Радев: Не мога и няма да направя компромис с правата на българите в РСМ

В момента се вихри антибългарска кампания в съседната ни държава, заяви той
4 май 2022 12:05, Нели Христова
158

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Убеден съм, че европейската перспектива на Република Северна Македония няма алтернатива. Убеден съм, че рано или късно желанието на хората от двете страни ще доведе до отпадане на изкуствените настроения. Разбира се, за да се случи това, има много работа". Това обяви президентът Румен Радев, който е патрон на провеждаща се в София Национална конференция на тема: "Европейска перспектива за добросъседските отношения между Република България и Република Северна Македония".

Във форума участват вицепрезидентът Илияна Йотова, изтъкнати историци, дипломати, представители на различни организации.

Конференцията е организирана от Института за исторически изследвания при Българската академия на науките и Македонския научен институт и е в памет на Гоце Делчев. Днес се отбелязват 119 години от гибелта му.

"В момента се вихри антибългарска кампания в съседната ни държава. Използват се всякакви механизми за лобиране и натиск върху България за компромиси. Скандалното преброяване открои дълбоките проблеми с македонските българи", каза още президентът. - Ясно е, че не всичко е черно и бяло. Като президент на Република България не мога и няма да направя компромис с правата на българските граждани в РСМ. Компромис няма да направя и с историята ни. Няма как да се съгласим с кражбата на историята, с нейната подмяна".

Държавният глава добави още, че е абсолютно недопустим е и езикът на омразата, който се използва в съседката ни спрямо българите.

"Големият въпрос е кога България ще даде съгласие за начало на преговорен процес. Винаги съм твърдял, че това трябва да стане след промяна в частта на Конституцията на РСМ за правата на българските граждани там", обяви Румен Радев и за пореден пък каза, че според него е редно да бъде вписана една единствена думичка - българи.

Държавният глава коментира и фактът, че скоро в САЩ ще се гласува проекторезолюция 741 на САЩ. Според Радев, ако тя се приеме, септември ще бъде обявен за месец на македонския език, култура и история в приноса за развитието на Щатите.

"Това нещо се върши под носа на дипломатите ни", каза още Радев. Държавният глава обърна внимание и на факта, че само различни организациите са реагирали и благодари на генералния ни консул в Чикаго за обръщението му към конгреса на Илиноис, защото това показва как отстояваме нашата политика.

"В това отношение се вижда липсата на единен център, който да обединява усилията на всички институции да има ясна стратегия и ресурси да отстояваме това културно и духовно пространство. В момента тя е пръсната из различните министерства", добави още Радев.

След словото си държавният глава даде думата на вицепрезидента Илияна Йотова.

Тя се върна на събитие, което се случи само преди 20 дни.

"Открихме в Битоля български културен клуб, на българите живеещи в РСМ. За нас това е българският дом - там, където ще се говори за идентичност, традиции и ще се възпитават поколенията. В лапите на тежката пропаганда и с езика на омразата, нашите колеги от РСМ се опитаха не просто да омаловажат клуба, а и да говорят с език, който вече отдавна сме забравили. Аз зная много добре, че и ние имаме голяма вина. В последните години пропиляхме много възможности, българската политика и българската позиция можеше да бъде много по-активна на всяка ниво. Оставихме тези отношения да се развиват от само себе си и по инерция. Забравихме да покажем българската гледна точка и загубихме възможността да я представим пред нашите европейски колеги, далеч преди да започне да се говори за отваряне на преговорите. Не може да бъде направена и крачка назад с правата на българите в РСМ. Последния пример, който дадох, показва, че още сме много назад", категорична бе Йотова.

Според нея няма смисъл да сме в ЕС, ако не отстояваме правата и свободите на македонските българи.

"Загубили сме нещо много важно през годините - мястото на България в световния културен пъзел. Нашият образ не е ярък, а сме страна, която създава писменост, език, страна, която има какво да каже. В този смисъл е недопустимо да нямаме свой културен център, свой културен институт. Какво не ни достига? Или може би е нихилизъм или е фактът, че културата от години не е наш приоритет", добави Йотова.

Трите панела обхващат следните теми:
- Гоце Делчев и общата история на Република България и РСМ между фактите и идеологията
- Състояние и перспективи пред добросъседските отношения
- Европейската зрялост на РСМ" и "100 години организирано движение на македонските българи по света"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


158
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма "българско малцинство" в Македония. Това е капан. Всички македонци са българи. "Признаването" на БГ малцинство е равносилно на признаване, че македонците са нещо по-различно от българи. Македонец е равносилно на добруджанец, тракиец, мизиец. Толкова е просто, но тези юридически формулировки са перфидна клопка с дългосрочен негативен ефект за разделение на народа.
18
2
 
10
 
! Отговори
Хахахахаха преди 2 години
"....македонския език, култура и история в приноса за развитието на Щатите."Това е някакъв нов виц. *** те целите щати са съединени мъдяконски щати и Вашингтон е бил с дядо макядонец. Всеки макядонец в макядония го знае това.....
17
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен македонците не ми пречат,но изглежда аз им се явявам някакво пречка.Да стоят на тъч линията и да загряват.Като ги натиснат албанците,може би ще им уврат македонските тикви,но ще е късно.
16
16
 
16
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 2 години
Европейската перспектива на Македония е част от европейска перспектива на страните членки в ЕС сред които е и България, но за да има европейска перспектива, трябва да има и политици с европейско мислене, сред които товарищ радеФ няма как да попадне ... няма как европейска политика да се гради със съглашения и компромиси с евроАзиатски диктатори и военнопрестъпници, които зплашват Европа и цивилизованият свят ... товарищ радеФ е всичко което не трябва да бъде един европейски и български политик..
15
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Радев, винаги точен.
14
18
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако може някой да обясни на клепоухото създание от снимката... С вето ще ни намразят още повече, руснаците ги учат на омраза към българите от август 1944. На сила любов не става, вселенски закон е това...
13
2
 
13
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Всички тези депутати за оръжия Анатема за вас Вашите роди проклиням в името на отца и сина и светия дух.Анетема .Амин Мойте деца на да живеят във война заради вас.Проклиням ви во всеки веков
12
10
 
17
 
! Отговори
Хаха преди 2 години
А пък ние ти повярвахме колко "загрижен" си за българите - толкова беше загрижен, че ни въведе и подкрепяше с две ръце Фашисткия Зелен сертификат и "пандемията", заради която убихте хиляди онкоболни, диабетици и т.н., на които им беше отказано лечение. Нали така бе Фatмak copocoидeн -).
11
9
 
2
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Радев,преговори не се правят с изкуствено създадени държави,а с държавници от други държави. Договореност,чрез военно взаимодействие,трябва да се водят със Сърбия. Косово е Сръбско! Македония е Българска! Ех,Радев,посади си малко мозък,че го немаш никакъв. И разбери,че падането на България под отоманско еврейско робство се дължи и на испанците евреи,които наложиха смъртни данъци на Народът ни. Пък ти си се вози на испански самолети.
10
11
 
3
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Радев,преговори не се правят с изкуствено създадени държави,а с държавници от други държави. Договореност,чрез военно взаимодействие,трябва да се водят със Сърбия. Косово е Сръбско! Македония е Българска! Ех,Радев,посади си малко мозък,че го немаш никакъв. И разбери,че падането на България ООД отоманско еврейско робство се дължи и на испанците евреи,които наложиха смъртни данъци на Народът ни. Пък ти си се вози на испански самолети.
9
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво на Радев. Вето докато не ни пуснат нас в Шенген и не махнат визите за щатите.Не може 10 години да ни викат готови сте за шенген, ама холандия налагала вето и не може.
8
19
 
3
 
! Отговори
мара белчева преди 2 години
Боли го фара радеф за правата на българите и в рсм, и в бг. Важното е да има рубли, раздор и разделение в името на Москва. Натоваски генерал кога ме нема
7
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Украйна е пълно с българи, които никога не са били в Бг, но говорят чист български без акцент. Но тук ги карат да говорят небивалици как руснаците ги изтезавали. И нито дума за азовците и последните 8 години. Разбирам ги, не искат да ги изгонят като неблагонадеждни. Македонците не са българи, това го разберете. Ще ми плякат на сръбски.
6
8
 
7
 
! Отговори
До Гост преди 2 години
Ще ни бият като зайци, 20 години са във войни с оръжие макетата.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В украйната има повече българи, отколкото в Македония. И са си запазили езика. Те ще говорят в полза на Украйна, как иначе? Нали ще станат немили-недраги, ако кажат истината за това как са се отнасяли към тях. А в Македония българите трудно ще им схванете номера. Ако въобще има такива Настъпи време разделно. Македонските българи отказват да говорят български. Факт!
4
8
 
8
 
! Отговори
Ганчо Гришев преди 2 години
Вето или народна щюбов, ти избираш Радев.
3
28
 
15
 
! Отговори
Коко преди 2 години
Радев заслужава инпийчмънт. Оооо чакай малко той няма прасковки да му се прави инпийчмънт. Толкова страхлив и анаподатлив индивид не сме имали на власт в новата история. Ако го прави за пари дано поне за много го прави, за да има логика. Безгръбначно мекотело. Агент на КГБ
2
9
 
38
 
! Отговори
Gogo преди 2 години
Трябва да издържим като гърците до край! Ако ЕС ни натиска за рсм и от съюза ще излезем! Македонците да впишат, че сме един народ, с общ език и история до 1944 г. Българско малцинство в рсм няма - има българи! Иначе рсм с помощта на сащ и турция ще обявят териториални претенции към гоцеделчевско и Банско и т.н. Ще ни натиснат да признаем на свой ред, че у нас има македонско малцинство и познайте какво ще стане тук! Турция,сащ и ЕС ще ни откъснат територии с такива приятели не ни трябват врагове
1
17
 
11
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Хайде, Радев, почвай специална военна операция. А това, че цялата тази каша с Македония я докара Георги Димитров удобно я забравяме.