Зоран Заев: България ще признае македонския език!

Ние сме македонци и говорим македонски език, заяви той
12 дек 2019 20:00, Елка Василева
297
Зоран Заев: България ще признае македонския език!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква България да признае македонския език.

Заев заяви това след реакцията на БАН  в отговор на приетата от Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) "Харта за македонския език", в която са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като "македонски". БАН заяви, че официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език.

Още по темата

„В договора с България внимателно са записани двата народа поради въпроси, свързани с идентичността, а са подписани на македонски и български език съгласно конституциите на държавите. Това ясно показва, че България не е наясно с признаването на нашия македонски език. Това е въпрос, който трябва да решим чрез изпълнението на договора“, каза Заев, цитиран от  скопската медия A1 On.

Заев смята, че той като политик не може да скъса всякакви отношения с България и подчерта, че той не е такъв политик.

„Ако са европейци, ако се обявяваме за европейска демокрация, ценности и права, трябва час по-скоро да решим този въпрос. Аз мога набързо да кажа „Край, тук се прекратява всичко“, но аз не съм такъв политик. Не е това политиката, която водя. Чрез политиката на приятелство ще намерим решенията. Но ние сме македонци, които говорят македонски език. Със сигурност сме мултиетническа страна. Очаквам приятелска България да преодолее този въпрос и да го реши заедно с останалите въпроси, които се решават““, заяви Заев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 168 Докажи го ,че влашкият е измислен след 18век ,а не с приказки от 1001нощ!Северната част на Видинска област около 30села са влашки ,заселници през 16век,на местото на избягали българи на Запад,както и цялото подунавие на Сърбия ,дори до р.Морава!До преди 20тина години имаше стари хора които почти не владееха български и сръбски език !Интересно,и на тях ли западни агенти са им наложили измисленият език,та даже забравили българският?!
154
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименИ има документи, в които се вижда как българите не могат да се справят с нововъведения влашки език и пишат ту на Кирилица ту на Латиница с влашко-български думи,да не говорим пък ,че преди това Владислав Цепеш(Дракула),който основава Букурещ си е баш българин и се подписва със знака на Иван Асениевата династия.
153
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименВлахия е била българска област и власите до 18 век си говорят и пишат на български език, също както и Арбанашката област,българското и име е Арбанашка бласт и за това българите от там са ги наричали арбанаси.А албанците се появяват по-късно по тези земи,те са мистерия от къде идват точно.Докажи,че влашки език е съществувал преди 18 век,със сериозни факти от Средновековието,а не с измислени приказки от хиляда и една нощ.
152
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България не трябва да прави нищо защото е вече вътре в ЕС. Там, където Македония иска да влезе. Те ще се съгласяват с нас, а не обратното. Така правихме ние когато бяхме кандидат. Няма такъв клуб или място на света, което променя правилата си заради кандидат. Този господинчо има още много да учи за ЕС преди да влезе. Македония е една измислица - нашия език, национални герои, празници и т.н. Много е трудно да се преговаря с тази държава, където всичко е изкуствено и измислено.
151
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 152 Да,бе власите сигурно са баш българи и освен български влашкия не са владеели!Още през 16век влашкия започва да наделява над българския,в Румъния има надписи на влашки на кирилица още от 14век!Но тук става на въпрос за власите в Македония и Северна Тесалия,диалектът им доста се е различавал с езика на север от Дунава!Напълно е възможно те да са наследници на македонците ,а не скопани и гърци от Ю.Македония,които поне 70% са наследници на Анадола и на Понтийските гърци!
150
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Що нямаме един мъж на място в политиката, като Путин или Орбан, да се оправи веднъж завинаги с тия нагли макета...
149
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зоране, и ние от теб очакваме много неща, ама ти не ги изпълняваш!Македонски език - това е една пълна измислица! Също както и македонската история. Това е голата истина. Няма сега и да лъжем за да ти угодим на очакваниятаНаглец!
148
6
 
4
 
! Отговори
До 160 преди 4 години
Не сме баш славяни. Славяните са бели, ние сме се омешали с гърци и турци.
147
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МакедонскиНе се мислим нито за траки,нито за тюрки,а сме българи-славяни и се гордеем с това.Нашата българска история не е измислена,за разлика от съседите ни,които заграбиха български територии и насилствено им сменяха българския идендитет!
146
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 135Абе кога е била северна и централна Гърция "гръцка" преди 1830г.,че нещо не си спомням,от 1922г.,когато гърците от Анадола се преселиха в днешна Гърция?Там още от 5 век са живяли българи.Мога да ти изброя поименно всяка българска област от днешна северна и централна Гърция,начело с кой български болярин е била и са управлявали,до падането под Османско робство,мога и да ти кажа българските имена на селищата,преди да се преселят гърците от Азия в днешна Гърция и да ги сменят с гръцки имен
145
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Зоран Заев: България ще признае македонския език!-Да естествено, никой не може на сила да кара някого да бъде българин. Щом искат нека да бъдат сърби.... майната им!
144
1
 
8
 
! Отговори
Данков преди 4 години
Медиите в Скопие са изцяло сръбски, така че не се учудвайте.Аз се учудвам на нашата реакция, а тя е никаква.Давай да признаем измисления сръбско-македонски език, че най после да си напусна родината с мисълта че са ме продали.
143
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Неслучайно през средновековието ни е трябвало нещо такова като признание за царската титла и независимостта на държавата. Иначе сме били просто отцепници. Македонците са такива. Отцепници.
142
1
 
6
 
! Отговори
moje da si преди 4 години
може в такъв случай да си върнат Заефф и този Димитров българските паспорти и да почнат да говорят на македонски и да не мога да ги разбера какво говорят като се правят на интересни и повече Заефф да не чува за коли на НСО да го карат до скопидже.
141
2
 
4
 
! Отговори
До 152 преди 4 години
За това говоря. Фалшива история.
140
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименСтига писа и ти глупости,власите са си българи и до 1861-1865 година са говорили и писали на български език,дори са поставяли знака на българската царска династия Асеневци в писмата си,през 1822 година навлизат западни шпиони и през 1865 година им сменят българския език и Кирилската азбука с латинска.
139
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Каква е разликата между език и диалект? Аз мога да се обявя за софиянец по народност и да заговоря на софийски "диалект". Гледа се историята. Ако имаш фалшива история не си истински етнос. Ако крадеш чужда история си просто крадец без история.
138
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 135Ти пък откъде ги извади тези гръцки "царе",като единственото държавно образование тогава е било само Одриската държава,други държави не е имало на Балканите тогава изобщо?Откриват типични тракийски гробници,с типични тракийски предмети+погребения и си ги пишат гръцки.А българската църква и то с изображение на български владетел я направили "византийска",ей това им е "историята".
137
2
 
14
 
! Отговори
хаха преди 4 години
северно макадонски език съществуващ от 1 година, македонски не съществува :D
136
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Къв Македонски го е подгонил тоя. До преди да дойдат Комунистите на власт същият език го е говорила цела бг бе заец. Има села в бг забравени от бога в които говорят същият език бе заяц. И на тях ли да признаем Македонския език. Македонски език не съществува Заяц.