Падналият в Загреб дрон летял 560 км, без Хърватия и Унгария да го засекат

Летателният апарат е руско производство, но не е ясно чий е
11 мар 2022 14:34, Елка Василева
91
Падналият в Загреб дрон летял 560 км, без Хърватия и Унгария да го засекат

Летателният апарат, който се разби в Загреб снощи, е с военен дизайн и е руско производство, но не се знае дали е собственост на руската или украинската армия, каза днес пред репортери в Париж хърватският премиер Андрей Пленкович, цитиран от Хина.

Той допълни, че е обсъдил инцидента с министрите на вътрешните работи, на отбраната, с вицепремиера по сигурността, с президента на страната, с кмета на Загреб и с премиера на Унгария.

Още по темата
Тази нощ летящият апарат се разби в квартал в Загреб, като предизвика силен взрив. Ранени няма. Падналият обект образува кратер в земята. Има повредени няколко паркирани автомобила.

Дронът е влязъл от Унгария и според унгарския премиер Виктор Орбан е навлязъл в страната от Румъния.

Не можем да кажем защо се е стигнало до инцидента - заради грешка или загуба на контрол, каза Пленкович, като допълни, че дронът е летят над Хърватия няколко минути преди да се разбие в Загреб.

Свързахме се с украинските власти, за да разберем дали знаят как този дрон е долетял чак до Загреб. Със сигурност ще положим максимални усилия да разберем защо е дошъл и се е разбил в Загреб, каза Пленкович.

Националният съвет за сигурност съобщи след заседанието си днес, че безпилотен военен летателен апарат е навлязъл в хърватското въздушно пространство от Унгария със скорост 700 км в час и е летял на височина 1300 метра. Съветът допълни, че се води разследване и ще бъде информирана НАТО, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Случилото се означава, че голям дрон е летял най-малко 560 километра, без да бъде засечен от въздушната отбрана в Хърватия и Унгария, като и двете страни са членки на Алианса.

Военни експерти от онлайн списанието „Военна зона“ казаха, че вероятно става дума за разузнавателния дрон от съветската ера Ту-141 „Стриж“, който трябва да се е повредил сериозно и е прелетял над Унгария, преди да се разбие в Хърватия. Според тях Украйна е единственият известен в момента оператор на Ту-141.

Кметът на Загреб Томислав Томашевич каза, че парчета от летящия апарат са разпръснати на няколко места. Той допълни, че властите разследват случилото се и според първоначалните данни става дума за инцидент.

Хърватският президент Зоран Миланович оцени днес като "сериозен инцидент" падналия тази нощ в Загреб дрон и допълни, че случаят се разследва.

 "Става дума за сериозен инцидент! Разследва се как този обект е бил толкова много време във въздуха – 40 минути в Унгария и 7 в Хърватия, а не е забелязан и свален," каза Миланович на пресконференция.

Миланович допълни, че хърватските радари са засекли въздушния летателен апарат, но нищо не е могло да се направи за толкова кратко време.

По думите му  обектът е долетял от Украйна и е паднал в Загреб, защото е останал без гориво.

"Гражданите трябва да бъдат спокойни, хърватските власти са в контакт и с НАТО, а за детайли по случая ще бъдат допълнително информирани“, каза Зоран Миланович.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


91
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
29
 
! Отговори
Тъй преди 2 години
Става нещо голямо във Украйна
56
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от бучене в небето .Чувам ги през има няма 10-15 Мин.То направо страшно какво е това.
55
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ахехехехе Честната е по-голяма от въпросния дрон ТУ141.
54
0
 
54
 
! Отговори
късметлии преди 2 години
ах, само да беше минал през БеГе-то , така щяхме да го целим със чертежи на F16....
53
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези държави имат ли нещо като ПВО или са спали .
52
2
 
18
 
! Отговори
ахехехехе преди 2 години
До Анонимен 46 ЧЕСНА та е малък ГРАЖДАНСКИ самолет.И вътре в Кремъл да кацне,не е опасно.Що не пишете,че пилота специално е отишъл да позрдави тогавашния генсек?А пък вече бойния дрон и МИГ са друго нещо.А за подводницата ,още СССР беше,като изплува до статуята на свободата що не пишете?
51
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ехххх,ако ни бяха под ръка ония осем Ф-ки одма щяхме да го прихванем,да ударим едно рамо на мамалигите и да го гътнем това фърчило,ама на,немаги йощ пущините!
50
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При конфликта в Сърбия дойде цяла ракета😇
49
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нема да се плашите деца,НАТО гарантира за вашата сигурност денонощно,по тия ширини птичка не може да |В|ръкне,па останало някой заблуден дрон или недай боже ракетка.
48
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Освен самолетите искам и американски радарни станции. Руските налични у нас и в държавите около нас са слепи. Не искам руски бомби да ми падат по главата. Можеше дрона да тръгне и към нас, бас държа, че турците щяха да го засекат.
47
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
мишпко в бункера е ясен, а ми великото нато с илядото пеленгации, станции оператори и шабове го изтърваха през 3 държави. даже и още не са разбрали кво става.
46
13
 
9
 
! Отговори
Медиум преди 2 години
Искате ли да се хванеме на бас, че до месец ще започне ТРЕТА СВЕТОВНА ВОЙНА ?? Евреите в САЩ се правят на много хитри, но не се знае как ще свърши тая трета световна война, може да се превърне в ЯДРЕНА и тогава Путин нарочно ще изпепели Исрел, макар виновниците да са в САЩ !
45
4
 
0
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Ето четете:https://bg.rbth/history/330947-kak-suvetski-mig-ubiva-belgiiski-fermerhttps://pan.bg/view_article-49-521666-Panbg-predstavya-syvetski-mig-23-bez-pilot-se-razbi-v-belgiya-predi-30-godi.htmlhttps://pogled.info/svetoven/evropa/neupravlyaem-polet-predi-30-godini-mig-23-izletya-v-belgiya-bez-pilot.106386
44
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха ха ха ,че те украинците с техника от съветският съюз правят руснаците смешни вече 2 седмици.Мишокът в бункера постоянно се подмокря вече
43
16
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 43 то видяхме памперсите за кого са?Той се крие в бункер и има ботокс. А от 2 седмици му ги сменят три пъти на ден
42
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малиии,три натовски държави не са могли да засекат един дрон,а ако Путин им пусне от невидимите ракети?
41
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хубаво че на това праисторическо фърчило са му свършили батериите или горивото,защото току виж можеше да прелети чак до Бъкингамският дворец!
40
4
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Туй е по-голям резил от Чесната де се приземи на Червения площад. Смятай реактивен кошник да не засечеш. За чий че п плащаме вноска на НАТО ве? За онез мър лов ци де сенклатят пред камерите и мрънкат колконе велик алианса ли?
39
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами пак лъжете читателите си (малкото останали) - БПЛА е изстрелян близо до Одеса, а това прави почти 1000км, прелетял е над 5 държави (3 от които НАТОвски) и се е пльоснал в Загреб! Четете бе хора, преди да пишете. С претенции сте!
38
2
 
30
 
! Отговори
запознат преди 2 години
Не ме изненадва! Четете по време на студената война един Миг-23 стигна почти до Брюксел без пилота и се разби в една ферма щото му свърши горивото!!! Пилота помислил, че двигателя му е повреден и катапултира над ГДР и самолета продължава сам над ФРГ и пада в Белгия. Ако имаше достатъчно гориво можеше и до Ню Йорк да стигне.