Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонската земя

Публикацията предизвика множество реакции в РСМ
1286
Путин: Славянската писменост дойде при нас от македонската земя

Честитим на братския македонски народ Деня на светите Кирил и Методий, който се чества като държавен празник.

"Днес в Русия е празник – Денят на славянската писменост, а писмеността дойде при нас именно от македонската земя – Владимир Путин", пише в туит на посолството на Русия в Скопие, съобщи БГНЕС.

Още по темата

"Невъзможно е да се оцени значението на Светите Кирил и Методий за развитието на славянските езици, включително руския и македонския. Трудно е да си представим много от най-големите богатства на световната литература без писмеността, която ползваме, благодарение на солунските братя", се казва в втора публикация на руското посолство в РС Македония.

Публикацията предизвика множество реакции, вариращи от благодарност към „братския руски народ”, че „винаги е на правилната историческа страна”, до призив за признаване независимостта на църквата и подигравателни постове относно „татарите” и „българите, които се държат като бивша ревнива приятелка”.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1286
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
904
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кирилицата е създадена в Преслав. Константин Преславски, книжовната школа, една от няколкото, които създава българският цар Борис I, за просвещение на българите. България приема официално православието, и ръкоположен патриарх, в 870 година, с официален език- славяни български църковен,, на кирилица, първа от всички славянски народи, които изграждат своите държави, няколко века по-късно от нея.
903
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първо няма славянска писменост защото няма славяни те се появяват ненадейно след съветската окупация. Няма нито един славянски артефакт намерен на бг територия. Това е тракийска писмесменост в която са добавени гръцки символи от Кирил и Методий. Колкото и съветската пропаганда да иска да обезличи историята ни артефактите доказват друго.
902
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1027 Учениците на Кирил и Методий, преобразуват глаголицата в кирилица, удобна за българите и по-лесна за превеждане, и преписване за първи път, на църковно български, в България. Българският цар Борис I, създава няколко книжовни школи, за целта. В Охрид изпраща Климент, Наум твори в Преслав, където се смята, че е създадена Кирилицата.Глаголицата се запазва по-дълго в Охридската школа и прилежащия й регион, сегашна РСМ, което доказва, че кирилицата не е създадена там.
901
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чудя се тоя Путин кога намира време от убийства да се занимава с езикови проблеми...Сврел се е в бункера и реди ли реди букви...Голям..
900
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1032 Луйко, Луко, когато е създадена кирилицата- 9 век, славянските народи не са имали държави, единствената държава тогава, е била България, след Византия, която изпраща светите братя, да посветят тези народи. Великоморавският княз изгонва учениците на Кирил и Методий, които не доживяват, да изпълнят тази мисия, измъчва ги жестоко и след глад, и страдания, те се добират до България, където българският цар БорисI, ги приема най- адушно, и им създава условия, да просвещават българите.
899
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1025 "Омразата на руснаците/ Кремъл /, към България, е продиктувана само от едно неща, а то е, превръщането на България в руска сфера на влияние, независимо, от добрите дела на българите към Русия, те не ги виждат. Не искат, да ги видят.Това не иска, да види и петата колона на Русия в България-БСП и компания.
898
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Родна реч оооомайна сладка!
897
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Госпожа Митрофанова, бе принудена, от обстоятелствата, които вече излязоха от контрол и в образованите среди, забелязаха, как невежеството и примитизмът на северомакедонците, и на купените от тях, западни лидери, взема застрашителен замах.Че това е един огромен балон, който се надува и който ще се спуска върху главите, на създателите му. Не на последно място, да се подмаже на българите. Абсурдно е, тя да заема позицията, която има посолството на САЩ у нас, а шефът й Путин, да говори небивалици.
896
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя буламач между македонско и българско е сготвен по руска рецепта! Не ща ни един руски турист в България! Не мога да ги дишам!
895
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отдавна повтарям че Путин мъти водата между българско и македонско по всички възможни начини!
894
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1036 Луйко/луйка, сърбите казват на неука ***/, учебниците, печатани в Хърватия са български, но са отпечатани в Хърватия, защото, по времето на османското робство, само там е имало печатница. Много е просто, надявам се, да го разбереш. Авторите им са българи, братя Миладинови, Пърличев...
893
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Без държавата България, първото българско царство, кирилицата нямаше, да бъде създадена. Приносът на българската държава, за създаването на кирилицата, фундаментът, върху който славянският свят е изградил език, култура, приобщаване към християнството и развитие, е огромен.
892
17
 
4
 
! Отговори
Loyko преди 2 години
Не само писменоста и езика ни идва от Славянските народи,ами и първите истински учебници в нашите училища след турското рабство са превод от Хърватските. Колкото и да бягаме от истината,тя все повече ни застига. Нашата истина и прочит на историята е само за вътрешна консумация.Не можем да излъжем света,а само себе си.
891
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При второто посещение на папа у нас, Той каза, че България е родина на кирилицата, което е по-важно, от това което казва Путин.
890
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1034 Има, но само на думи. РСМ не е готова за европейско членство, зависима е все още, от Белград и Москва, и западат знае това.
889
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кагебеецът Путин демонстрира необразованост и арогантност, точно в негов стил. Създаването на една азбука, кирилицата, особено, ако е продължение на друга-глаголицата, с взаимстване от гръцката, е сложен и дълъг процес. Той не може, да се извърши, на земята, в някоя колиба, или бедна къща, обор за животни, а само в държава, чийто лидер, да се разпореди и организира, създаде условия за тази цел.Това предполага наличие на администрация средства и разбира се, желание от негова страна.
888
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблемът е не какво е казал путин ,а защо мълчат новите управляващи
887
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А фигуранта мълчи и се излага в брюксел
886
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вярно, не е вярно, С. Македония има подкрепата на САЩ, всички страни в ЕС и сега от Русия
885
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омразата на Путин и руснаците към България е без основание.Миналия век България не е обявявала война на Русия и на СССР.След като България е обявила неутралитет, Русия напада България и руската войска е разбита при Тутракан.Втората световна война СССР обявява война на България на 5 септември 1944г. България не е изстреляла нито един куршум срещу СССР. И изведнъж Румъния, която е изпратила войски на източния фронт се явява страна победител прз ВСВ, а България е победена.