Зоран Заев: България ще признае македонския език!

Ние сме македонци и говорим македонски език, заяви той
12 дек 2019 20:00, Елка Василева
297
Зоран Заев: България ще признае македонския език!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква България да признае македонския език.

Заев заяви това след реакцията на БАН  в отговор на приетата от Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) "Харта за македонския език", в която са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като "македонски". БАН заяви, че официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език.

Още по темата

„В договора с България внимателно са записани двата народа поради въпроси, свързани с идентичността, а са подписани на македонски и български език съгласно конституциите на държавите. Това ясно показва, че България не е наясно с признаването на нашия македонски език. Това е въпрос, който трябва да решим чрез изпълнението на договора“, каза Заев, цитиран от  скопската медия A1 On.

Заев смята, че той като политик не може да скъса всякакви отношения с България и подчерта, че той не е такъв политик.

„Ако са европейци, ако се обявяваме за европейска демокрация, ценности и права, трябва час по-скоро да решим този въпрос. Аз мога набързо да кажа „Край, тук се прекратява всичко“, но аз не съм такъв политик. Не е това политиката, която водя. Чрез политиката на приятелство ще намерим решенията. Но ние сме македонци, които говорят македонски език. Със сигурност сме мултиетническа страна. Очаквам приятелска България да преодолее този въпрос и да го реши заедно с останалите въпроси, които се решават““, заяви Заев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
195
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По принцип, знам че моя глас не се брои, дори и на избори, но въпреки това ходя да си гласувам, та и тук ще си кажа:- НЯМА МАКЕДОНСКИ ЕЗИК. Това е диалект на българския език и няма какво да признаваме. Що не излезе този страхлив заек и да "заповяда" на гърците да им признаят диалекта? Ами щото там имат национално самосъзнание.А тука се надушиха с тиквата, че и двамата са крастави и големи комисионери, и давай - всичко минава.Та може и наистина да мине.Поредното национално предатество!
194
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някой да знае такъв световен прецедент - държава да трябва да признава някакъв език или диалект??????? С какво да го признае, с документ и печат ли?? Това да не им е 1944г когато от Масква им диктуваха и комунистите седнали на една маса в ракиджийницата на един манастир измислили нов език като в българския насвяткали сърбизми.
193
2
 
13
 
! Отговори
правилно преди 4 години
Първо ще признаем македонския,после тракийския,и накрая-шопския!За родопския и каракачанския ще мислим после!И така,кога започваме!?
192
5
 
6
 
! Отговори
Езичник преди 4 години
За какво точно е спорът? За съвременния език, който се говори и изучава в МКД, или за неговите чисто български исторически корени.Групаво е да отричаме съществуващ и признат език, ПРЕДАТЕЛСТВО е да не защитим българските корени на писмеността и славянсксите езици, включително руския...И къде сега е средата....
191
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе, Заев, няма как да ръкопляскаме на Югославските ви мантри. До 1944г всичко е Бг история- след това Сталинистко- титовска. *** ***!!!
190
1
 
6
 
! Отговори
Ъсан чистокръвния преди 4 години
И при нас в турция е така искат ромовете да се отцепват да имат отделет език но генетично сме едно а и ги мързи да четат и пишат
189
3
 
23
 
! Отговори
Внимание! преди 4 години
Ако признаем "македонския език" това ще е най-голямото предателство в 1400 годишната история на България!
188
5
 
30
 
! Отговори
Антон преди 4 години
Ако признаем, че има мкедонски език, утре ще ни откраднат изцяло историята. Само това чакат. За какво ги интересува да влизат в Европа, за да си показват колко са велики? С българската история. В коя действителност живеят ?
187
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заради това нагло изказване бат ви Бойко трябва да покани недоносчето тук и публично да му извърти два шамара,от които главата му да се зачерви като *** на мандрил!
186
3
 
42
 
! Отговори
Трайо преди 4 години
Континуитет от 45-а г., генеалогия - югославско недоносче.В Италия например има диалекти като неаполитанския и сардинския, които са така неразбираеми, че там учат италианския като чужд език. А те имат много по-здрав континуитет и генеалогия от македонското наречие, и въпреки това са си диалекти. Тези са по-малки от нас и не са в ЕС, затова те трябва да се съобразяват с нас. Вземат да се качват на главата вече. Ако България им признае наречието за език, това си е национално предателство.
185
2
 
16
 
! Отговори
БъденДен преди 4 години
Решението тиктака в утробата на самата Македония..с албанците начело там -до 30г, няма имаме вече спорове дали са западни българи..а и мераците на Сърбия и Гърция завинаги ще приключат..това ще е и най голямата нация на Балканите
184
1
 
28
 
! Отговори
Бонго преди 4 години
Абе тия съвсем са изтрещели, да учат албански език най добре,че тая измислена държава няма да съществува още дълго.
183
1
 
32
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
Ако признаем македонския език, това означава после и да се съгласим, че те са създатели на Кирилицата - нашата азбука. Това е толкоз просто и логично.
182
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
естествено, че мутрата ще го признае, само стойте и гледайте.
181
1
 
22
 
! Отговори
Гост+ преди 4 години
"Аз мога набързо да кажа Край" - ми да каже. Така сами ще си решат въпроса за влизане в ЕС.
180
25
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Признаването на "македонския" език ще е много добър тактически ход, ако не го направим ще си измислят собствена азбука и език като румънците само и само да се отдалечат от корените.
179
2
 
22
 
! Отговори
Ставрю преди 4 години
Тя стана една. Ако нашите управляващи оризнаят такъв език това щее предателство към България.
178
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Кога аз и всички бг учихме македонски език,че ви разбираме,и дори съм ви чел новинарски саййтове?! Диалекта на бг език,само дежурните предатели могат да признаят за език.
177
1
 
24
 
! Отговори
Bulgarin77 преди 4 години
Това ако стане ще е най голямото ни падение!
176
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Този Заев се оказа доста нагъл. Напомня ми на някого.