Приемаме еврото за официална валута най-рано през 2023 г.?

Според правилата престоят в чакалнята на еврозоната трае поне 2 г.
10 юли 2020 07:00, Анисия Иванова
167
Приемаме еврото за официална валута най-рано през 2023 г.?
Снимка: Pixabay

Ако България влезе в Клуба на богатите държави, тя ще приеме еврото за своя официална валута най-рано през 2023 г. След 13 г. членство в Европейския съюз България очаква финално решение за влизане и в еврозоната, стана ясно вчера.

Присъединяването на България и Хърватия към ERM II се очаква да бъде част от дневния ред на видеозаседанието на министрите на финансите от Европейския съюз. Традиционно форматът ЕКОФИН се събира ден, след като Еврогрупата проведе собствено заседание.

Още по темата

Вчера агенция Ройтерс се позова на четири източника, близки до преговорите, според които двете държави получават официално зелена светлина за присъединяването към т.нар. "чакалня за еврозоната". Официалното обявяване пък се очаква през уикенда, когато борсите не работят, за да се елиминират пазарни спекулации.

А късно снощи ръководителят на Еврогрупата Мариу Сентену потвърди, че и двете държави имат голям прогрес, но отказа да съобщи дали има окончателно решение по въпроса, съобщи БНР.

„България и Хърватия работят за изпълнение на ангажиментите си за присъединяване към ERM2 и банковия съюз. Мога да кажа, че и двете отбелязаха значителен напредък и че на този етап свършената работа е значителна. Днес не е време да се правят съобщения, но прогресът е сигурен“, каза той.

Конвергентните доклади на Европейската комисия и Европейската централна банка са част от предварителния дневен ред на финансовите министри. За да се получи одобрение за присъединяване към ERM II, трябва да са съгласни всички държави от еврозоната и Дания - единствената страна, която е член на валутния механизъм, но не използва единната европейска валута.

България тръгна по пътя към въвеждането й официално през 2018 година, а Хърватия - година по-късно. Сега София и Загреб са на път да направят една от най-важните крачки по пътя към еврозоната. Освен политическото одобрение, пред двете страни е поставено условието и за влизане в тясно сътрудничество с банковия съюз. Именно там идва и намесата на Европейската централна банка.

И не само - престоят в т.нар. "чакалня" трае поне 2 г., изисква се местната валута да не прави огромни отклонения в курса си спрямо еврото, като възможните колебания се определят от ЕЦБ.

За България обаче това е формално, тъй като левът е фиксиран към еврото чрез валутния борд, а и по-рано през годината парламентът реши, че този курс няма да бъде променян до влизането ни еврозоната, когато официалното платежно средство в България ще бъде еврото. Най-ранният възможен срок за това е 2023 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
7
 
10
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 години
Гледам, брюкселските *** пак не са си взели хапчетата:"Минимална заплата в Западна европа - 1800 евро месечно" - дай линкИли другия с "имперските амбиции на путин" - опорката на нато дето се доказа, че е лъжа - даже холандският премиер трябваше в оправдание да каже, е л"лъжата в политилата не е грях".Ценности.
38
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сега беше лесно. Путин взема телефона и изкомандва нашия тиквoч започвай да ми строиш газопровод към Сърбия за твоя сметка и тиквoча изпълнява. След влизането в еврозоната няма да може да се бърка така лесно в общата европейска еврокаса. Това е причината да се вие на умряло от привържениците на руската рухла.
37
6
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
досега бяхме най бедни, а сега вече и поробени, губиш независимостта си и си тотално подчинен на чуждите интереси,а те не са се загрижили за нас.Не е нормално да се дадат на една шайка такива правомощия да разполага с цялата държава и по такива големи въпроси да има ли държава България или не да се произнася една мутра, а целокупния бг народ от 100% *** да се остави така в ръцете им.
36
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки алпинист или даже обикновен планинар знае, че изкачването е по-лесно от слизането или от продължително пребиваване в планината. Не виждам писания с поука от Великобритания, т. е. с поука, че в договора освен за влизане трябва да се разработва и модел за излизане. Единственото място, от което се влиза без опция да се излиза, е гробът.
35
11
 
13
 
! Отговори
до 37 преди 3 години
Момче бе,колко време сме в еврогейския съюз!?!Ти нещо добро усетил ли си да се случва?Аз щото не!Еврото ще ни сложи и кръста отгоре.
34
6
 
18
 
! Отговори
просперитет ГРОБ преди 3 години
Заплата от 400 евро е чудесна, особено и когато цените вече са закръглени към по-високата стойност!
33
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Големият проблем на еврозоната е че руснака няма да може повече да краде от българския бюджет. Там го стяга най-вече чепика руснака... пардон валенката.
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глобалната мафия бавно но сигурно завзема света. значи стартитат еврото от днес и значи че вече и господ не може ни помогне. каквото си надробят българите да си го сърбат, явно че ролята на надупени роби ни харесва. РИП.
31
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каквото и да стане, поне няма да мисля разтривалият тодоровите ушаци кофпомпаджия. Надиплил е евраците в чекмедженцето и му дреме на кюлчетата.
30
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
журналист :- какво общо взето правите за да подобрите положението в България ?активист :- това което е общо , вече е взето .
29
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еврозоната, Ф-16, натрапването на АЕЦ Белене, натрапването на Турко-балкански поток, натрапването на провалени русофили за коментатори по българските телевизии, плащането на нискочели *** да пишат срещу ЕС и САЩ всичко това е жестока геополитическа битка за излизането на България от крадливите лапи на руската мечка.
28
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗЕЛЕН ЧОРАП - УПРАВЛЯВА МАФИЯ, МАФИЯ Е ПРОКУРАТУРАТА- ТЕ КРАДАТ, КРАЖБИТЕ СА В ОГРОМНИ РАЗМЕРИ, ГОВОРЯ ГО ВСЕКИ ДЕН И ЕТО СЕГА В НЕДЕЛЯ ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ ЩЕ ПРИЕМА БЪЛГАРИЯ В ЧАКАЛНЯТА- ЩО НЕ ЧУВАТЕ МЕН А СЛУШАТЕ МАФИЯТА- ТЕ КРАДАТ БЕ А БГ Е БЛАТО, БЛАТО, ЗАЩО ПРИЕМАТЕ БЛАТО В ЕВРОЗОНАТА....И СЕГА БЛАТО ЛИ СМЕ ИЛИ СМЕ ИЗПЪЛНИЛИ ВСИЧКИ ИЗИСКВАНИЯ НА ЕЦ БАНКА НА ЕВРОПЕЙСКАТА КОМИСИЯ, КОИТО НИКАК НЕ СА ЛЕКИ...
27
6
 
14
 
! Отговори
Тони Мигусмукаро преди 3 години
На мафията и е много по изгодно вече да имаме евро.Тва е!Прехода свърши,и ние с него!
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Нещата са толкова ясни, че си руска подлoга че не може да бъде по-ясно.
25
9
 
10
 
! Отговори
Ин то дъ Трап преди 3 години
Краят.Много много жалко.
24
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЛЕД КАТО ВЕЛИКИЯТ ИКОНОМИЧЕСКИ ГУРУ РУМЕН ГЕЧЕВ- МИНИСТЪР НА ИКОНОМИКА И ФИНАСИ 1995/1997Г В УПРАВЛЕНИЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ КРАДЦИ- ФАЛИРА 16 БАНКИ, ДОКАРА 1ДЛ ДО 2965ЛВ, А МИН ЗАПЛАТА ДО 1.8ДЛВ ЕСЕНТА НА 1997Г БЕ ВЪВЕДЕН ВАЛУТЕН БОРД, КОЙТО ЗАВЪРЗА БГ ЛЕВ ЗА ГЕРМАНСКАТА МАРКА/ОБАЧЕ ДА СЕ ЧУДИ ЧОВЕК ЗАЩО НЕ ЗА РУБЛАТА/, А ПОСЛЕ ЗА ЕВРОТО- ТА НАШИЯТ ЛЕВ МНОГО ОТДАВНА Е НЕРАЗДЕЛНА ЧАСТ ОТ ЕВРОТО, А В БНБ ЕДНИ 24 МИЛИАРДА ЕВРО ГАРАНТИРАТ ЦЕЛОСТТА НА ВАЛУТНИЯ БОРД, А В НЕДЕЛЯ БГ ЩЕ БЪДЕ ПРИЕТА В ЧАКАЛНЯТ
23
8
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ще е краят на играта за България. Трябва да има референдум. Не може престъпната клика да си управлява така самосиндикално
22
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Национална валута-елемент от националната независимост.
21
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20Премери си температурата, англичаните никога не са боравели с евро. Или ти участваш само като дезинформатор в руската кампания срещу еврото?
20
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
арестите не са случайно точно днес, това "активно мероприятие" режисирано от мутрата Бою е насрочено именно за днес за да отклони вниманието от вкарването ни в еврозоната и дефакто необратимото унищожаване на БГ, сложиха ни примката на шията. Не случайно борисов каза че ще направи така че който и да дойде след него да не може да измъкне БГ от примката.След герб и потоп. Странно е че българите не разбират в какво ги въвличат с еврото, нещата са толкова ясни и прозрачни и нормален човек не би се оставил доброволно да го вкарат в капана. самото "влизане" иска техническо време от около 2г, така че