Жива стока на пазара: До ?40 хиляди стига цената на едно бебе в Гърция

Търговията била "местен патент", жени забременяват с цел износ
40
Жива стока на пазара: До ?40 хиляди стига цената на едно бебе в Гърция
Снимка: Pixabay

Между 25 и 28 хиляди евро, а понякога дори 40 хиляди - толкова струва българско бебе, което гръцка двойка може да осинови незаконно. Организирана престъпна мрежа за това е била разбита тази седмица от гръцката полиция с помощта на Европол. Медиите в Гърция говорят за "фабрика". 

Проблемът продължава да е голяма, призна пред БНР Росица Янева, секретар на Комисията за борба с трафик на хора в Бургас и припомни, че може би 2002-2003-а година е регистриран първият случай на незаконно осиновяване на български бебета в Гърция.

Според нея причините за тази дейност са икономически и докато сред ромското малцинство в България съществуват безизходицата и бедността, трудностите за изхранване на семейството, е трудно решаването на проблема.

"В Бургаската прокуратура всяка година се регистрират около 30 пострадали жени, само от регион Бургас, но за страната бройката е много по-голяма. Според Наказателния кодекс тези жени се водят жертви на трафика на хора, независимо, че доброволно са решили да продадат децата си. Т.е., те са жертва на престъпна група, която се възползва от бедността, от липсата на варианти за издръжка на семейството, за да ги изнудят, по скоро да им предложат и те да приемат да продадат децата си", обясни Янева.

Според нея това е регионален проблем между Гърция и България, "местен патент" го нарече тя.

По думите на експерта има и нова форма на трафик на хора - продажба на яйцеклетки. Тя уточни, че често се случва да се комбинират различни форми на трафика и даде пример с извеждани млади момичета да проституират в Италия, а след това техни бебета са били продавани в Гърция.

Росица Янева обясни схемата за продажба на бебета, която е отработена от години насам.

"С бременната жена се свързва член на ромската общност в квартала, който ѝ предлага да продаде детето си за 2000-3000 евро и тя се съгласява. Сумите, които предлага гръцкото семейство, са от 25 хиляди до 40 хиляди евро. Дори има случаи, в които жени са целенасочено забременявали, за да продадат децата си. Има жени, които са продали до 4-5 деца. Добре организирано е отпътуването на жената за Гърция, когато е в 7-8 месец от бременността. Там тя ражда в гръцка болница. Там се явява мъжът от гръцкото семейство, който декларира, че той е бащата на детето и така се осиновява", разясни тя.

В схемата участват гръцки адвокати и лекари, категорична беше Янева.

Според служители в Гранична полиция в Бургас тази престъпна дейност намалява заради разкритите много случаи на трафик на бебета, но извършителите се насочват в друга престъпна дейност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: трафикГърциябебе
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сегашните гърци са северноафрикански роми , които са изместили елинското население на древна Елада. Затова приличат на роми и бизнесът с бебета върви.
23
0
 
2
 
! Отговори
Точно това преди 4 години
..."Там се явява мъжът от гръцкото семейство, който декларира, че той е бащата на детето и така се осиновява", разясни тя...." Точно това деяние, не противоречи на Семейния Кодекс, т.е. деянието като такова е ненаказуемо. Деянието може да стане наказуемо, само ако някой си направи труда да извърши ДНК-тест на бебето и бащата и докаже, че "припозналият го гръцки баща" не е генетично такъв.
22
1
 
7
 
! Отговори
Що за глупости преди 4 години
Продажбата на яйцеклетки била трафик на хора? А продажбата на спeрма в банките за спeрма трафик на хора ли е? Яйцеклетките ми са си моя собственост и ако искам мога да ги продам или даря. Така или иначе ще си излязат по естествен път. Плюс това не са оплодени. Все едно да обявят всяка еякулация навън за убийство.
21
0
 
7
 
! Отговори
13 преди 4 години
Аз нямам толкова. Половинка може ли?
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
35-40 хиляди евро е цената и на сурогатна майка в Гърция, но е законно и със собствен генетичен материал.
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Egati narod za evropa...targyva detsata....nito v afrika ne gi prodavat.
18
1
 
5
 
! Отговори
Веско преди 4 години
Ами регулирайте пазара!
17
2
 
5
 
! Отговори
М, да ... преди 4 години
Родословието, генетиката на бебето не ги касае гърците, така ли? пп. иначе и Елтан Джонс си купи бебе!
16
2
 
17
 
! Отговори
Бай Иван преди 4 години
Българско с етническо-електорален произход, хубаво е да се уточнява ;) !!!
15
0
 
12
 
! Отговори
Само питам преди 4 години
Как успяват да регистрират бебето в Гърция?
14
3
 
12
 
! Отговори
хихи преди 4 години
За части е естествено, после отиват с бебето в Албания, там го разфасоват, разпределят, и продават на части. 40 хил. евро инвестиция се отплаща двойно и тройно.
13
2
 
13
 
! Отговори
Това си е преди 4 години
направо подарък 40 000 Е - знаете ли колко пари ще вземе майката ако отиде с това дете в Германия да им точи социалната система! И то с години.
12
5
 
11
 
! Отговори
петкан преди 4 години
Евро-атлантически ценноти.
11
1
 
12
 
! Отговори
хехе преди 4 години
Кой ще ги гледа бе, то не може да се регистрира :) всичко е за части!
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ами дано да ги гледат, а не да ги купуват за донори
9
12
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Миниони гръцко пенсионер без деца чакат по едно детенца ,а кухичките българки лейчици тук абортират на килограм през 5 минути и после бездетни за цял живот стоят като глухи кукувици и гладни въшки доживот.
8
3
 
5
 
! Отговори
Унуфри преди 4 години
Когато излизаш с дете от бг. към гр. ти искат освен паспорта на детето и акт за раждане /оригинал/ мигар не могат да направят справка ИМ на МВР, но това е друга тема. На влизане от гр. към бг. ако ще и дузина деца да возиш, никой не те проверява. От което следва, че в гр. купуват и в никакъв случай не продават деца.
7
2
 
18
 
! Отговори
Има едни птички преди 4 години
Кукувички и те така - снасят яйца в чуждите гнезда , за да им отгледат другите кукувичетата. Та така и ромите - искат света да превземат с раждане - къде ги пускат по улиците от малки да просят, къде ги дават в приемни семейства, къде ги дават за осиновяване, тези са се изхитрили, че могат и пари да изкарат от тази работа - във всеки случай генетичния матрял си е все същия и ще ни превземе и не само нас.
6
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до АнонименРазлика само в България правят, иначе по цял свят никой не прави разлика, но и няма реално съществена разлика. Сега знаеш ли?
5
2
 
10
 
! Отговори
хахаха преди 4 години
Ще го осинови, да, сърцето, бъбреците, черния дроб ще "осинови"