Зоран Заев: България ще признае македонския език!

Ние сме македонци и говорим македонски език, заяви той
12 дек 2019 20:00, Елка Василева
297
Зоран Заев: България ще признае македонския език!
Зоран Заев. Снимка: архив, Reuters

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев очаква България да признае македонския език.

Заев заяви това след реакцията на БАН  в отговор на приетата от Събранието на Македонската академия на науките и изкуствата (МАНИ) "Харта за македонския език", в която са конструирани исторически и езикови аргументи в защита на официалния книжовен език на Република Северна Македония като отделен самостоятелен език с континуитет и генеалогия, определян в Скопие като "македонски". БАН заяви, че официалният език в Република Северна Македония е писмено-регионална норма на българския език.

Още по темата

„В договора с България внимателно са записани двата народа поради въпроси, свързани с идентичността, а са подписани на македонски и български език съгласно конституциите на държавите. Това ясно показва, че България не е наясно с признаването на нашия македонски език. Това е въпрос, който трябва да решим чрез изпълнението на договора“, каза Заев, цитиран от  скопската медия A1 On.

Заев смята, че той като политик не може да скъса всякакви отношения с България и подчерта, че той не е такъв политик.

„Ако са европейци, ако се обявяваме за европейска демокрация, ценности и права, трябва час по-скоро да решим този въпрос. Аз мога набързо да кажа „Край, тук се прекратява всичко“, но аз не съм такъв политик. Не е това политиката, която водя. Чрез политиката на приятелство ще намерим решенията. Но ние сме македонци, които говорят македонски език. Със сигурност сме мултиетническа страна. Очаквам приятелска България да преодолее този въпрос и да го реши заедно с останалите въпроси, които се решават““, заяви Заев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


297
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
135
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 139Северомакедонците нямат нищо общо с древните ,но и за днешните гърци обитатели на Ю.Македония е доста спорно дали имат нещо общо с древните македонци!Теорията ,че власите в Македония са истинските македонци е най правдива!Повечето от тях са преселени в Румъния след 1920 год.А, днешните гърци в Ю.Македония в болшинството са преселници от Анадола .След гръцката катастрофа от 1922г.,турците гонят ,1,6млн.гърци ,повечето заселени в Северна Гърция ,на местото на българи,турци,власи!
134
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще ви признаем за задния си двор
133
2
 
8
 
! Отговори
ВО ИСТИНА ВЪЗКРЕСЕ преди 4 години
ЗАЕШКИ А ВИЕ ШЕ ПРИЗНАЕТЕ ЛИ БУГАРКИЯ ЕЗИК И КОГА ШЕ СПРЕТЕ ДА НИ ВИКАТЕ ЧЕ СМЕ ТАТАРИ
132
2
 
9
 
! Отговори
да преди 4 години
да спират да учат тука на български, за да се докопат до Евро диплома и да спират да говорят на чист български, за да вземат Евро паспорт. да си ходят в скопия или сърбия.
131
1
 
10
 
! Отговори
... преди 4 години
той щял да решава... ? хаха не може ли Областният управител на Благоевград да му се скара на тоя кмет на скопje да се вземе в ръце. да не говорим колко баница е ял и яде от България и този промит мозък.
130
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Старата македония е във днешна северна Гърция столицата и е била град Пела . Ние сме по близо и със пълно право между другото можем да кажем че ние сме тяхни наследници не някакви скопяни които никога не са имали нищо абсолютно нищо със древна македония .
129
4
 
10
 
! Отговори
135 преди 4 години
На палеа еленика . Филип и Александър са се смятали за част от гръцкият свят на всякъде са разнасяли гръцката колтура,архиктектура ,обичаи, език,богове и всичко. Те са били царе на тогавашна Гърция. Тогавашна македония и днешна нямат нищо общо те дори не са на същото географско място даже и със римската тема македония не са .Тия са измислени някакви си ,то няма нито историческо нито някакво логично обяснение те са някакви луди ,как да ги обясняваш тия работи на шизофреници
128
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изобщо самата историческа област Македония,никога не се е намирала на мястото на днешната географска област Македония,а е била на север от Истамбул, в днешна Турция.Всичкото ви е грешно,всичко,няма да признаем измисления през 1944 година македонски език.
127
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе и германците са европейци, ама не са признали австрийския език, нито пък австрийците казват, че немският е австрийски!!! Само тези некъпани българи-македонците-искат все нещо да делят и да доказват. Кажете си, че имате комплекси и си признайте, че сте българи. Ето това ще е европейска демокрация... А дотогава нито България, нито ЕС ще има нужда от вас.
126
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Някакви надписи на " македонски" във гробищата на Филип и на другите гробове от 3 век п.н.ера??някои да знае на какъв език???
125
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заев ,скривай се заешката си дупка и повече не говори глупости!Няма да ви признаем измисления "македонски" език,който е български диалект.
124
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Щото критикувате закакво ни е армия за какво са ни още 8 самолета . Да ги пръснем от бои за тва и тия и оная очиларка смрадлива дето се заврел във някои бункер в белград и само претичква да реве на пупин
123
1
 
14
 
! Отговори
РВ преди 4 години
ц,няма да го признаем. Кво ще ни направите?
122
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи занапред македонските студенти ще трябва наравно с африканските, да учат една година български в ИЧС, преди да започнат да учат в нашите университети. Австрийците са били империя, и понеже не са комплексари, не претендират за австрийски език. Заев вижда само пред носа си. След едно поколение само ще е обезлюдена страната му, албанците ще са мнозинство, подобно в БГ индийците. Нека историците от цяла Европа признаят македонски език, и ние ще приемем тази позиция. Да не ставаме за смях.
121
1
 
5
 
! Отговори
Данков преди 4 години
До АнонименНикой не цака никой.Признахме Косово разбира се, трябва само мръсно на сърбите да правим....и пак не е достатъчно.За османлията, що си още в България ве мой, отивай при великия си Ердоганчо, кво чакаш а само ни плюеш.Сега ми светна, чакаш да ни завладеят, има да чакаш моето момче....хаха
120
9
 
4
 
! Отговори
Тъй, де! преди 4 години
Боко щом е подписал договора, значи е признал!
119
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лошото с македонците е, че като им подадеш пръст ти отхапват ръката. България като им признае езика, утре ще кажат, че български всъщност няма и ние говорим на македонски. Ще последват и други претенции.
118
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Заев,сърбоман,много нагъл ставаш,ще гласуваме за ВМРО,да влязат и в европарламента и да ви удрят вето непрекъснато,докато не признаете истината,че измисления от Коминтерна "македонски" език е всъщност български западен диалект.
117
1
 
15
 
! Отговори
НЕ на сепаратизма ! преди 4 години
На всички е добре известно как през 1945 г. по заповед на Тито бяха конституирани в рамките на Югославска Република Македония нейните азбука и литературен книжовен език. Ето защо няма основания тази езиково-книжовна норма да бъде валидизирана като "македонски език" за целия географски регион, а единствено като езиково-книжовна норма на Република Северна Македония.
116
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я па тоя сърбоман!Не,няма да признаем изкуствената Коминтерновска измишльотина "македонски" език!