Консенсус със Северна Македония? Едва ли е възможен!

Там се води антбългарска пропаганда, смята историк
Обновена: 1 окт 2019 09:58 | 1 окт 2019 09:46,
224

Трудно би се стигнало до консенсус със Северна Македония като се има предвид изказването на Зоран Заев, в което той заяви, че трябва да има компромис и от българска страна, смята историкът проф. Иван Илчев.

Вчера стана ясно след среща при президента, че страната ни ще подкрепи влизането на Северна Македония в ЕС, но при определени условия.

Още по темата

Не закъсня и реакцията на Северна Македония. Премиерът на страната обяви, че приема препоръките на България, но за да бъдат решени спорните исторически въпроси, се изисквало воля и от двете страни.

"За всички е пределно ясно, че Северна Македония подписа договора и с Гърция, и с България не по своя воля, а предвид обстоятелствата. Добра воля от отсрещната страна няма и няма откъде да се вземе", коментира историкът в "България сутрин".

По думите му грешките в политиката към Северна Македония са много стари и от години там се води антибългарска пропаганда.

"Дълбоко се съмнявам, че в близко бъдеще те могат да бъдат поправими", заяви проф. Илчев.

Едно от условията, които България постави на Северна Македония, за да подкрепим интеграцията ѝ в ЕС, бе промяна на учебниците.

"Почти невъзможно. Доколкото имаме сведения, в македонско-гръцката комисия дори се е постигнало съгласие за славянското население в Македония да се говори като за славяни, а не за българи", обясни историкът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му процесът на пренаписване на учебниците трае дълго време, а и се очаква македонците да навдигнат вой, когато се стигне до това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


224
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
12
 
6
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
До Анонимен 138 "Ама най мразим предателите" - това обяснява защо мразите себе си толкова много и нямате капацитет да си признаете грешките.
134
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
в същност, историята от оследните 70 години се губи на македонците и на българите.комунистите не желаят да си признават историческите грешки.
133
2
 
14
 
! Отговори
12.07.17г.Канал5 Мк преди 4 години
Цитирам г-н Вл.Перев в посоченото предаване:Бугарите имат илузии за нас,че лесно ке се справиме като еднородни бракя..гърците немат илузии,знаят дека с нас требе еднаж и остро..Накрая човекът завърши:....Договор с Гърция ке биде подпишан онака и под ония услови що ги бара Гърция. Единствени земи,коя нам ке ни помогнат да се омекнат условите са две държави Бугария и Америка.И единствена държава,коя ке се труди никогаш да не се подпише договорот с Гърция са блок от две държави Сърбия и Русия...
132
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
от "македонците" първи се отказаха българските комунисти, начело с Г Димитров.
131
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Злобното ганчовско племе не мрази само македонците.То мрази и гърците, и турците, мрази дори и себе си."Ама най мразим предателите
130
2
 
20
 
! Отговори
До Вкратце преди 4 години
Прочетете му коментара!Много точно! Благодаря!Наистина, този Пирин е за лудницата. Само да кажа, че след войната са най-тежките години за следвоенна Европа и са се разчиствали сметки, между хората, като са използвали времето и конюктурата. Да не забравяме колко престъпници са пуснати от затворите. Сега, малко драги ми "македонецо", забравяш кой ви направи такива, ами вашите толкова обичани сърби, със судействието на Великите сили. Да ви кажа тук не само Русия е виновна!
129
4
 
32
 
! Отговори
Българина преди 4 години
Австрия не е влязла в ЕС с австрийски! нито Белгия с белгийски. македонците са българи в област Македония. Не са съгласни няма ЕС! Какво има да се спори. Сащ са в дъното на раздора, а Русия си мълчи. Ако и двете скръцнат със зъби на макетата, за един ден ще станат българи всички без албанците.
128
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Злобното ганчовско племе не мрази само македонците.То мрази и гърците, и турците, мрази дори и себе си.
127
8
 
6
 
! Отговори
Аце Големиот преди 4 години
Калимера! Най-чистите македонци живеят в планината Хиндукуш и се наричат Хунзи! Тези самозванци от Пирин планина са монголо-татарско ***! Това е от мен!
126
4
 
24
 
! Отговори
честно преди 4 години
България беше единствената държава,която подкрепяше Македония,а македонци излязоха неблагодарни. Щом отричат българските си корени и че говорят развален български,смятам,че трябва да си измислят нова азбука. Азбуката си е българска и ние може да не искаме да ни я ползват. В случая гърците бяха прави,че поискаха да си сменят името на Северна и да ги накарат да махнат статуята на Александър Македонски от летището.Александър Македонски не е бил македонец,а грък.
125
16
 
4
 
! Отговори
Мапов преди 4 години
Когато българите се откажат от българщината,тогава и македонците ще се откажат от македонизма.Каквото значи едното...това и другото.
124
4
 
12
 
! Отговори
Ръгби Гешев преди 4 години
Северния пиринодонец да не мърда от там където е! Момчетата вече пътуват към него!
123
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Постигайте консенсуса да падат границите и да ходим да обарваме северномакедонките.
122
26
 
4
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
До 123 Ехооо, ПиринДругарю милицонер, преди да искате да провеждате разпит, първо ще се извините за престъплениета на българската държава срещу македонците в Пиринска Македония - за осъдените македонски партизани през 1946, за осъдените през 1947 в Неврокоп младежи, за обесените и затворени в концлагери през 1948 в Благоевград, за арестуваните, бити и затваряни стотици младежи, членове на ученически групи през период 1956 - 1980, за хиляди насила писани българи в паспортите им, и т.н. и т.н.
121
4
 
13
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Много руски микирета пишат тук и мъчат всячески да спрат Македония по пътя към ЕС и НАТО. Пиринчо е руски мишок!!! Свърши вашата дрогарииииии :)))))))))))))))
120
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До пирин, по голяма доказателство за това, че си българин от глупостите дето пише, няма :)
119
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бойко вече и историята ни продава, сичко което е за продан е на езгяха!
118
17
 
3
 
! Отговори
Пирин преди 4 години
До 112 Балкан Разбира се, който е твърде упорит и не се поддава на българизация го гоним, понеже не е лицеприятно за пред света да го вкарВаме отново в Белене. Комунистическите ви кратуни са БЕТОН !
117
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
като ги приемат в ЕС ще им изкипи и сръбския македонизъм.
116
4
 
22
 
! Отговори
Ехооо, Пирин преди 4 години
Ехооо. "Пирин", къде си бре? Искам да ми кажеш в кои години е основана Македонската държава и кога официално, но с документи, е имало кореспонденция с други държави?Ще чакам!