Зоран Заев: България ще признае македонския език!

Ние сме македонци и говорим македонски език, заяви той
12 дек 2019 20:00, Елка Василева
297
Зоран Заев: България ще признае македонския език!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква България да признае македонския език.

Заев заяви това след реакцията на БАН  в отговор на приетата от Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) "Харта за македонския език", в която са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като "македонски". БАН заяви, че официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език.

Още по темата

„В договора с България внимателно са записани двата народа поради въпроси, свързани с идентичността, а са подписани на македонски и български език съгласно конституциите на държавите. Това ясно показва, че България не е наясно с признаването на нашия македонски език. Това е въпрос, който трябва да решим чрез изпълнението на договора“, каза Заев, цитиран от  скопската медия A1 On.

Заев смята, че той като политик не може да скъса всякакви отношения с България и подчерта, че той не е такъв политик.

„Ако са европейци, ако се обявяваме за европейска демокрация, ценности и права, трябва час по-скоро да решим този въпрос. Аз мога набързо да кажа „Край, тук се прекратява всичко“, но аз не съм такъв политик. Не е това политиката, която водя. Чрез политиката на приятелство ще намерим решенията. Но ние сме македонци, които говорят македонски език. Със сигурност сме мултиетническа страна. Очаквам приятелска България да преодолее този въпрос и да го реши заедно с останалите въпроси, които се решават““, заяви Заев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
175
11
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 4 години
Хахахааааааа, колкото и да плащат от руския посоль на *** ***, нищо няма да направят. Македония е в НАТО и ЕС, чрез България.
174
3
 
16
 
! Отговори
ДС преди 4 години
Зайко Байко. Ако това стане мухоБойко си заминава бе брат. Ние сме продажни и прости ама чак толкоз прости не сме.
173
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Зайо Байо не сме победена , по-лошо УДУПЕНА
172
2
 
32
 
! Отговори
Зайо Байо преди 4 години
Нещо не разбирам защо все ние трябва да признаваме нещо. Да не сме победена във нещо страна, като сме с такъв неадекватник за премиер?
171
2
 
28
 
! Отговори
Готин преди 4 години
Преди да признаем македонският език, трябва да се замислим за националната ни сигурност. Македонският език е близък с шопският. В едно бъдеще време, хипотетично е възможно да се иска ,,шопска,, автономия!!!
170
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Във вардарска и егейска Македония е проведен истински геноцид и е прочистено всичко българско, така че не бива да се учудваме от позицията на местните, което НЕ означава, че трябва да отстъпваме от историческата истина.
169
6
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Все едно немците да кажат,че има източен и западен немски език.Македония е част от България,която ни е отнета.Ами западните покрайнини и те ли отделен език ще кажат,че имат?Всички територии отнети на България освен да си измислят собствени езици.Тия македонци не разбраха ли,че насила са ни разделили?Там са си българи!
168
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тоя е луд!
167
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не сте се изразил коректно другарю Заев - вие сте северомакедонци и говорите северомакедонски език. А македонския език е писмено-регионална норма на българския език. Синтаксиса и морфологията на северомакедонския език са донесени в капсула от планетата Марс.
166
1
 
13
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Анонимен в македонския език както и в сръбския има 50% латински букви и сега ако влезете в македонска църква дори по иконите им има " " та за каква кирилица говорим това че в Скопие име 60000 испански евреи и 40000 дйонмета които се опитват да съсипват българщината от векове не значи че няма кой да ги спре най после а този заев е баш от тези банди...
165
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До МакеВъпросът не опира до МНЕНИЯ. Има закони на лингвистиката, които не могат да се прескочат с измислици. Езиците се развиват според определени правила! Аз съм учил лингвистика и знам какво говоряМакедонският език е измислен и изкуствено създаден. НЯМА такъв език. Изкуствено в македонския бг диалект сърбите налагат промени, които да го отдалечат от бг - има документи за това, има ЛИНГВИСТИЧНИ доказателства! Всичко друго са лъжи и пропаганда!
164
18
 
7
 
! Отговори
Маке преди 4 години
За да ви бъде ясно на много от вас, според споразумението между Гърция и Северна Македония, терминът Македонци (граждани на С.Македония) остава същият, като и Македонски език (език на Северна Македония).Дори в Windows 10 езиковият етикет е МКД Macedonian (North Macedonia).Целият свят няма проблем по този въпрос, освен хората в България.
163
2
 
6
 
! Отговори
Българите преди 4 години
До ДодоНЕ СМРЕ МАКЕДОНЦИ и НЯМАМЕ НИЩО ОБЩО с това жалко племе от мързеливи, страхливи и подли ппутьовци !!!
162
4
 
7
 
! Отговори
Додо преди 4 години
Самата концепция да има независима "македонска" държава, отделна от България е болестотворен антибългаризъм! "Македония - Север", или както и да се нарече там жалкото държавче-отроче на антибългарския, антихристиянски Коминтерн трябва да бъде оставено да се саморазпадне. Всичко друго е национално предателство, гавра с кръвта на хилядите македонски Българи, загинали за Родината и недопустимо за България!
161
1
 
6
 
! Отговори
Васка Дойчева преди 4 години
Зоране, па ща си ти?
160
13
 
6
 
! Отговори
Маке преди 4 години
Македонският език беше един от трите официални езика в бивша Югославия (сръбски, словенски и македонски) и присъства в ООН от 70-те години од XX век. Македонският език има свое историческо развитие и е признат от международната езикова общност.
159
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАми погледни грамотата за основаване на Букурещ,тя си е на чист старобългарски,както и всички останали документи от Влашко и изобщо на север от Дунав,освен че се е подписвал и със знака на Асеневци.
158
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименАми нали ти казах,представи документи някакви от този 16 век,защото аз не знам да има такива,но видях документи при въвеждането на влашкия,как хората не могат да се справят с него и им е трудно да го възприемат в началото,защото е нововъведен език,а печатите им са пак на български език.
157
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 169Не са могли да се справят,защото след 1860г.им налагат непозната латиница,както и многобройни думи от италианският и френският език на мястото на славянски или близки до славянският думи!Но съществуването на влашкият език е безспорен факт!Вл.Цепеш е търсел приемственост от царска династия и затова се е търсел връзка с Асеневци,и не само той!
156
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 164Ами това са глупости,при чехите и немците също има местни хора с кафяви очи или с кестенява коса,това да не би да означава ,че не са чехи-славяни или немци?Това са пълни глупости.Още на старите средновековни описания(книги) има рисунки и се вижда,че сред българите има свелокоси,червенокоси и кестеняви,дори до тъмнокестеняво.Не всички са били синеоки или русоляви.