Северна Македония скоро трябва да започне преговори с ЕС

Македонското правителство очаква гаранции
16 юни 2022 18:30, Росен Стойчев
51
Северна Македония скоро трябва да започне преговори с ЕС
Снимка: БГНЕС/EPA

Работим за отблокиране на процеса по започване на европейските преговори със Северна Македония и Албания. Това обяви македонският държавен глава Стево Пендаровски след среща с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който е гост в страната, съобщи Нова Македония.

Още по темата

Пендаровски обяви, че неговата държава все още не е получила предложението на Франция за решаването на въпроса с България. Правителството в страната продължава диалога през последните няколко месеца.

Добави, че вписването на българите в преамбюла на конституцията се радва на политическа воля, но реално това може да се реализа поне след три месеца. Важното е дали това ще е финалното искане на България.

Македонският държавен глава търси реални гаранции, че това ще е действието, което ще даде старт на преговорите. Добави, че е много важно да има реална координация между Балканите и ЕС.

"Северна Македония и Албания трябва да започна преговори възможно най-скоро, което е важно за целия регион в настоящия момент. Убеден съм, че скоро ще имаме положителен напредък, което ще е много важно за вашата страна", обяви Мишел.

През следващата седмица ще бъде проведена срещата между ЕС и страните от Западните Балкани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все едно ни мразят и ни приеха само за да прецакат Русия. Доволни са да ни търпят и ако се налага да ни нареждат какво да правим, най-често в наш ущърб. Нямат никаква милост, поне малко за нас да направят. 1% от това което правят за останалите нови членове поне. Не ми се мисли колко пари ще изсипят в Украйна. За наша сметка разбира се.
43
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Закрийте тази измислена държава! Няма Македония, няма проблеми!
42
2
 
2
 
! Отговори
.. преди 1 година
еми да почват. от нас вето и така.
41
2
 
2
 
! Отговори
7883 преди 1 година
Да не би да искате да ве признаем и за богове? Наглец.
40
7
 
5
 
! Отговори
кубанская столица преди 1 година
Кой е Македония? В Югославия имаше три езици: сърбски, словенски и български. Няма никакъв хърватски. и никакъв македонски.
39
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много бързо и лесно можете да влезете още утре в европската уния. Просто си признайте, че сте Българи, говорите Български език, имате Българска история, и спрете да плюете срещу истинските си корени.
38
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Македонци с 80 %мюсюмани)е Македония хе
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И МАКЕДОНЦИТЕ КАКТО И УКРИТЕ СА СИ ПЪРВОБИТНИЦИ. ДА ПРИДОБИЯТ НАЙ НАПРЕД ПОНЕ ЧОВЕШКИ ОБЛИК.
36
6
 
8
 
! Отговори
Z преди 1 година
И НАПАСТ СА СИ МАКЕДОНЦИТЕ. ИСКАТ ЕВРОПА, НЕ СПАЗВАТ УГОВОРКИТЕ, ЗАПАЛИХА КУЛТУРНИЯ ЦЕНТЪР ВЪВ БИТОЛЯ, А ПЪК ЗА КАЛПАК ИСКАТ ДА ПРАВЯТ МАКЕДОНСКИ КУЛТУРЕН ЦЕНТЪР ВЪВ БЛАГОЕВГРАД.
35
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До totiНие не сме толкова зле ве човек, поне осъзнаваме грешките си и ги осмиваме, докато западните Балкани дори това не правят :))) Сърбите са ***, елита на макетата са сърби, тоест ни мразят, какво по ясно от това :)
34
9
 
3
 
! Отговори
toti преди 1 година
Ако Балканите са барутен погреб,то наистина заслужаваме Европа да ни погребе и забрави,защото от некадърни политици си заслужава да сме най бедните *** в ЕВРОПА !!!
33
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Гаранции без нас никой не може да има, камо ли макетатата :)))
32
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 1835 мексиканският президент ген. Антонио Лопес де Санта Ана предложил нова конституция, с която трябвало да се отмени робството, от което зависела прехраната на много американски заселници. Освен това, за да ядоса още повече заселници, той насилствено довежда нелегални емигранти от пограничните щати и им дава земите на заселниците. Тази политика въдворила недоволство сред жителите на Тексас и станала причина за Войната за независимост.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 30 Мексиканско-американската война е военен конфликт между САЩ и Мексико, започнал през 1846 и завършил през 1848 година. В Мексико я наричат Северноамериканската интервенция.
30
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 27Само където Тексас напълно доброволно са част от САЩ. Каталуня и другите винаги може да се отделят, разбира се, чрез референдум.
29
20
 
7
 
! Отговори
Само гледайте преди 1 година
Френското предложение за Северна Македония всъщност отговаря изцяло на нашите искания...ЕС става гарант за нашите двустранни спорове. И сега...без да съм врачка ще ви предскажа...1. Бг ще направи така ,че да няма кой да вземе решение....за да няма решение. И 2. Агентите на Русия в Северна Македония ще правят демонстрации и заплахи за да няма решение.С други думи Путин ни управлява,затова сме най зле икономически....
28
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС само чрез присъединяване с БГ!
27
4
 
15
 
! Отговори
Един от многото преди 1 година
Добре. Нека Тексас стане независима република в САЩ, както някога е била. Нека Каталуния последва примера. Да не забравяме и Крим, който също се присъедини към РФ. Нека и Ваймар се отцепи от Германия. Тогава и ние ще забравим за Македония. Доста е хитро държави, които са си следвали националния и териториален интерес, да ни учат как да прекланяме глава пред една доказана БЪЛГАРСКА сепаратисктка територия. Надявам се някой ден да вземем това, което и наше и да престанем да използваме езика на роб
26
20
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 23Русия се връща,където и е мястото)))))Русия никога не е била част от европеиската цивилизация.Мястото и е сред държави като Пакистан и Бангладеш.
25
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пссссс ихууу проб лемни съседи е голям проблем.