БАН: Северномакедонски български е езикът на съседите ни

Говорят писмено-регионална норма на българския, а не отделен език
94
БАН: Северномакедонски български е езикът на съседите ни
Снимка: БГНЕС

Официалният език на Северна Македония е вариант на българския - твърдението е на  учени от Българска академия на науката и университетски преподаватели, които събраха своите изследвания в специализирано книжно издание.

В своята същност македонският език остава югозападна писмено-регионална норма на българския, а не отделен език, категорични са авторите, цитирани от БНР.

Още по темата

Историческите сведения и резултатите от многобройни научни изследвания дават основания на родните учени да твърдят, че: "Официалният език в Република Северна Македония не е различен от българския и няма по-ранна история от 1944-та година", отбеляза д-р Ваня Мичева.

Това, че официалната писмена норма има статут на вариант на българския език, не ѝ пречи да изпълнява функцията на държавен език, език на образованието и литературата в Северна Македония.

В подкрепа на своето становище авторският колектив привежда редица аргументи от езиково, историческо и културно естество, които се основават на резултатите от многобройни научни изследвания.

Д-р Анна Кочева от Института за български език обозначава езика на Югозападната ни съседка като северномакедонски български.

"Това не означава, че ние предявяваме териториални претенции към една или друга страна, така, както впрочем немският се говори и в Германия, и в Австрия, и в Швейцария и никой не говори за австрийски или швейцарски език. Говорят за швейцарски немски, австрийски немски“, посочи тя.

Ръководителят на проекта проф. Васил Николов уточни, че позицията на експертите е, че това, че  хората там говорят на вариант на български език, по никакъв начин не означава, че те им казват: "Вие сте българи".

"Етническото самосъзнание е нещо, което всеки сам определя", коментира той.

Затова от Академията на науките обозначават официалния език на Югозападната ни съседка като северномакедонски български.

Учените призовават за стриктното придържане към обективната научна истина без политизация.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


94
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
24
 
! Отговори
АМИ , ПРАВИЛНО! преди 4 години
КАКВО ИМА ДА СЕ ПАЗАРИМ ТОЛКОВА С КОМШИИТЕ , КОГАТО НА ВСИЧКИ Е ЯСНО , ЧЕ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК Е "БАЗИСЕН" , ЗА ЦЯЛОТО СЛАВЯНСКО НАСЕЛЕНИЕ НА БАЛКАНИТЕ ?!!ДОРИ РУСКИЯ ЕЗИК -- Е ВАРИАНТ НА СТАРОБЪЛГАРСКИЯ ЦЪРКОВЕН ЕЗИК!ИЗОБЩО НЕ СИ СТРУВА ДА ИМ СЕ ВРЪЗВАМЕ НА ГЛУПОСТИТЕ , КОИТО СЕ ТИРАЖИРАТ ОТ РАЗНИ ВРАЖДЕБНИ НАМ МЕДИИ!
26
1
 
14
 
! Отговори
бай Иван преди 4 години
Както са чипосани нашите комунисти от спец службите на СССР,така и македонските българи от ФСРЮгославия! Превилегиите променят манталитета на интересчиите! Христо Ботев точно описва "В името на парата,продава си жената...."
25
1
 
22
 
! Отговори
Най-после преди 4 години
тия да тръгнат в правилната насока, стига отстъпване по тия въпроси, даже и те си знаят вътрешно от дека са по произход.
24
2
 
0
 
! Отговори
GG преди 4 години
Домашно за вкъщи !
23
3
 
33
 
! Отговори
Барселона преди 4 години
...БРАВО.....И това да бъде постоянната позиция на БГ....
22
7
 
14
 
! Отговори
Преди няколко часа преди 4 години
качихте отзив за тази книга.Разбрахме, че днешните учЕни се придържат към наложилата се през последните 75 години традиция - да се навеждат така, че да угодят на онзи, който в момента е кукловод на бедната ни татковина.Ана Кочева уверява, че не претендираме за териториите, които ни бяха отнети чрез несправедливи следвоенни решения.Васил Николов успокоява свако и бако, че насила наложеното от сръбски учЕни "самосъзнание" е определящо за народностната принадлежност на населението на Сев. Макед.
21
0
 
29
 
! Отговори
СеверноМакедоноид преди 4 години
Тез първо беха българи,сетне станаха южни србе,после станаха вардавци,после пък югославени станаха,след това македонци,антични македонци,северно македоноиди и в крайна сметка си останая булл *ит.
20
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ако си изчистят езика от сърбизми ще стане още по-разбираем.
19
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В България езикът е източно български македонски...
18
7
 
54
 
! Отговори
Српски урви у Скопие преди 4 години
Една дъщеря може да се отрече от майка си с "държавен вестник" и да си смени името, това обаче не променя факта на биологичното родителство. В акта й за раждане винаги ще пише - "Северна Македония родена през септември 1944 г. от Майка България. Изродена от сръбски акушер и дадена за осиновяване и дресировка на УДБА-та, с основна цел - ако не може да забрави, то поне да намрази майка си. Крайна цел - превръщане и ползване като сръбска крува!"
17
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Те че говорят българско наречие е съвсем ясно.Но кой знае защо хич не им се нрави този факт.Искам да ги попитам това, което някога един техен сънародник от Банско - Паисий Хилендарски - беше попитал:"Поради что се срамите да се наречете болгари?"
16
0
 
6
 
! Отговори
Аз мога. преди 4 години
Да живея с това.
15
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да направят БГ(Мк) и БГ, като различните разновидности на английския
14
7
 
35
 
! Отговори
една българка преди 4 години
Македонският език е български език с правописни грешки.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Никой от богатите държави няма полза от примирие и обединение.За тях е важно да се поддържа огъня и да се ръчкат дърва в него.После се вкарва армията, тя продава малко демокрация и прави една военна база да поддържа огъня.Справка: бивша Югославия.Така се прави.
12
3
 
9
 
! Отговори
ВЪПРОС преди 4 години
Как се пише времето по Северозападна Македония , как се оправят с Посоките ?*Днес в Северосеверосеверосеверозападна Македония ще вали Дъжд , в Северосевероизточнасеверосеверосеверо Западна .....
11
7
 
29
 
! Отговори
История не от 1944г. преди 4 години
Говорим един език със "северомакедонците"!Не е проблем този език да го наречем и "северомакедонски",но уви държава Северна Македония има едва от 1944 год. и никога преди.Както си признаха "северните макета",древна Македония е гръцка държава,с която нямат нищо.Държава България има вече1350 г. и точно Цар Борис е пратил св.Климент да въвежда старославянски книги и в Сев.Македония и България едновременно,защото сме били една държава с име България.Та как да се казва общия ни език.. по старшинство?
10
3
 
11
 
! Отговори
Да, .... преди 4 години
Аз като истински всезнайко напълно вярвам в тезата, че има и ще има МАКЕДОНСКИ ЕЗИК.С нетърпение очаквам появата на македонско-български-македонски речник.Да, ние имаме и необходимост от един добър разговорник: македонско-български-македонски.Смятам, че в най-близко време трябва в СУ да приемат студенти, например по 10-тина по македонска филология. Ние българите имаме нужда от специалисти по македонска филология.
9
6
 
15
 
! Отговори
Деян преди 4 години
Открийте Америка БАН,то е ясно на всички,че в Македония говорят на български
8
5
 
6
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 4 години
Северномакедонците говорят Български Език . Хората им дадоха примери - Американски Английски и Австралийски Английски , Мексикански Испански и Швейцарко Немски , Френски и така нататък .Но тук трябва да се сложи точка . Северномакедонците и Северномакедонските Институции се залепиха за България като *** с Незаконно Дете и казва че Детето е от Българин , за да взима Издръжка до Живот .А Никога България не е имала Претенции към Северна Македония .