Над 5000 мигранти атакуваха Гърция през нощта, 100 са задържани

Местните жители спират лодките с бежанците
Обновена: 2 мар 2020 12:55 | 2 мар 2020 12:45, Камелия Цветанова
98
Над 5000 мигранти атакуваха Гърция през нощта, 100 са задържани
Снимка: БГНЕС

Хиляди имигранти продължиха да се струпват през изминалата нощ на гръцко-турската граница. На извънредно заседание гръцкото правителство обяви нови извънредни мерки заради ситуацията, като в следващия месец няма да  приема молби за убежище, а нелегално влезлите в страната ще бъдат депортирани, съобщи БНР.
 
Над 5 хиляди мигранти направиха опит и тази нощ да проникнат от турска на гръцка територия. Арестувани са близо 100 души, които се преминали по река Марица. Срещу тях е повдигнато обвинение за нелегално преминаване на границата. Гръцката армия започва днес военни учения по границата и е забранено преминаването на хора, съобщават от министерството на отбраната на южната ни съседка.

Още по темата

Съветът за национална сигурност, ръководен от премиера Кириакос Мицотакис, реши да се засилят силите по охрана на сухопътната и морска граница.

"Срещу Гърция се упражнява асиметрична заплаха", заяви говорителят на правителството Стелиос Пецас. На извънредното заседание на Националния съвет за сигурност се взе решение за прехвърляне на военни и полицейски части от вътрешността на страната към сухопътната граница с Турция и на островите в Егейско море.
Всички мигранти, които нелегално са преминали гръцката граница, остават без право на политическо убежище и се депортират обратно, реши правителството на южната ни съседка.

Силите на гранична полиция и специалните части за борба с безредиците отблъскват със сълзотворен газ мигранти, които ги замерват с камъни. Фермери блокираха с трактори пътя на мигрантите.

Напрежение има и на Егейските острови. На остров Лесбос, където успяха да пристигнат около 500 мигранти, жителите блокираха пътищата към бежанския лагер.

Цивилни групи охраняват достъпа до няколко пристанища и не позволяват на лодки с мигранти да достигнат брега. Властите се страхуват от саморазправа на гърците с чужденците.

Надеждите на Атина са в извънредната среща на първите дипломати на страните от ЕС. В гръцката столица пристига председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който утре с премиера Мицотакис ще посети граничния район в Еврос.Президентът на Франция съобщи, че страната му е готова да помогне на Гърция, за да се избегне хуманитарна и миграционна криза.

На турско-българската граница няма напрежение но към границата между Турция и Гърция се отправят нови и нови хора.

Мигрантите от Истанбул тръгват от два квартала - афганистанци от „Зейтинбурну“, а от „Фатих“ - хора от Близкия изток и Северна Африка. Същевременно напрежението в сирийската провинция Идлиб, заради което Турция обяви, че отваря границите си към ЕС, се покачва.

100 000 души са напуснали Турция към 19:40 снощи, съобщи в „Туитър“ турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

В интернет са публикувани снимки и клипове как групи бежанци успяват да се прехвърлят през оградата на гръцко-турско граница или да я срежат с ножици. ГКПП „Пазаркуле“ остава затворен, на него са издигнати барикади от гръцката полиция.

Правят се и множество опити за достигане на гръцките острови по море от областите Чанаккале и Измир, но силният буреносен вятър, който на турски се нарича „лодос“, затруднява малките гумени лодки.

Поривите на вятъра на моменти достигат до 70 км/час и има силно вълнение. Гръцката брегова охрана поврежда двигателите на лодките и резервоарите им с гориво, като по този начин не им позволява да продължат своя път.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До цинник - зелените също гонят парите, само пред народа говорят друго.
57
1
 
9
 
! Отговори
Велики славяни преди 4 години
Абе отивайте във Дубай бе хора! Там е пълно с пари и небостъргачи! А и всички сте мюсюлмани! Откъде накъде в Европа, уважаеми бежанци? Какво ви свързва с Европа не ми е ясно?
56
1
 
6
 
! Отговори
Циник до 62 преди 4 години
"това не им попречи да окупират северна африка близток, сирия, ирак индия, ... през 19ти век"------------------Лошия бял колонизатор си тръгна... И какво направиха шаказулусите със свободата и независимостта си??Започнаха - там където колонизатора ги беше спрял - да се избиват взаимно!Вие" левите "... Зелените... - сте по-зле и от Грета Тунберг (тя поне гони слава и пари)А вие гоните ходжата - да ви учи на Корана!
55
0
 
12
 
! Отговори
Циник преди 4 години
Граждани блокират пътищата към бежанските лагери на Лесбос, и не позволяват на лодки с кандидатЛежанци да акостират в пристанищата!И те ли са Динковци... Или са граждани нежелаещи да издържат с труда си, ислямски орди нахлуващи нелегално и нагло в татковината им. Получили право на престой в мюсюлманска Турция - африкански, афгански, и азиатски алахогъзници се стремят към сърцето на християнска Европа.Кога ще избухне тлеещия вулкан Европа - не е ясно.Но, че така не може да продължава - е ясно
54
4
 
4
 
! Отговори
до велики славяни преди 4 години
Французите, англичаните и останалите европейски народи не принадлежат нито културно нито цивилизовано нито религиозно но това не им попречи да окупират северна африка близток, сирия, ирак индия, ... през 19ти векЗатова айте у лево
53
1
 
19
 
! Отговори
Велики славяни преди 4 години
Всички сирийци, афганистанци и т.н към Дубай, Абу Даби и Азербайджан! Нали са голямата работа и с небостъргачи! Пък и са мюсюлмани! Откъде накъде в Европа?
52
1
 
20
 
! Отговори
Велики славяни преди 4 години
Тези хора не принадлежат нито културно, нито цивилизовано, нито религиозно към Европа! Да ходят във Дубай, Абу Даби, Азербайджан при небостъргачите! Стига толкова!
51
5
 
1
 
! Отговори
До55 преди 4 години
Върховния ти главнокомандващ ще направи това което му наредят от бсп/бкп и господарите в Москва.Той е последния човек в държавата който трябва да се занимава с това.Нито има пълномощия нито е годен.България е парламентарна република За такива въпроси са отговорни вътрешен и военен министър и мин председател.
50
1
 
10
 
! Отговори
Велики славяни преди 4 години
Откъде накъде ще идват в Европа? Да ходят във Дубай и Азербайджан! Нали и там има небостъргачи
49
3
 
20
 
! Отговори
сс преди 4 години
Пълна подкрепа за Гърция и гръцкия народ.
48
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направете им директен коридор към Германия. Баба Шмъркъл ще ги посрещне лично на границата
47
3
 
24
 
! Отговори
Един от Панагюрище преди 4 години
Затваряй границата и обща мобилизация! Военно положение и върховният главнокомандващ Румен Радев знае какво да направи! Край на клякането пред Ердоган. Потомците на българите прокудени от Одринска Тракия първи ще скочат, ние потомците на Априлските въстаници - също. Вън тая ислямска ***! Съюз на балканските народи, които помнят робството и ятагана, незабавно споразумение за помощ с Австрия, Унгария, Чехия, Словакия, Полша. Стига брюкселска политкоректност. Гърция и Кипър ще ни подкрепят.
46
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Стреляййййй на месо
45
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Меркел ханъм и лудия Ердоган са трафиканти на "бежанци".Те създоха този бизнес със съдбите на хората.
44
0
 
17
 
! Отговори
Икономисть преди 4 години
А с тва нарстване на населението на Запад и то в градовете който е с много по-малка територия от Азия и Африка ще доведе до нови заболявания и такива пандемии които ще са неконтролируеми.Ако този коронавирус се лекува с лекарства за хив които са бая скъпи и ако пламне кой ще финансира скъпите лечения на хора които са не един или двама а десетки хиляди.Като прибавим и тези емигранти и безразборният секс в Европа и последващите заболявания ще доведе до фалит на всяка здравна система.ЕС е свършено.
43
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
аа, не не! В демокрацията няма такива неща като Гърция за гърците и България за българите. В демокрацията има мултикулти и свобода на движение на хора, стоки и капитали! Мюсюлманите се заселват където искат, нали така ни учат демократите. Айде да идват
42
1
 
19
 
! Отговори
Политкоректен преди 4 години
Дефиницията на сирийски бежанец е мохамеданин от която и да било точка на света, който иска да живее за сметка на европейска държава, паразитирaйки и създавайки огромно поколение, пак за сметка на държавата-гостоприемник, възползвайки се от местните жени и имайки защита от еврейски фондации, като Отворено Общество на Сорос, които го поставят над законите на страната-гостоприемник.
41
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много е просто - край на лицемерието и ЕС казва, че повече тюрбани няма да приема. Ирак, Афганистан имат демократично избрани правителства. 2/3 от Сирия вече и под контрола на законния президент там - следователно бежанци няма! Щом няма европейски войски по нашата и гръцката граница и при отказ на omnagъцuтe да се върнат обратно в пустошта им - употреба на оръжие - от пистолет до морски оръдия!
40
0
 
15
 
! Отговори
Икономисть преди 4 години
Европейските държави бавно ще се превръщат в гета цели градове които ще се издържат само от продажба на наркотици оръжие и проституция спинът ще върлува а без лекари и фармацевти химици бавно но славно *** европейци ще изчезват и така ще залязат западноевропейските държави.
39
0
 
18
 
! Отговори
Икономисть преди 4 години
Само ми е чудно как в държави като Франция и Германия с население 70-80 млн което е застаряващо става въпрос белите местни които са имали о омат малко деца образовани на високо ниво как ще изхранват хем нарастващият брой пенсии хем нарастващият брой нискообразовани мигранти които вместо Рафал и Мерцедес правят дюнери тоест продукти с ниска добавена стойност и как ще им взимат високи данъци като те и не печелят.Как здравните им системи ще издържат с нарастващ брой пенсии.