Преди точно 23 г. започнаха бомбардировките на НАТО срещу Югославия

Те продължиха 78 дни, загинаха 2500 цивилни, от тях 89 деца
24 мар 2022 10:55, Елка Василева
90
Преди точно 23 г. започнаха бомбардировките на НАТО срещу Югославия
Снимка: архив, БГНЕС

Днес се навършват 23 години от бомбардировките на НАТО срещу Съюзна Република Югославия, които започнаха на 24 март 1999 г. и продължиха 78 дни, съобщават сръбските медии.

Сърбия бе нападната като носеща отговорност за хуманитарната катастрофа в Косово, а непосредствен повод бяха събитията в Рачка и неуспехът на преговорите за бъдещия статут на Косово, които бяха водени в Рамбуйе и Париж.

Началото на въздушната операция на НАТО бе дадено в 19.45 часа на 24 март 1999 г. Деветнадесет страни от НАТО започнаха бомбардировките от кораби в Адриатическо море и от четири военновъздушни бази в Италия. Първо бяха  бомбардирани противовъздушната отбрана и други военни обекти на югославската армия в Прищина, Батайница, Белград, Младеновац и други места.

По данни на министерството на отбраната на Сърбия по време на въздушното нападение на НАТО са убити 2500 цивилни, сред които 89 деца и 1031 членове на армията и полицията. Ранени са 6000 цивилни, от които 2700 деца и 5173 войници и полицаи, а 25 души и до днес се водят за изчезнали.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви снощи, че няма оправдание за агресията на НАТО през 1999 г., но че ако той бе на мястото на Слободан Милошевич, би постъпил по-различно, съобщава вестник "Политика".

"След няколко дни бих прекратил това, било с подаване на оставка или нещо друго. Твърде дълго е 78 дни да се осакатява страна, която нямаше шанс да се  защити и да се чака някой друг да ни помогне, но ние знаехме, че никой друг няма да ни помогне", заяви Вучич в интервю за РТВ.

Президентът отбеляза, че по онова време Русия с Борис Елцин начело е била слаба. Вучич изтъкна още, че онзи, който ръководи страната, трябва да се грижи как да запази народа си.

Сега гледам конфликта в източната част на Европа и се питам защо някои хора не си помислят добре за последиците, каза Вучич.
/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
5
 
40
 
! Отговори
Ламята преди 2 години
Това бяха бомби за демокрация.Да не вземете да се объркате с руските.Нищо общо нямат
49
4
 
37
 
! Отговори
Йдъгу преди 2 години
НАТО смърт.
48
5
 
44
 
! Отговори
факт преди 2 години
Нато води война с Русия до последният Украйнец....
47
6
 
60
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
а българия даде коридор на ам самолети да удрят по белград братският сръбскинарод няма да забрави никога това предателство а колко народ измря от дветестрани на границата от рак причинен от урановите бомби межд съд за сащ
46
40
 
12
 
! Отговори
КПСС БКП преди 2 години
Сърбежите са долни и подли ! Никога не сме били истински приятели с тях. Хубавото е, че много бой са яли от нас през вековете !
45
36
 
8
 
! Отговори
непукист преди 2 години
До Майдан: Свалете очилата. "Операцията" на Русия срещу Украйна няма нищо общо с Минските споразумения. Войната е пълномащабна, със сухопътна инвазия и цели капитулацията и обезоръжаване на Украйна (по думите на самата Русия). Ако беше ограничена до Донецк и Луганск, може би, можеше да говорим за операция и за защита на Минските споразумения, които, между другото, бяха денонсирани първо от Русия с признаване на независимостта на тези две територии.
44
6
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И само по въздуха разрушаваха и избиваха. Нямаха смелостта да стъпят на сръбска земя. Подло, против всякакви подписани международни договори. Чисто варварство. Жалко е, че продажното българско назначено правителство тогава даде коридори за това престъпление. За разлика от Румъния и Гърция. Дори не бяхме член на НАТО. Мавъра и цялата тогавашна шайка в НС са съучастници в убийствата на сърби. Позор!
43
8
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е да ама тогава бяха хуманни.И сръбските деца не бяха деца. Също и избиваните в продължение на 8 години руски деца в Източна украйна. Деца са само украинските деца.
42
23
 
6
 
! Отговори
До 48 преди 2 години
Ти би ли ревал за арабски тюрбани? Значи като идват бежанци от там се скъсвате да псувате, да протестирате, да говорите как са терористи и искат да налагат джихад в Европа и изобщо да леете всякаква злоба, ама щом САЩ ги ударят, това било ужасно и горките хора. Ако Русия ги удари, ще говорите колко правилно е това и браво на Русия, че ни пази от тях.
41
9
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи тогава 13 държави (САЩ) срещу 1 може (да не говорим, че и ние се наведохме с предоставяне на небе). А сега 1:1 и се надава вой до небесата. Ще си траете фашаги.
40
7
 
44
 
! Отговори
Майдан преди 2 години
Защо наричате събитията от 1999 г. "операция", а сега използвате думата "война". Единствената разлика е, че Русия има справедливи искания, защото украинците, подстрекавани от Щатите, нарушаваха Минските споразумения, докато Щатите бяха и си остават истинския агресор
39
6
 
42
 
! Отговори
СС преди 2 години
До 43 ЗАЩО?? Там загиналите цивилни, вкл. деца са по-малко хора от украинците ли, какво? Или бомбите на НАТО са по-добри от руските бомби? Сигурно и унищожаването на Сирия също е много хуманно! Интересна логика.
38
6
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Американците избиха над 1 000 000 цивилни в Ирак, не помня някой в европата да ревеше за жертвите
37
5
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2500 отчетени загинали цивилни. А колко още от ракови заболявания заради обеднения уран в бомбите?Някой прави ли статистика на тях?
36
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това което Вучич подсказва иносказателно е че Зеленски трябва да капитулира и да освободи поста за друг, за да спаси живота на украинците. Хитрец
35
6
 
39
 
! Отговори
Дзивко преди 2 години
Тая глупост дето я сътвори Милошевич е ясно, ама как беше НАТО, отбранителен съюз за страните членки.., май и там беше операция, а не война, и естествено срещу много по слабата Сърбия сме големи мъже. За протокола, не харесвам сърбите
34
55
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бомбардировките на Югославия (а не на Сърбия), нямат нищо общо със сегашното диво унищожение, което вършат руснаците.
33
7
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи сащ може да спасява мюсюлманите на 10000км от тях, а Русия няма право да защити руснаците в съседна държава?
32
3
 
28
 
! Отговори
несправдата в живота преди 2 години
Еди човек ако убие декой на улица или без значение кьде, ще бьде осьден и пратен в затвора. За сьщото нещо ако участва вьв война и убие много повече хора независимо с какво орьжие ще получи награди ( ордени , медали и така нататьк) Кеде е справедливоста в този живот ????
31
6
 
26
 
! Отговори
Красимира преди 2 години
Прекрасно въоръжената 28-*** дивизия на Насер Орич е устроила в "защитената зона " джихад, представени на международната група за разследване на събитията в Сребреница свидетелстват, че сръбските села около града са напълно сринати със земята, а жителите им изгонени. Не е имало и ден, през който да не запалят село или градче: Братунац, Сикиричи, Коневич Полье, Гдогова, Залажье, Факовичи, Лозница, Ордиче, Бильяча, Црн и Врх, Миличи, Каменица и Кравица. Религиозният аспект на ставащото