Над 5000 мигранти атакуваха Гърция през нощта, 100 са задържани

Местните жители спират лодките с бежанците
Обновена: 2 мар 2020 12:55 | 2 мар 2020 12:45, Камелия Цветанова
98
Над 5000 мигранти атакуваха Гърция през нощта, 100 са задържани
Снимка: БГНЕС

Хиляди имигранти продължиха да се струпват през изминалата нощ на гръцко-турската граница. На извънредно заседание гръцкото правителство обяви нови извънредни мерки заради ситуацията, като в следващия месец няма да  приема молби за убежище, а нелегално влезлите в страната ще бъдат депортирани, съобщи БНР.
 
Над 5 хиляди мигранти направиха опит и тази нощ да проникнат от турска на гръцка територия. Арестувани са близо 100 души, които се преминали по река Марица. Срещу тях е повдигнато обвинение за нелегално преминаване на границата. Гръцката армия започва днес военни учения по границата и е забранено преминаването на хора, съобщават от министерството на отбраната на южната ни съседка.

Още по темата

Съветът за национална сигурност, ръководен от премиера Кириакос Мицотакис, реши да се засилят силите по охрана на сухопътната и морска граница.

"Срещу Гърция се упражнява асиметрична заплаха", заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас. На извънредното заседание на Националния съвет за сигурност се взе решение за прехвърляне на военни и полицейски части от вътрешността на страната към сухопътната граница с Турция и на островите в Егейско море.
Всички мигранти, които нелегално са преминали гръцката граница, остават без право на политическо убежище и се депортират обратно, реши правителството на южната ни съседка.

Силите на гранична полиция и специалните части за борба с безредиците отблъскват със сълзотворен газ мигранти, които ги замерват с камъни. Фермери блокираха с трактори пътя на мигрантите.

Напрежение има и на Егейските острови. На остров Лесбос, където успяха да пристигнат около 500 мигранти, жителите блокираха пътищата към бежанския лагер.

Цивилни групи охраняват достъпа до няколко пристанища и не позволяват на лодки с мигранти да достигнат брега. Властите се страхуват от саморазправа на гърците с чужденците.

Надеждите на Атина са в извънредната среща на първите дипломати на страните от ЕС. В гръцката столица пристига председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който утре с премиера Мицотакис ще посети граничния район в Еврос.Президентът на Франция съобщи, че страната му е готова да помогне на Гърция, за да се избегне хуманитарна и миграционна криза.

На турско-българската граница няма напрежение но към границата между Турция и Гърция се отправят нови и нови хора.

Мигрантите от Истанбул тръгват от два квартала - афганистанци от „Зейтинбурну“, а от „Фатих“ - хора от Близкия изток и Северна Африка. Същевременно напрежението в сирийската провинция Идлиб, заради което Турция обяви, че отваря границите си към ЕС, се покачва.

100 000 души са напуснали Турция към 19:40 снощи, съобщи в „Туитър“ турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

В интернет са публикувани снимки и клипове как групи бежанци успяват да се прехвърлят през оградата на гръцко-турско граница или да я срежат с ножици. ГКПП „Пазаркуле“ остава затворен, на него са издигнати барикади от гръцката полиция.

Правят се и множество опити за достигане на гръцките острови по море от областите Чанаккале и Измир, но силният буреносен вятър, който на турски се нарича „лодос“, затруднява малките гумени лодки.

Поривите на вятъра на моменти достигат до 70 км/час и има силно вълнение. Гръцката брегова охрана поврежда двигателите на лодките и резервоарите им с гориво, като по този начин не им позволява да продължат своя път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако Ердо пусне 2-3 милиона наведнъж ще падне границата на Гърция - ХАХА !
17
1
 
15
 
! Отговори
Факт! преди 4 години
Няма да бъдат спряни на запад учет децата си още в дома а после и в даскало че ония са равни че запада дължи прореса си на тях и тн. Всичко е в следствие на феминизацията която поставя децата си от еваната страна на леглото.Като са решили да се самоубиват тяхна работа.Ама да не ми минават през България само.Дабги взимат директно със самолети.
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркел иска и тя като Борисов да прави помен с чужда баница - много ги обичат тия чукала, но някой друг да се разправя с тях и да плаща....
15
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На остров Лесбос, където успяха да пристигнат около 500 мигранти, жителите блокираха пътищата към бежанския лагер.===Иронично е, че точно на Лесбос хората са толкова "тесноскроени"
14
0
 
3
 
! Отговори
1234 преди 4 години
Това им е целта да ги задържат и да останат....
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Мечката заигра ли у комшиите, значи ще заиграе и у нас!
12
1
 
37
 
! Отговори
А бе преди 4 години
До АнонименБалканите да не са кучешко прескакало?Ако Меркел си иска мигрантите-да ги товари направо от Истамбул!Ако не ги иска-да не ни принуждава ние да ги приемаме!Знаем им джендърските номера!
11
2
 
30
 
! Отговори
Опа преди 4 години
Нека да влязат бежанците, но да ги настаняват в затворени лагери. Както е било в Хитлерово време. Разделят мъжете и жените, за да не размножават, децата им ги дават по приемни семейства. Хранят ги, поят ги, а бежанците съответно бачкат до откат. И да видим до кога ще идват афганистанци, иранци и т.н. Така е справедливо ! Ако един европеец отиде в Афганистан дали някой ще му дава социални помощи и т.н. - не. А защо ние да им даваме ? Дядовците ни за какво са се трепали по войните ?
10
2
 
24
 
! Отговори
Ужасна преди 4 години
Тук трябва да се включи цяла Европа, не само Гърция и България.
9
3
 
20
 
! Отговори
Ха-ха преди 4 години
До SichtpunktДалновидна политика е да се готвиш за война,а да преговаряш за мир!Тиквената политика е сваляне на гащите!
8
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм за балканските държави да направят транзитен коридор за мигрантите директно към Западна Европа, която в момента мълчи и се прави, че не е вкъщи.
7
2
 
43
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Това е нашествие срещу Европа,сравнимо с това от 13-14 век.Следователно мигрантите са легитимна цел и трябва да бъдат отблъснати с всякакви средства!
6
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Атака на зомбита!
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Плюс един застрелян!
4
22
 
8
 
! Отговори
Sichtpunkt преди 4 години
Благодарим Ви господин Борисов за това, че по нашата граница няма подобно чудо!БЛАГОДАРИМ ВИ ЗА ДЪЛНОВИДАТА ПОЛИТИКА!
3
0
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А ЕС продължава да мълчи.ЕК продължава да мълчи.Меркел продължава да мълчи.фон Лайен продължава да мълчи.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нямам идея как САЩ и Русия не са се скарали за тези учени.
1
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На снимката виждате инженер и иноватор в медицината.