В Сърбия скочиха: Българите си присвояват сръбския език!

В Белград видяха претенции към сръбското езиково пространство
Обновена: 26 май 2020 07:33 | 25 май 2020 13:12, Елка Василева
525
В Сърбия скочиха: Българите си присвояват сръбския език!
Снимка: архив, БГНЕС

Сръбски вестник публикува материал, в който се твърди, че България проявява претенции и си присвоява част от сръбското езиково пространство.

„Последният ход на Българската академия на науките /БАН/ припомня старата сръбска народна пословица, че вълкът козината си мени, но нрава си – никога. Това не се случва за първи път и българите не са единствените, които имат претенции към сръбския език“.

С тези думи сръбски лингвисти коментирали издаването от БАН на книга, в която се говори за българския корен на говорите в краищата от Дунав до Гевгели и от Копаоник до Тимок, Пчиня и Охрид, което представлявало пряка претенция към сръбското езиково пространство. За това пише сръбското издание „Новости“.

Предупреждението за това било отправено от сръбското дружество от Скопие „Спона“, което се обърнало към комисията по стандартизация на сръбския език в Сръбската академия на науката и изкуството с апел да помогне в защитата на сръбския език и сръбската идентичност в тези райони.

„Българите не са единствени, но те правят това непрекъснато независимо в какви политически отношения с нашата държава са“ , каза за „Новости“ д-р Срето Танасич, председател на комисията.

А д-р Слободан Реметич, който се занимава с изучаване на диалектите, пояснява, че голямата част от сръбската територия, която българите пословично си присвояват, принадлежи към Призренско-Тимошката диалектна област.

Според Реметич българските претенции са неоснователни, тъй като районът на планината Копаоник съхранявал езикови ценности, които са съвсем чужди на българския език. Освен това в мрежата на Сръбския диалектоложки атлас са включени 7 села от Северна Македония, в които се говори сръбски език и хората имат сръбска национална принадлежност, твърди сръбският учен.

„Българите правят това отдавна и след известен застой отново се развихриха – предупреждава Реметич. – Те пословично си присвояват цялата Призренско-Тимошка, тоест сръбската едноакцентна диалектна област, преминавайки понякога и през Морава, като един детайл е особено показателен. През 2001 г. Институтът по български език на БАН с финансовата подкрепа на фондацията „Сорос“ публикува Български диалектоложки атлас, в който не са включени говорите от Призренско-Южноморавския диалект от района на Косово. Враня – да, Призрен – не, а става дума за един и същи говорен тип“, казва сръбският учен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


525
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
375
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Славяни НЯМА!!!! Славянството е измислица на Русия през 17 век.
374
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоС невежи психари ,без елементарни познания по история,няма да се занимавам,толкова!
373
2
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
както няма етнос "балканци".Много сме "балканците",но сме българи,гърци,сърби..да не ги изброявам.Така и словените-както ти сам цитира-били са не един род...Та СЕГА той би написал нещо такова:-"От всички балкански родове най-славни са били..българите".И НЕ се "гавря" с името на книгата,напротив:-Изговарям го с гордост и самочувствие!
372
3
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Анонимен"славяни" е дума,която НЕ е съществувала в старобългарския език! Това е ОСЪВРЕМЕНЕНОТО звучене !Имало е "словени".А значението на "словени" е.."надарени със слово".(нещо такова)."Историята" НАИСТИНА е "СЛАВЕНОбългарска",виж транскрипцията в оригиналния текст!И да,славянски племена е имало ,но за тях се говори като за славянски племена,а НЕ са наричани "БЪЛГАРИ"!!!!Българите сме си отделно.Ако сме били славяни,защо ще ни нарича "българи"?"славянин" като етнос НЕ съществува!
371
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоЕто ти цитат от "История славЯнобългарска" на Паисий и повече да да не се гавриш с името на тази книга:"От целия славянски род най-славни са били българите, първо те са се нарекли царе, първо те са имали патриарх, първо те са се кръстили, най-много земя те завладели. Така от целия славянски род били най-силни и най-почитани и първите славянски светци и просияли от българския род и език, както и за това подред написах в тая история"
370
3
 
28
 
! Отговори
България е велика преди 3 години
България е велика, защото фактически е създала Русия като и е дала и азбуката и християнската вяра и така е направила от безпросветното руско племе народ.
369
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПроСоТоСлавЯнобългарска е историята,това,че ти не познаваш звуковете и старите Кирилски букви от старобългарския език и Азбука,нас тая работа не ни интересува,"История славянобългарска"е точния превод на Паисевата история,той я е написал специално заради такива като тебе,които оплюват българо-славянския ни произходТя не е написана като история,а като книга,чрез която да вдигне духа на българина и да се бори срещу фанариотството,погърчването,срещу което е негодувало населението на Балкана
368
8
 
4
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Нема ядове брачя сърби ни смо с вас брачя да е живела Сръбия !!!!! Косово ие Сърбия !
367
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те сърбите днес пишат на шльокавица, за какво присвояване говорят?
366
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименБаш матрицата се съмнявам да е българския,защото още от Бронзовата ера има славянски племена и народ в Европа,но първата славянска Кирилица,писменост и книжнина със сигурност сме създали.
365
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изобщо истина ли са тези глупости горе от статията? Сръбския език е груб,и звучи много примитивно на фона на бг език. Всички славянски езици са произвели от стробг език,и затова днес ние като се заслушаме разбираме за какво се говори на другите славянски езици, бг език е матрицата на славянските езици.
364
1
 
9
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
изобщо,балкански дивотии..Но така е..Както казва Паисий:-"Искаш ли да видиш като на театър играта на тоя свят, промяната и гибелта на големи царства и царе и непостоянството на тяхното благополучие, как господстващите и гордеещите се между народите племена, силни и непобедими в битките, славни и почитани от всички, внезапно отслабваха, смиряваха се, упадаха, загиваха, изчезваха чети историята и като познаеш от нея суетата на този свят, научи са да го презираш."
363
4
 
10
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
Кирил и Методий са създали ГЛАГОЛИЦАТА!!!!!"КИРИЛИЦАТА",както НЕПРАВИЛНО е НАЗВАНА,е създадена от Климент Охридски "под егидата" на цар Борис.Така че всъщност става въпрос за "БЪЛГАРИЦА",но...инерцията е голяма.па и друго:-Паисий е написал "История СЛАВЕНОбългарска",НЕ "славянобългарска"!"СЛАВЕНО"-от "СЛАВНА" история....НЕ от "словене"-демек,сегашното "славяни"..Разбира се,той споменава славянските племена,но те всички са "в кюпа" на БЪЛГАРСКАТА държавност и идентичност,докато се отделя
362
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Прочетете историята на Сърбия: Основател на първата средновековна сръбска държава, позната и наричана още с името Рашка, е Стефан Неманя. Той е първият сръбски владетел и основател на династията на Неманичите. Управлява в края на 12 век.Та те в 9 век са нямали държава, били са племена, подвасални на България и Византия, какви претенции за език и писменост може да имат...!?!
361
2
 
25
 
! Отговори
U96 преди 3 години
Цитирам какво пише французина Daniel Montiglio, историк на Балканите - "Първата българска империя поръчала и въвела българска азбуката през девети век. Българите са горди да използват кирилицата, защото това е най-големият геополитически проект на тогавашното мощно българско царство. Това позволило да се разпространи българското влияние из целия славянски свят, главно чрез религиозните писания". За каква Сърбия ми говорите, за каква Моравия и още па-малко Коминтерското отроче, Македония.
360
0
 
2
 
! Отговори
До 372 преди 3 години
АВТОРИТЕ българи ли са ?
359
1
 
19
 
! Отговори
чичо преди 3 години
"Братя" сърби,не сме забравили как ни ударихте в гръб!Да славяни сме,но не сме прости.Четете Вазов какво е написал за крал Милан.
358
5
 
6
 
! Отговори
SILANCE преди 3 години
До Анонимендругарю, хубаво е да престанете с тези славяни, за да не ви се смея нормалните хора. Комунделите, като всички двойкаджии, хич не се интересуват, че набедените за славяни народи пишат на латиница.
357
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просветете се първо какво се случва между България и Византия тогава, и как по този повод императора заповядва на К и М да напишат азбука на българите. Западните славяни са далече, боли го византиеца за тях. Освен това пишат на друга азбука, както и днес.
356
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква Моравия, бе хора, какви славяни....! Посочете кои западни славяни пишат на кирилица? Що си смучите от пръстите полуистини и откровени лъжи!?