Консенсус със Северна Македония? Едва ли е възможен!

Там се води антбългарска пропаганда, смята историк
Обновена: 1 окт 2019 09:58 | 1 окт 2019 09:46,
224

Трудно би се стигнало до консенсус със Северна Македония като се има предвид изказването на Зоран Заев, в което той заяви, че трябва да има компромис и от българска страна, смята историкът проф. Иван Илчев.

Вчера стана ясно след среща при президента, че страната ни ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но при определени условия.

Още по темата

Не закъсня и реакцията на Северна Македония. Премиерът на страната обяви, че приема препоръките на България, но за да бъдат решени спорните исторически въпроси, се изисквало воля и от двете страни.

"За всички е пределно ясно, че Северна Македония подписа договора и с Гърция, и с България не по своя воля, а предвид обстоятелствата. Добра воля от отсрещната страна няма и няма откъде да се вземе", коментира историкът в "България сутрин".

По думите му грешките в политиката към Северна Македония са много стари и от години там се води антибългарска пропаганда.

"Дълбоко се съмнявам, че в близко бъдеще те могат да бъдат поправими", заяви проф. Илчев.

Едно от условията, които България постави на Северна Македония, за да подкрепим интеграцията ѝ в ЕС, бе промяна на учебниците.

"Почти невъзможно. Доколкото имаме сведения, в македонско-гръцката комисия дори се е постигнало съгласие за славянското население в Македония да се говори като за славяни, а не за българи", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му процесът на пренаписване на учебниците трае дълго време, а и се очаква македонците да навдигнат вой, когато се стигне до това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никакви преговори не трябваше да има с тези предатели сърбомани. Чисто и просто ултиматум. Приемате историята такава каквато е до 1991 г. и пишете вашата от там насетне. Историята от 1947 до 1991 г. е история на геноцида над българите в Югославия и заличаване на българското в Македония и Поморавието. Р. Морава до 1948 се е казвала Българска Морава. За разлика от Чешката Морава. Никакви фандъци за тези повече. Отделяне на Албания и контра за Сърбомания. Контра и за Белград. Другото е нихилизъм.
154
3
 
4
 
! Отговори
прошляци преди 4 години
Никой от съседите не ги обияа, смятай що за лузъри са.Гърция няма да ги подкрепи, освен ако не изкрънка майка си баща си от ЕС.Плюс още опращаване на дълга.То, едни гръцки *** да сложиш на един стол, по-добре ще управляват от Винету.
153
3
 
30
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Твърдо НЕ за приемане на кандидатурата на Северна Мадекония за ЕС. Тогава и Меркел ще ни се кланя на колена, както постъпи при Ципрас. Само в твърдо устояване на НАЦИОНАЛНИТЕ ИНТЕРЕСИ ще принудим ЕС да ни УВАЖАВА ! В Брюксел уважават Орбан много повече от Борисов.
152
4
 
23
 
! Отговори
Стар набор преди 4 години
Който сам се натиска, никой не го уважава, Първи признахне бившата Югославаск реп.Македония за независима държава. Подарихме им 300 танка Т 55. С изключен мозък нашите политици признаха и името Северна Македония, въпреки, че северни части от географската област Македония попадат в България - Пиринския край. Въпрос на време е македонистите да проявят претенции за Пирина, понеже е на Север от Гърция. Гърците си оправиха работата, да му мислят недалновидните некадърни български политици.
151
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ПиринAko не беше обикновен ***, щях да ти кажа точно какво мисля. Но - няма да дочакаш. Всички, вкл и ти си знаеш много добре, че ти е платено. Лошото е, че не е никак много.Затова си толкова жалък..
150
3
 
28
 
! Отговори
Аз преди 4 години
Колкото по мило България се държи с Македония,те толкова по лоши стават към нас.Трябва си желязна дисциплина към Македония,като видят ,че никой не ги подкрепя,сами ще ни потърсят
149
44
 
7
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
Голяма диария ви е обхванала от срива на великобългарските ви имперски амбиции. Като ви гледам каква жлъч бълвате, какви гадости пишете, какъв ужас ви тресе, че митологията, с която сте облъчени се руши и че ви се налага да живеете в свят, където чуждото мнение има същата тежест като вашето, искрено се радвам че нямам нищо общо с вас. Слава на Бога, че се е смилил над мен и ме е дарил с родители македонци. Амин.
148
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
КОЙ ПЪК ЩЕ ГИ ПИТА НАШИТЕ '' политици'' , ЩЕ ПОЛУЧАТ ЗАПОВЕД ОТ КОЗЯК
147
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
българите са освобождавани парче по парче за да няма голяма държава на балканите. Малко изненадваш ефект се получава като се хванат и гуша за гуша.
146
6
 
8
 
! Отговори
анализатор преди 4 години
Какъв консенсус със скопските скопци-това е невъзможно!Причината-Коминтерна на зелените хартийки от Вашингтон просто иска да ликвидира резултатите от ВСВ!България има договор под натиск от САЩ с РМакедония!Единствено правилният ход е НС да приеме решение,че не потвърждава договора със Северна Македония!Какво следва-преговори за нов договор.Но..в НС има 240 агенти и *** на вашингтонскидирници...
145
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
голяма сърбоманщина се вихри.
144
6
 
30
 
! Отговори
На зла круша зъл пръ преди 4 години
Късайте договора за приятелство. Тия мерзавци не заслужават нищо, те са най-антибългарската пасмина съществуваща по света. Вето за членството им в ЕС до дупка. Никаква милост и никакво разбиране. Визи за влизане в България и драконовски мита и такси за камионите и стоките им.
143
6
 
6
 
! Отговори
Пирин-обща история преди 4 години
Васил Василев, роден на 17 юни 1915 година в Петрич. От януари 1944 година е партизанин в ЕЛАС, един от основателите на Петричкия партизански отряд Антон Попов. След това е политически комисар на чета и помощник политически комисар на батальон в Четиринадесета македонска младежка ударна бригада Димитър Влахов. Участва и в трите заседания на АСНОМ. През 1949 година е арестуван от Държавна сигурност в Петрич и осъден, защото е агитирал за присъединяването на Пиринска Македония към Югославия.
142
4
 
30
 
! Отговори
Омерзен преди 4 години
Събудете се, бре! Няма такова нещо като македонска държава, нация или народ. Никога не го е имало и колкото и да се напъват скопските псевдоисторици, няма как да го измислят. А нашите политици да вземат поне малко пример от гърците за достойно поведение. Бийте им един силен шут за ЕС и НАТО и тогава ще усетят болката от албанския запад ниско зад продълженитео на гърба.
141
2
 
18
 
! Отговори
Факти преди 4 години
За пореден път ще се докаже, че политиците ни, никога не държат на БЪЛГАРИЯ, а само на собственото си благополучие , като се съгласят Македония да кандидатсва за ЕС! До сега тази" държава" многократно доказа, че е антибалгарска и няма никакво намерение да променя политикта си! Защо тогава не им "скръцним със зъби" и ги пратим на м . .та си или ще продължаваме да изпълняваме волята на САШ!
140
3
 
20
 
! Отговори
Справедлив преди 4 години
Аман от тия! Никаква подкрепа и никакво членство за тях в ЕС и НАТО. Изборът им ще бъде предрешен - измислената от Сталин и Тито държава най-накрая ще спре да съществува и ще се подели между Албания, Гърция, Сърбия и България, както си е било преди войните. Тогава ще разберат какво е да те "уважават" редовно от 4 страни.
139
13
 
5
 
! Отговори
Пирин-обща история преди 4 години
ПРИСЪДА 249 гр. Благоевград, 16.II.1957 год Признава подсъдимия КИРИЛ ИЛИЕВ ГОЦКОВ,45-годишен,роден в с.Волно,Петричко,жител на село Коларово, Петричко,македонец...за ВИНОВЕН в това,загдето на 3 октомври 1956 година в село Коларово разгласял обидни,клеветнически и неверни твърдения,които са от естество да уронят достойнството на българския народ и НРБ ...го осъжда на 4 години лишаване от свобода...Подсъдимият заявил, че македонците в държавния апарат са се продали на България и те са виновни...
138
1
 
13
 
! Отговори
българин преди 4 години
стига с тая Македония бе, писна миииии
137
1
 
14
 
! Отговори
STOP преди 4 години
Спрете македонците от ЕС !!!!Неблагодарници !Докато не се променят !Обаче Гърция няма ги пусне така или иначе.Затова Бойко се прави на приятел.
136
3
 
27
 
! Отговори
исторически факт преди 4 години
Освен Тито всички македонски царе и войводи са българи.