в ръцете на Републиканската народна партия (РНП) за първи път от над 20 години. В Истанбул, където някога започна политическата кариера на Ердоган като кмет, всичко ще зависи от всеки един глас. 

Така или иначе: въпреки огромното финансово, логистично и политическо превъзходство, Ердоган не успя да си осигури големите градове. И това не е само загуба на власт, но преди всичко горчива загуба на престиж. Това показва колко дълбоко е разочарованието от правителството и неговите икономически политики.

Нищо от хватките на Ердоган не помогна. Той не говори за реалните проблеми на хората. Прекалено голям е гневът на турците срещу едноличното управление на президента и административния хаос след две години политическо прочистване. Твърде дълбок е гневът на много хора заради високите цени на храните и кризата с лирата. Прекалено мрачна е перспективата за една систематична икономическа криза. Твърде тънко и неразбираемо е това, което президентът им предложи като мерки за подобрение.

Целия коментар четете в Investor.bg!

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
7
 
11
 
! Отговори
G преди 5 години
Хамериканците му спретнаха папионката на ухото, щото се заигра с Путин.Ама манджата още се готви и дано тиганя горещ си остане оттатък - че при нас горещи кестени, колкото искаш! Не се навластуваха - и наще, и техните! Не се накрадаха - и наще и техните - Балканска му работа... То това обучение 500 г. у нас (на турците) как да кредeш от народа сега щи им изяде главата! То пък и един народ...
6
2
 
11
 
! Отговори
Менто преди 5 години
Ердоган, уотс ап.... ...... само реджеп иведик.!.
5
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Добре е, че на турците вече им се отварят очите.Кога и у нас?
4
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Любопитно, че точно в Текирдаг, където Чавушоглу се хвалеше че отново са подчинили България политически, ислямистите губят. Явно думите му не са достигнали до сърцата на хората. Наскоро четох отворено писмо на Ефрем Моллов против Местан, където се споменаваше, че помаците, които преобладават в европейската част на Турция, са изключително раздразнени от агресивната външна политика на Ердоган и са свалили доверието си от него.
3
0
 
24
 
! Отговори
м дааа преди 5 години
малко е , още бой трябваше, все още има хора вярващи че е новия месия.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доган загуби властта ,че Ердоган ли .
1
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган губи всички големи градове по крайбрешето - ИЗмир, ИНстанбул, АНкара, Анталия, А Бурса е била на кантара. само Анадола остана негов.